Облаштування кухні: вибираємо витяжку

Запах теплою випічки або смаженої курки – що може бути смачніше? Але найчастіше приготування пов’язана не тільки з приємними запахами. Пара з каструль може зіпсувати поверхню нової кухні, а кіптява від смаження – забруднити шпалери. Саме тому витяжка для кухні є не розкішшю, а необхідністю. Без неї не обійтися і в квартирах-студіях. Але як вибрати ідеальну витяжку на кухню? Сучасні витяжки можна підібрати не тільки за технічними параметрами, але і так, щоб вони ідеально вписалися в інтер’єр.

Зміст

  1. Конструкції
  2. Плюси і мінуси
  3. Дизайн
  4. Важливі дрібниці

Конструкції

Витяжки влаштовані за принципом примусової вентиляції. Вони мають всередині пристрій (вентилятор, мотор), що створює повітряний потік, що затягує запахи і продукти згоряння, що утворюються при приготуванні їжі. За способом очищення витяжні пристрої діляться на:

  • рециркуляційні, що випускають очищене повітря назад в приміщення,
  • проточні, що виводять забруднене повітря у вентиляційні шахти будівлі.

Рециркуляційні забезпечені фільтрами грубої і тонкої очистки. Вони не просто очищають повітря від великих забруднюючих частинок, але і нейтралізують запахи. Брудне повітря від плити проходить через систему очищення і потрапляє назад на кухню.

Проточні конструкції мають повітропровід, за допомогою якого їх підключають до вентиляційних шахт. У таких витяжках зазвичай встановлена ​​металева сітка, що уловлює великі частки забруднень. Залишене брудне повітря йде по воздуховоду в вентиляцію.

Плюси і мінуси

Рециркуляційні витяжки зазвичай компактніше проточних, і їх легко встановити самостійно. Є моделі, які виглядають як плоскі панелі, непомітно розташовані під кухонною шафою. Але при покупці рециркуляционного витяжного пристрою потрібно загострити увагу на рівні шуму: у багатьох бюджетних моделях він перевищує 50 дБ.

Оптимальний шумовий рівень приладу – до 45 дБ.

Ще один мінус: рециркуляційні витяжки вимагають систематичної заміни фільтрів, а це додаткові витрати.

Проточні витяжки підключати складніше, зазвичай це довіряється професіоналам. Крім того, вони більш громіздкі за рахунок наявності воздуховода – це широка металева або гофрована труба. Звичайно, її можна заховати в кухонну шафку, але в уже існуючій кухні це зробити проблематично.

Плюсами проточних систем є:

  • висока продуктивність,
  • відсутність витратних матеріалів,
  • менший рівень шуму (в порівнянні з рецирк.).

Дизайн

Якщо у вас вже є проект бажаної кухні, то дуже важливо грамотно вписати в неї витяжку. У магазинах представлені найрізноманітніші моделі:

  • підвісні,
  • вбудовані,
  • купольні,
  • острівні,
  • кутові.

У кожної конструкції є свої особливості. Наприклад, купольні мають можливість кріплення до стелі, а острівні взагалі можна встановити в будь-якому місці кухні (особливо актуально для кухонь з робочою зоною по центру кімнати). Вбудовувані найкомпактніші і непомітні, але вони працюють за принципом рециркуляційних. Вибирати потрібно, враховуючи можливості установки і підключення витяжки , а також її поєднання з кухонними меблями.

Важливі дрібниці

У витяжках є додаткові функції, які полегшують користування. До них відносяться:

  • вбудоване освітлення,
  • таймер, що дозволяє управляти приладом віддалено,
  • залишковий хід вентилятора, який залишає витяжку працює невеликий час після виключення для повного очищення повітря,
  • датчик, самостійно включає пристрій при приготуванні їжі.

І пам’ятайте, що витяжка повинна за розміром відповідати плиті, або навіть перевершувати її для ефективної роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.