Яку соковижималку краще купити для будинку: шнекову або відцентрову

Необхідність мати соковижималку в кожному будинку – це незаперечний факт. Як же зорієнтуватися серед великої кількості пропонованих сьогодні моделей, і яку краще придбати для використання в побуті соковижималку: шнекову або відцентрову?

Для того щоб розібратися, чим відрізняється шнекова соковижималка від відцентрової, слід детально вивчити їх властивості, принцип роботи, а також проаналізувати переваги і виявити недоліки.

Зміст

  1. Центробіжна
  2. Шнекова
  3. Вибір за вами

Центробіжна

Соковижималки відцентрового типу – це звичні для домогосподарок агрегати. У них спочатку сировину подрібнюється в кашку. Потім при високошвидкісному обертанні центрифуги, що виникає відцентрова сила відокремлює сік і макуха один від одного. Звідси і з’явилася назва цих соковижималок.

Соковижималки

Переваги: ​​

  • Висока продуктивність.
  • Низька вартість.
  • Простота використання в домашніх умовах.

Недоліки:

  • Зазвичай процес приготування супроводжується нагріванням соку, в результаті чого втрачаються корисні властивості кінцевого продукту.
  • Під час обертання відбувається контакт з повітрям, сік спінюється і окислюється.
  • Короткий термін зберігання віджатого соку.
  • Велика витрата сировини в результаті не зовсім якісного віджимання.

Шнекова

Свою назву ця модель отримала від слова «шнек», яке в перекладі з німецької означає «равлик». Саме так називається стрижень з гвинтовою поверхнею, такий же, як у м’ясорубки.

Шнекові соковижималки – це інноваційний винахід в сфері соковиробничого обладнання. Вони являють собою нове покоління соковижималок. Бувають ручні і електричні моделі.

Соковижималки

Принцип роботи звичайної шнековой соковижималки схожий з електричної м’ясорубкою. У завантажувальний ємність поміщаються фрукти, овочі або будь-які інші плоди. Далі продукти перемелюють до найменшого стану, а потім видавлюються за допомогою шнекового вала через дрібне сіто.Сок і макуха відокремлюються одна від одної і розподіляються в різні ємності. Весь цей процес виконується швидко, завдяки спеціальній формі чаші і шнека.

Переваги: ​​

  • Універсальність. Сік витягується з будь-яких свіжих фруктів і овочів. Не є винятком навіть такі проблемні плоди, як гранат, томати і цитрусові. У цьому полягає переважне відміну від відцентрової моделі.
  • Отримання високоякісного соку з яскравим насиченим смаком. Технологія холодного віджиму зберігає в продукті максимум мінералів, вітамінів та інших корисних елементів. У холодильнику готовий сік зберігається до 48 годин без втрати корисних властивостей.
  • Висока ефективність віджиму. Забезпечується вихід соку аж до 85%, в залежності від вихідного продукту.
  • Зручність в експлуатації.
  • Простий догляд обумовлений малою кількістю деталей.
  • Є функція самоочищення, що дозволяє за лічені хвилини очистити прилад.
  • Не дивлячись на високу швидкість обертання, механізм працює дуже тихо.
  • Надійність забезпечується високоміцними матеріалами та комплектуючими.

Недоліки:

  • Отриманий сік містить м’якоть, що не дуже подобається дітям. Втім, можна позбутися від м’якоті, якщо додатково процідити сік через ситечко.
  • При переробці деяких м’яких перестиглих фруктів замість соку виходить п’юре, що насправді добре для годування малюків до року.
  • Для деяких моделей, що мають маленький діаметр горловини завантажувального чаші, необхідно розрізати на частини великі плоди.
  • Безперервний період роботи не повинен перевищувати 30 хвилин.
  • Висока вартість, що робить їх недоступними для широких верств населення.

Залежно від розташування шнекового вала, розрізняють 2 типи агрегатів: горизонтальні і вертикальні.

У моделях шнекових горизонтальних, як правило, доводиться користуватися штовхачем, що забирає час. Зате саме горизонтальні краще віджимають сік з трав.

Соковижималки

В соковижималках вертикального типу шнек встановлений таким чином, що плоди самі автоматично втягуються і розрізають. Немає необхідності користуватися штовхачем.

Соковижималки

Вибір за вами

Якщо ви так і не вирішили для себе, що краще купити: шнекову або ж відцентрову модель соковижималки, то можете орієнтуватися за наступним принципом.

Якщо планується використовувати пристосування для стандартного набору продуктів, то можна придбати відцентрову модель. У тому випадку, якщо ви любитель витончених страв, і вам іноді потрібно отримувати соки з різних трав, віддайте перевагу шнековой.

Існує статистика по проведеним порівняльного аналізу. Кількість виробленого соку з однакового обсягу плодів значно переважає у шнековой соковижималки:

  • з граната на 43%,
  • з яблук на 30%,
  • з моркви на 35%,
  • з апельсинів на 30%,
  • з трав на 50%.

Причому смакові якості соку, вичавленого шнековой соковижималкою, можуть разюче відрізнятися від соку, виробленого відцентрової.

Яка соковижималка краще, вирішувати тільки вам. А згадані переваги і недоліки тих і інших видів допоможуть вам вибрати відповідну модель з урахуванням індивідуальних вимог.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.