Що краще у використанні: соковарка або соковижималка

Яких тільки пристроїв, які виробляють сік в домашніх умовах, не пропонують сьогодні виробники кухонного обладнання! Серед цього різноманіття різної техніки легко розгубитися. Перш за все, потрібно розібратися, що краще в застосуванні: соковарка або соковижималка?

Зміст

  1. Опис соковарки
  2. Опис соковижималки
  3. Порівняльний аналіз
  4. Висновок

Опис соковарки

Всі моделі соковарок конструктивно схожі одна на іншу, і працюють за одним і тим же принципом: сік з фруктів витягується під впливом гарячої пари.

Опис соковарки

Соковарка складається з 5 основних частин:

  • Нижня ємність, що заповнюється водою.
  • ємність у вигляді циліндричної посудини, в яку збирається сік.
  • Гратчаста чаша для фруктів або ягід.
  • Трубка з краником.
  • Кришка.

Опис соковарки

Слід знати, як користуватися соковаркою правильно:

  • Ємність для рідини заповнити водою.
  • Поставить соковарку на плиту і довести воду до киплячого стану.
  • Встановити чашу з підготовленими фруктами або ягодами. Для кращого вилучення соку можна посипати їх цукром.
  • у процесі нагрівання фруктів в збірнику для соку накопичується сік.
  • Коли соку набереться достатня кількість для наповнення ємності, слід відкрити краник і заповнити заздалегідь підготовлену стерильну банку.
  • Закрутити стерильною кришкой.Сок для тривалого зберігання готовий!

Важливо періодично перевіряти ємність для води і своєчасно поповнювати її.

Опис соковижималки

Соковижималка – пристрій для отримання соку шляхом вичавлювання його з фруктів , овочів, зелені. Принцип дії цих пристроїв заснований на подрібненні сировини і відділенні соку від макухи.

Опис соковижималки

Конструкція пристрою складається з:

  • електричного мотора,
  • чаші для фруктів або овочів,
  • подрібнювача сировини,
  • контейнера для збору соку,
  • контейнера для відходів,
  • штовхача для сировини.

Опис соковижималки

Як користуватися

Правила використання соковижималки:

  • Підготувати сировину : помити і нарізати фрукти або овочі на шматки. Розмір шматків повинен бути таким, щоб вони легко входили в горловину чаші.
  • Шматки закласти в чашу. Закладати слід невеликими порціями. У міру спустошення чаші безперервно поповнювати її новою порцією сировини. Якщо шматочки застряють в горловині чаші, слід проштовхнути їх штовхачем – спеціальним товкачем.
  • Приготувати ємність для збору соку і встановити її під краником.
  • Включити соковижималку: підключити шнур живлення в електричну розетку і натиснути кнопку на корпусі приладу.
  • Через кілька секунд ємність заповниться свіжим, ароматним і корисним соком!

Важливі нюанси

Слід заздалегідь підготувати всю партію сировини, яку необхідно переробити. Апарат працює досить швидко, ви будете ледве встигати заповнювати чашу черговою порцією. Втім різні види соковижималок мають різну швидкість.

Для проштовхування застряглих шматків слід користуватися тільки штовхачем! Довжина штовхача трохи менше довжини горловини чаші, і тому він не дістане до подрібнювача, навіть якщо ви будете проштовхувати його на максимальну довжину. Не можна використовувати для цих цілей інші предмети: ніж, виделку або щось інше: можна легко пошкодити пристрій або навіть зламати його.

Якщо в процесі роботи вам знадобиться прочистити соковижималку від засмічень, і ви маєте намір розібрати її, попередньо витягніть шнур живлення з розетки. Прилад може включитися при випадковому натисканні кнопки на корпусі.

Щоб мотор не згорів, необхідно періодично вимикати пристрій. Допустимий період безперервної роботи вказано в інструкції до користування соковижималкою. У кожної моделі своє значення цього параметра, що залежить від потужності.

Якщо соковижималка не включається, перевірте, може бути, вона не працює з причини поганого контакту шнура живлення з приладом. Якщо згорів електродвигун, це можна визначити по легкому запаху гару. Щоб відремонтувати несправний прилад, необхідно звернутися в будь-який сервісний центр, а не намагатися самостійно у всьому розібратися.

Слід пам’ятати, що ремонт соковижималок по гарантії здійснюється тільки за умови дотримання правил експлуатації пристрою.

Якщо соковижималка не працює, спочатку слід зрозуміти, що таке з нею сталося, з якої причини вона не хоче включатися. Якщо у приладу згорів двигун, пам’ятайте, що в таких випадках, не завжди рентабельно робити ремонт соковижималки. Можливо, що ремонт старого і покупка нового апарату будуть рівнозначні за вартістю.

Порівняльний аналіз

Отже, який прилад більш зручний в користуванні: соковижималка або соковарка? Спробуємо розібратися:

  • Соковарки прості в застосуванні, зручні, універсальні. В силу свого простого пристрою ще і більш надійні. Соковижималка схильна до поломок, може згоріти мотор або зламатися якась деталь, якщо вона виконана з пластмаси. Буде потрібно ремонт, який виявиться, швидше за все, дорогим.
  • Догляд за соковижималкою складніше: складання-розбирання деталей, причому відмити їх можна тільки вручну, в посудомийній машині мити неможливо. Корпус, в якому знаходиться електродвигун, потрібно мити дуже акуратно, щоб всередину не потрапила вода. З соковаркою же все просто: видалити залишки ягід і обполоснути деталі. До того ж, вони легко поміщаються в посудомийну машину.
  • Соковарка дуже зручна для консервування, оскільки сік на виході виходить термічно оброблений, вже готовий до консервації. Сік, вичавлений соковижималкою, перед консервацією необхідно додатково стерилізувати. На це буде потрібно багато часу.
  • Соковарки можна використовувати як пароварку. Не потрібно купувати окреме пристосування для приготування дієтичних страв на пару.
  • Соковижималки по продуктивності незрівнянно могутніше соковарок. Якщо соковарка може призвести сік з 1-го кілограма сировини тільки протягом години, соковижималка зробить це за кілька хвилин.
  • Соковижималки в силу своєї високої продуктивності можуть працювати з великими обсягами сировини. Найбільш потужними вважаються відцентрові моделі.
  • Соковижималки виробляють натуральний сік, що містить вітаміни, ензими і мінерали в цілісному стані. Вживання його в свіжому вигляді зміцнює здоров’я, підвищує імунітет. Сік, що пройшов термічну обробку, не зберігає в повній мірі свої корисні властивості – ензими і вітаміни розщеплюються під впливом високої температури.

Висновок

На думку досвідчених домогосподарок, в будинку потрібно обов’язково мати обладнання для виробництва соку. Це безперечний факт. Так для чого потрібна соковижималка, якщо на кухні вже є соковарка, і навпаки? Цим питанням задається не одна господиня.

Хоч і два цих приладу виконують одну і ту ж задачу – виробляють сік – процес здійснюється по-різному, та й кінцеві результати їх роботи розрізняються. Тому при виникненні дилеми, відштовхуйтесь від того, що потрібно саме вам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.