Продукти для здоров’я імунної системи

Імунна система людини – це унікальний набір мікроорганізмів, який кожен день відновлює, захищає і покращує наше самопочуття. Тільки завдяки йому ми можемо опиратися всім існуючим хворобам. І ці мікроорганізми, як будь-які інші живі істоти, потребують підгодівлі. Те, що їсти для імунітету особливо корисно, дістати може кожна людина. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то витратити 1-2 тисячі грн на покупку саме таких продуктів кожен місяць не буде проблемою.

Але для початку слід з’ясувати, не які саме продукти впливають на здоров’я імунної системи, але які ферменти і мікроелементи. А їх досить багато. І продукти зазвичай містять цілий набір цих супер корисних для підняття імунітету речовин.

Зміст

  1. Продукти, багаті білком
  2. Мікроелемент цинк
  3. Селен і йод для здоров’я
  4. Лакто і біфідобактерії
  5. Харчові волокна для імунітету
  6. Фітонциди
  7. Вітаміни
  8. Рейтинг мультивітамінних засобів для імунітету

Продукти, багаті білком

У структуру білків входять амінокислоти, які незамінні для правильної вироблення імуноглобулінів – речовин, які запобігають поширенню патогенних мікроорганізмів. Додатково амінокислоти відновлюють пошкоджені клітини. Найбільша концентрація цінного для імунітету білка знаходиться:

  • в рибі і морепродуктах;
  • молочних продуктах;
  • будь-якій капусті;
  • яйцях і горіхах;
  • крупах і бобових культурах;
  • а також в грибах.

Однак слід врахувати, що користь рослинного білка не так велика, адже в ньому немає такого багатого набору амінокислот.

Мікроелемент цинк

Ця речовина бере активну участь у виробленні тимуса – основного гормону імунної залози. Також цинк покращує рівень кортизолу, який при високих значення може пригнічувати імунітет. Додатково він підсилює роботу головних антиоксидантів. Необхідно харчуватися так, щоб в раціоні були інгредієнти рослинного і тваринного походження, багаті цинком:

  • сир і яйця (жовтки);
  • зелений горох, горіхи і квасоля;
  • морепродукти, особливо устриці і креветки;
  • червоне м’ясо;
  • вівсяна крупа і гриби.

Селен і йод для здоров’я

Ще один компонент – це селен. Він належить до групи антиоксидантів, бореться з інфекцією і запобігає вимивання цинку. Містить в рибі і сирих горіхах, насінні і злаках, а також грибах і дріжджах.

Йод – мінерал, який незамінний для здоров’я щитовидної залози, що виробляє гормони для імунітету. Міститься в тих же компонентах, що цинк і селен, а також в часнику, морквині і томатах. Додатково невелика частина продукту є в спаржі і зеленому салаті.

Лакто і біфідобактерії

Бактерії діють на шлунково-кишкового тракту, в якому знаходиться 2/3 всього імунітету людини. Вони потрібні для правильного формування імунітету і розвитку позитивних бактерій. Містяться в основному в квашеній капусті, мочених яблуках, кисломолочної продукції. Але тільки в тій, яка «жива», а не зберігається по 30 діб.

Харчові волокна для імунітету

Клітковина для підняття імунітету дуже важлива. Вона виводить всі шкідливі речовини, що навантажують роботу імунної сфери. До них відносяться не тільки токсини і солі важких металів, але також холестерин. Міститься в овочах і фруктах, вівсянці, горіхах, висівках і злаках.

Фітонциди

Особливі речовини, які допомагають боротися з патогенними мікроорганізмами. Підвищують стійкість до зараження, покращують відновлення тканин. Ось, що потрібно їсти для отримання необхідної кількості цих речовин:

  • чорниця,
  • смородина,
  • імбир, часник, хрін та інші «пекучі» продукти,
  • черемха.

Дуже важливі для імунітету компоненти – жирні кислоти Омега-3. Вони допомагають позбутися від запальних процесів, зміцнюють імунну систему. Містяться в жирній морській рибі, горіхах, оливковій олії.

Вітаміни

Для підвищення імунного захисту необхідно вживати продукти, багаті вітамінами в природній формі. Синтетичні речовини можуть надходити в організм, але замінювати ними 100% норми не слід.

Так, вітамін А вкрай важливий для зміцнення захисту організму, в тому числі для здоров’я шкіри і слизових оболонок, які першими піддаються атаці патогенних речовин. Вітамін А визнаний антиоксидантом, а тому може боротися з пухлинними клітинами. Особливо високий вміст А в червоних і помаранчевих рослинних продуктах, морській рибі, яйцях, сирі і сирі.

Вітамін C – ще один антиоксидант, який формує стійкість людського тіла до різних мікробів і вірусу. Він стимулює інтерферон і антитіла, які також потрібні для належного функціонування судин, руйнує вільні радикали. Ось, що слід їсти для зміцнення імунітету з метою отримання оптимальної дози цього вітаміну:

  • чорну смородину і ківі, а також інші ягоди, включаючи журавлину і горобину;
  • яблука, грейпфрути і мандарини, апельсини, лимони;
  • капусту, солодкий перець і томати, різні трави.

Вітамін E також належить цієї незамінної групі антиоксидантів. Він нормалізує процеси відновлення, гальмує старіння і пригнічує запалення. Дуже багато вітаміну міститься в нерафінованих оліях, авокадо, горіхах, печінці, проростках пшениці, зелених овочах, бобових культурах.

Особливу увагу слід приділити всіх вітамінів з групи B. Вони необхідні для мінімізації наслідків стресу, з яким кожен день піддається сучасна людина. Ці ж вітаміни допомагають відновлюватися після хвороб та операцій. Міститься вітамін в злаках, бобових культурах, горіхах, яйцях, зелені, дріжджах.

Рейтинг мультивітамінних засобів для імунітету

Є продукти, як можна бачити зі списку вище, в яких міститься максимальний набір вітамінів і ферментів для імунітету. Наприклад, гриби – джерело маси харчових волокон, білка, амінокислот. Але є й інші засоби:

  1. Мед. Але тільки натуральний. Вбиває запалення, бактерії, бореться зі стресом, стимулює імунітет. Дуже добре поєднується з іншими корисними захисниками здоров’я.
  2. Знежирений йогурт. Багатий бактеріями і кальцієм. Саме знежирений продукт підвищує вміст вітаміну.
  3. Часник. Мультивітамінний антиоксидант, містить унікальний набір ферментів.
  4. Імбир. Схожий своїми властивостями на часник і навіть перевищує його.
  5. Брокколі. Джерело найкорисніших вітамінів і кислот, що зміцнюють імунітет.
  6. Грейпфрут. Крім вітамінів, містить флавоноїди, важливі для імунної системи.
  7. Устриці. Краще джерело цинку, йоду та інших корисних речовин.
  8. Якісний чай. І зелений, і чорний напій підвищує вироблення інтерферонів.
  9. Горіхи. Містять безліч незамінних ферментів для здоров’я.
  10. Какао. Крім стимулюючої дії, містить неймовірну концентрацію антиоксидантів.

Багато дубильних речовин і флавоноїдів, а також антиоксидантів міститься в гвоздиці. А ще з усіх цих поєднань можна готувати дуже смачні суміші для зміцнення імунітету.

Корисні рецепти

Не помітно вище ще такі корисні речовини, як лікарські трави, сухофрукти. Мед можна змішувати з горіхами, ягодами, приймати по 1 ст. л. в день для зміцнення здоров’я.

Добре поєднуються з медом і лимони, і свіжий імбир. Причому, брати краще в рівних кількостях всіх компонентів. З горіхів – кедрові, кеш’ю, волоські. Окремо можна змішувати «пекучі» інгредієнти і прянощі.

Наприклад, суміш з хрону, цибулі, часнику і кореня селери – неймовірно корисна для організму, але з медом вживати її зважиться не кожна людина! А ось окремо – саме те.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.