Симптоми і причини гастроінтестинальної алергії

Складність діагностики гастроінтестинальної алергії полягає в схожості її симптомів з порушенням роботи шлунково-кишкового тракту. Особливо важко розпізнається гастроінтестинальна алергія, коли є єдиною ознакою алергії.

Зміст

  1. Причини
  2. Особливості алергічної відповіді
  3. Симптоми
  4. Діагностика, лікування

Причини

Харчова алергія у дітей частіше зустрічається до 2 років (до 8 %). До підліткового віку захворюваність знижується, і у підлітків вона відзначається лише в 4% випадків.

Гастроинтестинальная харчова алергія (ГА) це різновид харчової алергії у дітей. Вона характеризується ураженням слизової оболонки органів травного тракту.

З 160 відомих алергенів, що викликають гастроинтестинальную алергію, найчастішими є:

  • білок коровячого молока – близько 20 алергенів, серед яких казеїн гамма і казеїн альфа S1, альбумін,
  • білок яйця – близько 20 алергенів,
  • морепродукти, риба,
  • злаки – пшениця, рис, жито, гречана крупа, овес,
  • бобові – соя,
  • фрукти – апельсини, яблука,
  • ягоди – полуниця,
  • овочі – буряк, морква.

Головним чинником, що обумовлює розвиток у дитини алергії, є спадкова схильність. Важливо припинення грудного вигодовування, нераціональне введення прикорму, а також стан імунітету.

Особливості алергічної відповіді

Гастроінтестинальну форму харчової алергії провокують кілька механізмів розвитку:

  • IgE- залежний спосіб проявляється,
  • оральним синдромом,
  • гастроинтестинальной реакцією щодо негайного типу,
  • IgE-незалежний виявляється,
  • езофагітом,
  • ентеропатію,
  • запорами,
  • коліками,
  • на гастроентероколіт,
  • проктоколіта.
  • клітинний – відповідь опосередковується через активацію Т-лімфоцитів.

У 80% випадків алергічна реакція йде за участю антитіл IgE, рідше – IgG. Реакції розвиваються по типу негайних і пізніх. Відповідь негайного типу може розвинутися на один або кілька алергенів відразу після їжі. При відстрочених відповідях затримка становить від 2 діб до 7 днів.

Механізм IgE- залежної реакції

У присутності алергенів активуються Т-лімфоцити хелпери Th2, які синтезують цитокіни, запускають посилення синтезу IgE В-лімфоцитами.

IgE закріплюються на мембранах опасистих клітин, а при повторному контакті з антигеном їжі розвивається взаємодія антиген-антитіло, що запускає алергічну реакцію в слизовій оболонці кишечника.

У клітинах гладеньких м’язів кишечника, шлунку виникає спазм, що викликає коліки і поява інших клінічних симптомів. У вогнище запалення мігрують еозинофіли, Т-кілери, що створює хронічний алергічний процес.

Механізм IgE- незалежної відповіді

Осередок хронічного запалення в слизовій травної системи може створюватися і без активації синтезу IgE. Реакція запускається комплексами IgM і IgG, які утворюються при контакті з алергеном.

Іммунокомплекси активують комплемент, а у відповідь розвивається імунна реакція в епітеліальної оболонці.

Симптоми

Хворіють гастроінтестинальною алергією в дитинстві. Основні симптоми спостерігаються з боку травного тракту, поєднуються з шкірними проявами і, рідко, з проявами з боку ЛОР-органів.

У рідкісних випадках симптоми ГА розвиваються ізольовано. З боку ЛОР-органів відзначаються:

  • алергічний нежить,
  • апное,
  • бронхіальна астма.

Шкірні реакції, які супроводжують ГА, проявляються:

  • кропив’янку,
  • атопическими формами дерматитів,
  • набряком Квінке.

Діти до року

Симптоми хвороби у немовлят з’являються в основному при введенні коровячого молока в раціон, перехід на штучне харчування з використанням молочних сумішей. Ознаки ГА відзначаються у 87% дітей.

Симптомами непереносимості коровячого молока служать:

  • часті відрижки,
  • газоутворення,
  • запори до 3 днів,
  • втрата маси тіла після народження.

У перші місяці життя у дітей часто зустрічається і важкий перебіг алергічний проктит – ураження прямої кишки. Ознакою алергії у немовляти може бути занепокоєння, відмова від годування. На тлі алергічного запалення слизової травного тракту можуть виникати коліки, що у 15% малюків до року зв’язується з проявами харчової алергії.

Доказом алергічного походження кольок служить той факт, що в більшості випадків напади зникають при перекладі дитини на дієту, яка виключає вживання коровячого молока.

Діти від року

З року до 3 років симптоми гастроинтестинальной алергії відзначаються у 79% дітей. Основним алергеном залишається коровяче молоко, але посилюється ризик алергії на куряче яйце і пшеницю.

Після 3 років частішає алергія на цитрусові, шоколад, полуницю, підвищується ризик перехресної алергії, розвитку реакції на нехарчові подразники – пилок, домашній пил.

Прояви гастроінтестинальної алергії

Шкірні прояви алергічної реакції (оральний синдром) можуть полягати в набряку губ, язика, сверблячкою в області неба. Ці ознаки алергії не носять тривалого характеру, швидко проходять, і часто залишаються непоміченими.

З алергією можуть бути пов’язані складності при ковтанні, викликані запаленням слизової верхньої частини стравоходу і порушенням синхронності роботи м’язів глотки. Важкі ураження травного тракту може викликати ентероколіт, індукований білками (алергенами) їжі. Особливо важко хвороба протікає у малюків до року.

Для алергічного ентероколіту характерні:

  • симптоми,
    • діарея з кров’ю,
    • газоутворення, спучування живота,
    • блювота,
    • запалення слизової тонкого кишечника з погіршенням засвоєння білка,
    • зниження маси тіла,
    • анемія,
  • причиною служить,
    • до року – білки молока, яйця, сої,
    • після року – збільшується кількість випадків алергії на рибу, рис, курку.

Кров при дефекації може з’явитися в результаті алергічного проктоколіта, викликаного реакцією імунної системи на присутність алергенів їжі.

Діагностика, лікування

При діагностиці виникають складнощі, викликані тим, що:

  • при відстрочених алергічних реакціях зв’язок з прийомом їжі не очевидна,
  • при супутній лактозній недостатності симптоми ГА маскуються, а дитині помилково призначається безлактозні дієта,
  • при виявленні дисбактеріозу, який є практично у всіх при гастроінтестинальній алергії (у дітей в 96,5% випадків), призначається лікарська терапія без зміни дієти.

Допомога при діагностиці надає ведення записів, де зазначаються всі продукти, які давали дитині , і час виникнення ознак алергічної реакції.

Методом лікування гастроинтестинальной алергії служить гіпоалергенна дієта, з якої виключається молоко і яловиче м’ясо. Якщо через 2 тижні не відбувається поліпшення, малюка додатково обстежують.

У тому випадку, коли елімінаційна дієта протягом 2 тижнів справила позитивний вплив, і симптоми алергії зникли, проводять повторне введення продукту в раціон в невеликій кількості. При появі ознак ГА пробу вважають позитивною, діагноз підтверджують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.