Імунітет і температура: взаємозв’язок, рекомендації, рецепти

Імунітет і температура тіла – два взаємопов’язані фактори, що позначають загальний стан організму. Про активних діях захисного механізму свідчать цифри на шкалі (дисплеї) градусника, ринули вище 38 C. Це знак, що організм докладає максимум зусиль, щоб звільнитися від прониклого вірусу, інфекції. Знижені значення, які тривалий час перебувають в межах 37-37,9 C, можуть свідчити про недостатню опірності.

Зміст

  1. Імунна активність і висока температура
  2. Роль інтерферону в боротьбі з вірусами
  3. Чому небажано штучно знижувати градуси
  4. Збиваємо температуру правильно
  5. Приділяємо особливу увагу питного режиму
  6. Заспокоюємо жар народними засобами

Імунна активність і висока температура

Імунна активність і висока температураДавайте розберемося, коли висока температура є вірним помічником, якого слід зустрічати з вдячністю і радістю. Це важливо, оскільки температура тіла прямим чином відображається на захисної здатності організму. Імунітет не тільки бореться з вірусами і бактеріями, але і активно атакує гельмінти, ракові клітини.

Вченими доведено, що лихоманка здатна посилити природні і оборонні можливості організму, посилюючи бар’єрні і знешкоджують властивості печінки, фагоцитарні (поглинання, поживу мікробів) характеристики лейкоцітов.Ліхорадка гальмує розмноження бактерій і вірусів.

Активація внутрішньоклітинних ферментів на тлі температурного сплеску сприяє виробленню:

  • інтерферонів;
  • антитіл;
  • інтерлейкінів;
  • лізоциму.

Роль інтерферону в боротьбі з вірусами

Система інтерферонів однією з перших постає на боротьбу з вірусами. У більшості випадків мікроби «штурмують» клітини зовні, знищити їх сучасними антибіотиками не складно. Віруси ж здатні проникати в саму клітку, захищаючись її стінкою від впливу і ліків, і самої імунної системи. Проник вірус-чужинець вбудовується в геном клітини, починає активно включати механізми на своє розмноження.

Підвищення температури, є сигналом, що клітина реагує на виниклі аномалії. В організмі запускаються процеси продукування інтерферонів. Інтерферони є найважливішими компонентами захисного механізму. Вони являють собою специфічні групи білкових молекул, які здатні побороти бактерії і віруси, нежиттєздатні і трансформовані клітини організму.

Низькомолекулярний білок з певними антивірусними характеристиками – інтерферон – ділиться на кілька видів. так,

  • Т- і В-лімфоцити виробляють альфа-інтерферон;
  • лейкоцитарні клітини – омега-інтерферон;
  • фібробласти, особливі клітини, виділяють бета-інтерферони;
  • природні Т-кілери – гамма-інтерферон.

Такі види особливого білка безпосередньо впливають на перебіг інфекції, активізують роботу макрофагів, мають протипухлинну активність.

Чому небажано штучно знижувати градуси

Медики настійно рекомендують не поспішати штучно знижувати підвищену температуру, яка супроводжує застуду чи інші поширені захворювання. Вплив виникає спека двояке:

    • По-перше, сповільнюється процес розмноження, токсичність вірусів, відбувається природна вироблення антитіл.
    • По-друге, стимулюється імунологічна захист, збільшується і прискорюється вироблення антитіл.

Жар, як відповідна реакція на патологічний процес, говорить про здорової імунної реакції. Штучне зниження сплеску температури послаблює природне прагнення організму до самооздоровлення, підриває бар’єрні функції. Без вагомих причин не слід його застосовувати, поки на дисплеї вимірювального приладу не висвітиться цифра 38,5C.

Для хворого індивіда, який погано переносить зростання температури, слід підібрати варіанти, які дозволять м’яко і плавно її знизити. З таким завданням ефективно справляються потогінні чаї.

Збиваємо температуру правильно

Щоб зупинити підвищення температури, зовсім не обов’язково відразу ж користуватися жарознижувальними препаратами фармацевтики. Температура знизиться, якщо провести нескладні маніпуляції.

  • Хворого роздягнути (найчастіше може статися сплеск температури, якщо малюк перекутан). Якщо «горить» немовля, то переконайтеся, що він без памперса – цей популярний предмет догляду несумісний з лихоманкою.
  • Спробуйте обтерти все тіло злегка підігрітою підкисленою водою – в 1 л водиці розведіть 1 ст. ложку оцту (9%).
  • Дітлахам добре влаштувати 10-хвилинне купання. Зверніть увагу, що температура водички у ванній повинна бути нижче температури тіла всього лише на 1 градус. Сильний контраст температур може обернутися спазмом судин. Після процедури слід звернути малюка в простирадло і віднести в провітреному (не холодне!) Приміщення.

Не купайте, не обтирайте діточок, якщо їх морозить.

Приділяємо особливу увагу питного режиму

Імунна активність і висока температураЗабезпечення достатнього пиття при лихоманці – необхідна підтримка організму під час тілесного «пожежі». Старших діток корисно напувати злегка підкисленою водою, а немовлят необмежено прикладати до грудей.

Допоможуть знизитися високим температурним показниками трав’яні чаї:

Рецепт 1. Чай липово-малиновий. Відміряти липового цвіту (2 пучку) і сушених ягідок лісової малини (1 ст. Ложку), насипати в емальовану каструльку і залити 2-ма чашками гарячої води, дати закипіти, проварити 1 хвилину на маленькому вогні. Пити по повній чашці щогодини.

Рецепт 2 Трав’яний чай + коньяк (для дорослих). Запашний потогінний чай легко самостійно приготувати з листочків м’яти, чебрецю повзучого, материнки звичайної, звіробою звичайного, березових бруньок. Кожного компонента взяти по 1 ложці, перемішати. Далі помістити 1 ст. ложку суміші в скляну (емальований) ємність, заварити літром закипілої води. Настояти, процідити. У чашку налити запашиста настій і додати 3 ст. ложки коника (якісного). Лягти в ліжко, випити чайок, бажано поспати.

Рецепт 3 Порічковий чай (підходить і дорослим, і дітям). Свіжі або сушені листочки чорної смородини (2 ст. ложки) залити літром окропу, прокип’ятити 4-5 хвилинок. Приймати невеликими порціями через кожну годину-півтора.

Заспокоюємо жар народними засобами

Медики рекомендують і дорослим, і дітям при підвищеній температурі пити журавлинний морс, відвари з калини, смородини, шипшини. Добре «отпаивать» дітлахів злегка підсолодженим компотом їх сухофруктів. На хвилі лихоманки допоможуть нормалізувати стан різні соки:

  • Сік з винограду (зеленого). Ягідки промийте, просушіть, обробіть в блендері. Виноградну кисло-солодку кашку розбавте (1: 1) кип’яченою водою, профільтруйте. Пийте по півчашки кожні 1,5-2 години.
  • Сік із селери. Свіжі листочки подрібніть, відіжміть сік. Приймайте по чашці соку 4 рази на день.
  • Сік з калини. Ягідки потовчіть в чашечці, відіжміть рідину. Щогодини приймайте по 1 ст. ложці свіжоприготованого соку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.