Корисні пробіотики для імунітету: де містяться і як вибрати

Імунна система, що складається з селезінки, лімфовузлів і тимуса в поєднанні з червоним кістковим мозком, виводить шкідливі речовини з організму і не дає перетворюватися їм в небезпечні клітини. Через стреси та інших факторів, включаючи спадковість і супутні хвороби, імунітет нерідко падає і починає потребувати спеціальної підгодівлі. Прибуток для імунітету стають важливим елементом комплексної терапії ослабленою системи.

Прибуток бувають медичними та харчовими. Їх користь набагато вище для організму, ніж шкоди. Адже в більшості випадків – це властиві природним клітинам речовини, які не позначаються негативно на стані печінки або шлунку, а покращують їх діяльність.

Зміст

  1. Загальна користь пробіотиків
  2. Склад пробіотиків
  3. Форма пробіотиків
  4. Правила вибору якісних пробіотиків
  5. Продукти з пробіотиками
  6. Препарати з пробіотиками

Загальна користь пробіотиків

Позитивні властивості натуральних і промислових прибутків полягають в повній відсутності токсичного впливу навіть при тривалому лікуванні. У них міститься величезна концентрація корисних клітин, які виживають і підтримують діяльність організму навіть в кислому середовищі шлунково-кишкового тракту.

Вони відновлюють баланс позитивних бактерій і пригнічують підвищену активність негативною флори, а також в довгостроковій перспективі впливають на імунітет і здоров’я:

  • стимулюють вироблення імуноглобуліну А, який відповідає за місцевий імунітет;
  • надають профілактику виникнення різних хвороб;
  • пригнічують зароджуються інфекції.

Прибуток бувають різними за складом і формою. Від цих показників може залежати ступінь їх засвоюваності організмом.

Склад пробіотиків

Залежно від складу активні компоненти розподіляють на наступні групи:

  1. Монокомпонентні препарати – містять 1 вид організмів.
  2. Полікомпонентні препарати – містять 2 і більше видів корисних бактерій.
  3. Комбіновані – продукти, які крім мікроорганізмів містять інші корисні речовини.
  4. Рекомбінантні засоби – містять мікроорганізми, отримані за допомогою ГМО.

Форма пробіотиків

Всі комплекси випускаються в основному в 2 видах:

  • Рідкі. Містять поліненасичені мікроорганізми в активному стані, які не піддавалися впливам і зміни. Відразу ж починають працювати, потрапляючи в кишечник. Містять спеціальне середовище для розвитку мікрофлори і продукти – метаболіти;
  • Сухі. Складаються з мікроорганізмів, що пройшли висушування. Вони впадають в анабіоз і запускаються при попаданні в організм через 1-4 години. Випускаються у формі порошку і таблеток. Форма вважається менш ефективною через високу смертність корисних речовин при попаданні в організм.

Правила вибору якісних пробіотиків

Майже всі пробіотичні компоненти діють приблизно однаково, але сфера їх застосування може бути різною. При виборі слід враховувати кілька факторів:

  • відвідайте лікаря для визначення природи порушень в імунній системі за допомогою огляду і лабораторних аналізів, тільки так можна з’ясувати стан мікрофлори і потреба в її зміні;
  • виживаність прибутків – віддавайте перевагу живим рідким формам, так як вони не знижують своєї ефективності. Але при виборі натуральних прибутків у вигляді продуктів враховуйте, що навіть в кефірі вони можуть гинути через добу після його випуску. Частина прибутків гине в шлунково-кишковому тракті, тому добре, якщо вони укладені в кислотоустойчивую оболонку;
  • відповідність вимогам – у препарату повинні бути сертифікати, що підтверджують наявність у складі лактобактерій і біфідобактерій, а також наявність кислотоустойчивости.

Продукти з пробіотиками

Заповнити кількість хороших бактерій в організмі можна за допомогою спеціальних продуктів. Корисні речовини містяться у великій концентрації в таких повсякденних стравах, як:

  • сир, йогурт і кефір, а також біоряженка і кисле молоко;
  • в крупах, включаючи кукурудзяні пластівці, а ще горох і квасоля;
  • в бездріжджовий хліб;
  • часнику і цибулі, артишоку;
  • бананах і мочених блоках;
  • в соєвому соусі і вини.

Досить багато прибутків міститься в чорному шоколаді – майже в 4 рази більше, ніж в кисломолочних продуктах. Але тільки в якісному, без додавання соєвого лецитину і емульгаторів.

Висока концентрація корисної мікрофлори в квашених овочах – капусті, помідорах і огірках. Але тільки в тому випадку, якщо вони були заготовлені в домашніх умовах і без застосування оцту.

Препарати з пробіотиками

Найбільша концентрація корисної флори міститься лише в декількох аптечних препаратах. Кращий засіб – це комплекс Бифиформ. Є й інші пробіотики для імунітету, але ось популярний «Лінекс» виявляється менш ефективним, ніж маловідомі аналоги:

  1. Біфідум Баг. Містить метаболіти, корисні бактерії, вітаміни і органічні кислоти. Стимулює ріст декількох мікрофлори. Діє в товстому кишечнику.
  2. Трілакт. Компонент з метаболітами лактобактерій.
  3. ЕКОФЛОРА. Корисний пробиотик полікомпонентні характеру. У ньому міститься 10 штамів важливих бактерій. Не тільки підвищує імунітет, а й виводить шкідливі речовини.

Правила прийому пробіотиків

Приблизна схема лікування пробіотиками складається з декількох кроків. Їх послідовне дотримання допоможе домогтися потрібного ефекту:

  • курс лікування – не менше 2 тижнів, максимум 2 місяці з перервою в 1,5 місяці;
  • час прийому – до їжі за 30-40 хвилин;
  • підготовка препарату – суху форму розводять водою і моментально випивають;
  • дозування – чітке дотримання інструкції або рекомендацій лікаря;
  • вид терапії – застосування комплексного лікування в поєднанні з пребіотиками.

Прибуток часто випускаються і зарубіжними компаніями, які можна знайти на полюбився росіянам сайті iHerb. Однак довіру до подібних виробникам не повинно бути безумовним. Помешаность Європи і особливо США на БАД не може вважатися безумовно правильним.

Важливо звертатися до лікаря і використовувати ті рекомендації, який він призначає, а не захоплюватися самостійним підвищенням імунітету всіма доступними засобами. Надмірність ніколи не буває корисною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.