Шипшина для імунітету: користь, подарована самою природою

Лікарями здавна використовується шипшина для посилення імунітету. Навіть не зовсім регулярне використання червоних плодів різнобарвного чагарнику здатне значно підвищити імунну активність. Секрет довгастих «бусинок» полягає у володінні безліччю вітамінів-мікроелементів, ефірних маслом, легкозасвоюваних вуглеводів. Надзвичайно корисні для «оборонної машини» ароматні настої і насичені сиропи, соки і відвари, що відрізняються особливою кислуватою ноткою.

Зміст

  1. Користь червоних ягідок для «втомленого» імунітету
  2. Застосовуємо шипшина правильно
  3. Як приготувати цілющий настій з сухих ягід
  4. Як заварювати свіжі плоди
  5. Як приготувати лікувальний напій для діточок
  6. Шипшина для майбутніх матусь
  7. Препарати з аптеки

Користь червоних ягідок для «втомленого» імунітету

Славиться легким ароматом і зміцнює силою, шипшина для підвищення імунітету (резистентності організму) є скарбницею безлічі органічних сполук. Вони беруть участь в посиленні захисних функцій, служать каталізатором найважливіших перетворень в організмі.

Так, своїми лідерськими позиціями в активізації імунних здібностей організму дика троянда зобов’язана:

  • Ретинолу (вітаміну A). Сприяє підвищенню опірності захисного механізму. Речовина значно прискорює темпи відновлювальних процесів після затяжних недуг, розладів.
  • Аскорбинка (вітаміну C). Підтримує продукування антитіл, надає стимулюючу дію на життєдіяльність фагоцитів – особливих структур, які здатні поглинути бактерії і віруси безпосередньо в кров’яному руслі.
  • Тіаміну (вітаміну B1). Сприяє повноцінному харчуванню клітинок, в т. р. Насиченню їх вуглеводами.
  • Кобаламина, ціанокобаламіну (вітаміну B12). Речовини підвищують темп збагачення тканин киснем, прискорює вироблення антитіл і регенерацію клітин крові.
  • Токоферолу (вітаміну E). Є есенціальним елементом, імунокоректором, антиоксидантом. Прискорює регенерацію пошкоджених оболонок, підтримує необхідну структуру мембран, бере участь в утворенні захисних білків, нейтралізує негативний вплив ультрафіолету.

Медики відзначають, що для підняття імунітету можна використовувати соки, настої і відвари не тільки зі свіжих червоних «намистин», а й заморожених, сушених плодів. Якщо вживати їх разом з кісточками, то буде активно відбуватися стимулювання роботи кишечника. Це благотворно позначитися на своєчасному виведенні шлаків, отрут і токсинів.

Застосовуємо шипшина правильно

Вирішуючи, як приймати вітамінізовані ягідки для посилення імунної активності, можна використовувати різні варіації вживання. Безсумнівно, найкраще направляти їх в організм в свіжому вигляді – без приварювання, додавання алкоголю, цукру.

Матові ягідки чудово позначаться на ослабленому імунітеті, якщо їх:

  • Жувати в свіжому вигляді, або в’яленими.
  • Додавати в різні салатики, попередньо подрібнивши ножем, побивши нижньою частиною склянки.
  • Робити настої (можна з іншими травами). Киплячу воду для настоїв (очищену, джерельну) слід попередньо злегка остудити.

Як приготувати цілющий настій з сухих ягід

Давайте скористаємося рекомендаціями дієтологів, як правильно заварювати шипшина (сухий), щоб результат ефективно позначилася на нестійкою, зниженою захисної здатності організму.

Слід підготувати:

  • подрібнені ягідки дикої троянди – 3 ст. ложки;
  • гарячу воду (температура не більше 60 градусів) – 1 л;
  • термос (ємність 1 1,5 л).

Послідовність дій, що забезпечує цілющий шипшиновий продукт:

  1. Плоди обполіскувати, просушують, дробу будь-яким зручним способом – товкачем, ножем, молоточком тощо.
  2. Засипаємо в термос (термокружку).
  3. Заливаємо гарячою водичкою, щільно закупорюють кришечкою.
  4. Витримуємо 8 годин. Ароматне питво цедім, вживаємо по півчашки двічі на день.

Візьміть до уваги, що запашиста настоянка повинна бути повністю «оприбуткована» протягом 10-15 годин.

Як заварювати свіжі плоди

А ви знаєте секрет, як заварювати шипшина, недавно зірваний з гілочок? Це зовсім нескладно.

  1. Відрахуйте 15-17 ягідок.
  2. Акуратно протріть їх через ситечко. Стежити, щоб дрібні ворсинки залишилися на ситі – вони можуть викликати алергічну реакцію, роздратування.
  3. Заваріть червону масу окропом, прикрийте щільно кришкою.
  4. Через 6-7 годин вітамінна настоянка повністю готова.

Щоб загальнозміцнюючу дію було тривалим і ефективним слід запам’ятати, як правильно пити шипшину. Основні нюанси – вживати після прийняття їжі, ретельно ополіскувати рот для збереження емалі. Дозування – три чашечки (600 мл) в день.

Як приготувати лікувальний напій для діточок

Шипшина для імунітету дітям – застосування слід узгодити з педіатром – показаний з 4-місячного віку, дозування 5-10 мл / день. Після однорічного віку обсяг пиття для карапуза може становити 50 мл (не більше!). А в період з 2-х до 7-ми років – 100 мл.

Як його радять готувати дитячі лікарі, щоб дитина зміцнів?

Рецепт 1. З сухих ягідок. Відміряти 20 г «бусинок», промити холодною водою, висипати в емальовану каструльку. Залити гарячою водичкою (200 мл), кип’ятити на мінімальному вогнику 8-10 хвилинок. Щільно накрити кришкою, укутати, наполягати близько 12 години, процідити.

Рецепт 2. Вітамінний компот. Взяти: 4 ст. ложки плодів, 200 г яблучок (краще зелених сортів), 110-150 г Сахарка, 1 ч. л. лимонного або апельсинового соку. Варити в підготовленої водичці (1 л) ягідки протягом 5 хвилин. Додати інші інгредієнти, довести ароматний компот до готовності.

Рецепт 3. Шипшина + родзинки. Взяти 3 ст. ложки плодів дикої троянди, 2 ст. ложки сушеного винограду, 5 чашок води. Спочатку ягоди залити 3-ма чашками гарячої водички, настояти чверть години, процідити. Відвар зберегти. Вичавки знову залити 2-ма чашками закипілої води, заварити протягом 15 хвилинок, процідити. Відвари з’єднати, додати родзинки.

Рецепт 4. Шипшина + чорний чай. У чашечку налити звичну дозу заварки чорного чаю (будь-якого), додати один подрібнений червоний плід, залити гарячою кип’яченою водою.

Шипшина для майбутніх матусь

Для милих жінок в період очікування меленького чоловічка шипшина для зміцнення лабільного імунітету є справжнім скарбом. Адже чашечка запашною, кислуватого напою допоможе не тільки зміцнити самозахист, отримати комплекс вітамінів для розвитку плода, але і позбавить від безсилля, нудоти, спраги, панічного настрою. Відзначимо, що в «заварці» зі свіжих плодів корисних речовин зберігається більше, ніж з такої ж кількості сушених продуктів.

Як пити шипшину при конкретному терміні вагітності, загальному самопочутті, сприйнятливості жінки підкаже лікар. Головне правило для потенційних матусь – в щоденному раціоні відвар шипшини повинен складати не більше одного літра. Якщо вагітної приписані полівітамінні комплекси, то норма повинна бути зменшена до однієї чашки / добу.

Препарати з аптеки

Їх можна з легкістю відшукати в аптечних кіосках – рецепти для придбання не потрібні. Так, фармацевтичний сироп шипшини для імунітету Холосас (Cholosas) має в складі водний екстракт плодів дикої троянди. Діткам з 3-х до 12 років доза становить чверть чайної ложечки 3 р. / день. Дітворі постарше – половинка чайної ложечки 3 р. / День.

Також можна придбати:

  • Бруснівер (Brusniver);
  • Герботон (Herboton);
  • Арфазетин-Е (Arphasetinum).

Зверніть увагу, що шипшина під забороною при гіпотонії, дисфункциях підшлункової залози і печінки, тромбофлебіті, метеоризмі, виразці, гастриті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.