Гриби шиітаке для підвищення імунітету

Гриби – дивні організми, що відносяться до особливого царства. Вони не належать ні до рослин, ні до тварин. Їх властивості не вивчені до кінця і тому вони представляють великий інтерес для досліджень. Одні смертельно отруйні, інші мають цілющі і поживними властивостями. Одні надають психотропну дію, викликають галюцинації, інші – антипаразитарний. Гриби поділяють на вищі і нижчі, а ті й інші по типу харчування ділять на сапрофіти і паразити. Навіть їстівні гриби викликають у багатьох настороженість, так як отруїтися можна навіть перевіреними і добре відомими грибами, якщо зібрані вони не в тому місці і не в той час. У стародавні часи одним з видів страти була дегустація грибів, так як рано чи пізно людина помирала у страшних муках від отруєння. Але не будемо говорити про негативний багатовіковому досвіді застосування грибів, так як у кожної медалі є зворотний бік. Всім відомий факт, що звичайний пліснявий грибок зробив колосальний прорив в медицині, при вивченні властивостей якого було зроблено відкриття пеніциліну. Застосування в медичній практиці цього антибіотика врятувало мільйони життів, позбавляючи людей від хвороб, які вважалися невиліковними аж до ХХ століття.

Деякі гриби мають воістину чудовими властивостями – підвищують імунітет, вбивають патогенну мікрофлору, борються з раковими клітинами, виганяють паразитів … Цей список можна продовжувати і продовжувати. Більш того, дослідження вчених ведуться донині, і будуть зроблені нові відкриття і знайдені нові сфери застосування цим дивним створінням – грибам!

Шиітаке - гриб для імунітету

Шиітаке – гриб для імунітету

Розглянемо деякі з них, яким присвоєно звання «гриби для імунітету».

Шиітаке – японська назва одного з найпопулярніших грибів в світі (він займає друге місце в світі серед вживаних в їжу грибів), яке походить від назви дуба шиа, на корі якого зустрічаються ці гриби. Його можна знайти і на корі деяких каштанових дерев. В Азії це найпопулярніший гриб. Його використовують для приготування страв і як ліки близько 2000 років. За популярності своїми цілющими властивостями в медицині він може позмагатися хіба що з женьшенем. Жителі Піднебесної називають його «пахучий гриб» (сян гу) або «квітковий гриб» (хуа гу). Раніше його їли виключно короновані особи, так як в дикорослому вигляді він вважався делікатесом. Але його навчилися потім культивувати і він став широкодоступний.

Хоча білі гриби стоять на п’єдесталі популярності в кулінарії, шиітаке по корисним і цілющим властивостям їх перевершують в рази. Смак у шиітаке дуже насичений і пікантний. Як і всі гриби, шиітаке багаті амінокислотами і вітамінами групи В. Крім того, у них дуже широкий склад мікроелементів – азот, калій, кальцій, магній, мідь, натрій, селен, фосфор, цинк. За кількістю заліза шиітаке – рекордсмен в вегетаріанської кухні! Також до його складу входять вітаміни РР, провітамін Д, вуглеводи, полісахариди, глікопротеїни, 18 амінокислот. У них виділено унікальний полісахарид лентинан (не має аналогів в рослинних препаратах). Він підсилює вироблення білка перфорина з високою молекулярною масою і активним ферментом, який пробиває ракові клітини і призводить їх до загибелі, який вбиває все атипові клітини. Лентинан активізує зростання макрофагів і лейкоцитів, збільшує їх ресурс і тривалість життя, що дуже важливо для боротьби з раковими клітинами. Пізніше були відкриті ще інші потужні протипухлинні полісахариди – емітанін і KS-2. Ще в них присутні противірусний білок лентемін, тіопролін – природний антиоксидант, який видаляє канцерогенні продукти, лентінацін (потужний антикоагулянт) і багато інших активні компоненти.

Багатий хімічний склад грибів шиітаке робить їх привабливими для успішних дослідницьких пошуків і клінічних випробувань. На їх основі створено цілий ряд лікарських препаратів, які активно застосовуються при різних захворюваннях – Капсули Шиитаке плюс, таблетки Екстракт гриба шиітаке No40, БАД Фунгімакс і багато інших.

Лікарські препарати використовуються як моно засіб, так і в комплексній терапії.

Показання до використання грибів для імунітету шиітаке:

  1. Лікування і профілактика онкологічних захворювань і доброякісних пухлин;
  2. Зменшують ускладнення після променевої та хіміотерапії;
  3. Виводять радіонукліди і солі важких металів;
  4. Різко підвищують імунний захист організму;
  5. Загоюють виразки та ерозії в шлунково-кишковому тракті;
  6. Допомагають відновити формулу крові, активізують кровотворення;
  7. Нормалізують рівень холестерину, розсмоктують холестеринові бляшки, збільшуючи просвіт в судинах (амінокислота ерітоденін пов’язує «поганий холестерин» і виводить його з організму);
  8. Знижують цукор в крові, покращують стан при діабеті;
  9. Прискорюють обмінні процеси, поліпшують клітинне харчування і дихання, регенерацію тканин;
  10. Захищають від вірусних інфекцій;
  11. Надають протизапальний, бактеріостатичний ефект;
  12. Зниження аутоагресії при аутоімунних захворюваннях:
    • Розсіяний склероз
    • Ревматоїдний артрит
    • Аутоімунний тиреоїдит
  13. Хронічний гепатит;
  14. Профілактика і лікування простудних захворювань;
  15. Синдром хронічної втоми;
  16. ВІЛ;
  17. кандидоз;
  18. герпес;
  19. Стимулюють вуглеводний і жировий обмін, використовують для лікування ожиріння;
  20. Активізує зростання корисної мікрофлори, вбиває патогенів і т.д.

Застереження

Існують протипоказання до застосування медикаментозних препаратів з грибів шиітаке:

  • Алергія на гриби шиітаке (проявляється у вигляді висипки на шкірі);
  • ХНН;
  • Подагра;
  • Бронхіальна астма;
  • Погана згортання крові. З цієї причини не слід приймати з аспірином, так як він розріджує кров;
  • Дітям до 12 років, вагітним і годуючим жінкам.

Всі ці застереження і показання до застосування відносяться до прийому препаратів з шиітаке, а не до самих грибів. Крістофер Хобі, автор книги «Цілющі гриби», пояснює, що «шиітаке – цінний продукт харчування, але якщо ви хочете домогтися такого ефекту за допомогою приготованих грибів, їх доведеться з’їсти так багато, що це навіть може викликати розлад травлення».

Способи приготування грибів шиітаке

У магазинах можна придбати сушені гриби або заморожені. Свіжі гриби можна купити в азіатських магазинах досить рідко. Багато хто віддає перевагу сушені шиітаке, так як у них більш яскраво виражений насичений смак, а також концентрація корисних речовин вище. Для приготування сухих грибів береться 1/10 частина в порівнянні зі свіжими. Наприклад, якщо за рецептом потрібно взяти 200 г грибів, то сушених буде потрібно 20 г відповідно.

Найкорисніший і простий спосіб – зварити з шиітаке бульйон. Якщо це сушені гриби, то необхідно їх замочити в холодній воді на добу. У цій же воді варити гриби не більше 15 хвилин. При тривалій температурній обробці гриби втрачають свої корисні властивості. Смажити їх рекомендується протягом 7-10 хвилин, не більше. Якщо замочувати в гарячій воді для прискорення процесу, то самі гриби будуть більш прісними на смак і в’язкішими по консистенції. Тодд Калдакотт, автор книги «Їжа як медицина», зазначає, що бульйон з шиітаке за своїми якостями «схожий на поживний бульйон з кісток, але без використання продуктів тваринного походження, у нього дуже запам’ятовується смак».

У кулінарії шиітаке використовують для приготування різних страв: супів, піц, омлетів, салатів, азіатських страв Стир-Фрай.

Пропонуємо спробувати пікантний грибний суп.

Вам буде потрібно на 1 літр води або бульйону (грибного або овочевого):

  1. 8-10 капелюшків грибів шиітаке;
  2. 1 цибулина, нарізана кубиками;
  3. 1 столова ложка оливкової олії;
  4. 2-3 зубчики часнику подрібненого;
  5. 1 дрібно нарізане стебло селери;
  6. 1 столова ложка натертого імбиру;
  7. 1 лайм або лимон;
  8. 1 шматок водорості комбу (за бажанням);
  9. 100 – 150 грам зелені за смаком (кінзи, кропу, петрушки);
  10. 100 грам локшини собу (гречаної);
  11. Спеції – лавровий лист, сіль морська, щіпка червоного перцю, щіпка свіжомеленого перцю.

Розігріти масло у великій каструлі, додати цибулю, часник, імбир, селера, порізані гриби. Гасити до м’якості, додати сіль, перець, лавровий лист, потім залити бульйон і покласти в нього комбу. Довести до моменту, коли ось-ось закипить, зменшити вогонь до мінімуму, закрити щільно кришкою і потомити на слабкому вогні 10-15 хвилин. Локшину зварити окремо, дотримуючись інструкції, злити воду. Покласти в суп локшину, дістати кобу, вимкнути вогонь і дати настоятися 2 хвилини. Подавати гарячим, додавши зелень, шматочок лайма чи цедри, окропивши соком лайма.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.