Для чого потрібен блендер: функції, що можна з його допомогою зробити

Виробники побутової техніки в гонитві за новими покупцями продовжують день у день удосконалювати вже незамінний кухонний блендер, який є вдалим помічником будь-якій господині в створенні неповторних страв. Незважаючи на загальнодоступність і порівняно невелику вартість такої техніки, ще не всі родини встигли розібратися, для чого потрібен блендер.

ЗМІСТ

  1. Історія електроприладу
  2. Переваги техніки, відмінні риси
  3. Типи блендерів
  4. Характеристика техніки
  5. Висновок

Історія електроприладу

Вперше задум горизонтального розміщення ножів на дні ємності був запропонований Стівеном Поплавським в 1922 році для газації содової води. Пізніше в 1935 році був винайдений прототип пристрою, пристосований для кухонної роботи, який в 1937 році був представлений на виставці в доопрацьованому і доповненому вигляді під назвою Miracle Blender. А 17-ма роками пізніше була продана його мільйонна одиниця.

Потрібні були десятиліття, розрахунки багатьох винахідників, щоб сьогодні тисячі користувачів змогли почати експлуатувати цей електроприлад не тільки на сімейних кухнях, але і в різних закладах громадського харчування.

Що можна робити блендером

Переваги техніки, відмінні риси

Блендер – електроприлад, призначений для подрібнення різних продуктів, змішування інгредієнтів, приготування мусів, коктейлів, пюре, і, в деяких випадках, для колки льоду. За своїм функціоналом він схожий на міксер , з яким його об’єднує здатність добре перемішувати що-небудь, за винятком тесту, оскільки блендер не обладнано гаками, призначеними для цієї роботи. Але він має незаперечні переваги у вигляді можливості подрібнювати будь-які продукти.

Існує також модель два в одному – блендер-міксер, проте функції її значно обмежені.

Кухонний комбайн, однозначно, впорається з більшістю завдань в рази швидше, і, часом, якісніше блендера. Але порівняно невеликі розміри останнього – це його перевага, з яким важко посперечатися, що дозволяє заощадити на сантиметрах в кухонній шафі, і часу на складання техніки. Але навіть якщо кухонний комбайн знаходиться в зібраному вигляді в режимі очікування, починати з ним роботу заради приготування одного пюре непрактично, оскільки догляд за ним забирає досить багато сил і часу в порівнянні з блендером (про те, що краще вибрати, читайте в статті Чому віддати перевагу: кухонному комбайну або блендеру).

Виходить, що ні один вищезгаданий прилад (ні міксер, ні кухонний комбайн) не в змозі повністю його замінити на кухні під час приготування страв з огляду на його унікальності.

Типи блендерів

Щоб розібратися для чого потрібен блендер, необхідно з’ясувати, які існують їх типи. Всього сьогодні можна виділити два варіанти електроприладу:

  • стаціонарний;
  • погружной.

Стаціонарний тип оснащений підставкою, на яку встановлена чаша з кришкою для продуктів з ножем всередині і електродвигун, розташований всередині корпусу.

Що можна робити блендером

За допомогою цієї моделі можна:

  • збивати яєчний білок для приготування солодкої випічки;
  • готувати молочні коктейлі і соуси;
  • робити різноманітні пюре, в тому числі і для дітей молодшого віку;
  • перемішувати інгредієнти;
  • місити рідке тісто;
  • колоти лід.

Цей тип блендера добре себе зарекомендував при створенні рідких сумішей, але, на жаль, подрібнити в ньому мала кількість продуктів або зелень, буде проблематично.

При порівнянні з занурювальним блендером можна відзначити кілька його позитивних якостей, таких, як відсутність необхідності тримати прилад в руці під час роботи (він зробить все сам), його можна не мити, найчастіше апарат оснащений функцією самоочищення, яка дозволить уникнути контакту з гострими ножами . Принцип функції полягає в необхідності залити теплу воду в ємність приладу і включити його на нетривалий час.

Погружной високошвидкісний тип складається з однієї «ноги» і насадки-ножа. Найчастіше з ним в комплекті можна зустріти додаткові всілякі насадки і чаші, що дозволяють за кілька секунд не тільки перемішати рідкі продукти, а й зробити пюре, подрібнити зелень, горіхи та овочі.

Основні види блендера

Швидко змінивши одну насадку на іншу, закріплену за допомогою фіксатора на моторному частини, можна збити яйця для подальшого приготування омлету. Така многоісполнітельность робить пристосування функціональним. Єдиний недолік, а швидше за все особливість приладу, полягає в необхідності тримати блендер в руці під час його роботи.

Багато виробників професійної техніки пропонують блендери преміум класу, що відрізняються особливим дизайном. Такі моделі виготовляють з нержавіючої сталі або протиударного полікарбонату, що робить їх більш міцними в порівнянні з побутовими приладами. Оснащені вони збільшеною потужністю і чашею з великим об’ємом.

Характеристика техніки

Розглядаючи параметри техніки, важливо визначитися для потрібен блендер на вашій кухні, і тільки потім робити вибір:

  • потужність;
  • кількість швидкостей;
  • обсяг і матеріал чаші;
  • очищення і догляд;
  • насадки;
  • живлення;
  • ціна.

Потужність. За допомогою надпотужних моделей можна зробити будь-яку страву, без особливих труднощів подрібнивши сирі овочі, збити яйця, приготувати молочний коктейль з вмістом колотого льоду. Малопотужний тип відмінно впорається з вищевказаними завданнями, він годиться для перемішування варених овочів, фруктів і створення коктейлів.

Сьогодні кількість швидкостей на агрегаті варіюється від 2 до 5, що робить роботу пристосування контрольованою з боку господині блендера. Також кухонний прилад може оснащуватися турборежимом, що збільшує швидкість роботи до максимально можливих оборотів на нетривалий час.

Обсяг чаші на сучасних пристроях варіюється від півтора до 2-х літрів. Цього достатньо, щоб за допомогою приладу зробити трохи більше одного літра молочного коктейлю. Але тільки не варто забувати, що існує ще таке поняття, як корисний об’єм, який менш заявленого виробником на 200-300 мл.

Матеріал чаші може бути як пластмасовим, так і скляним. Очевидно, що скляні ємності більш довговічні, вони не дряпаються при подрібненні жорстких продуктів, наприклад, крупи, горіхів, кави, не вбирають запах, не фарбуються. Але в той же час з-за скла блендер стає більш вразливим, варто його впустити, і чаша може розбитися. Пластмасова ємність з часом втрачає свою прозорість.

Догляд. Багато стаціонарні моделі, як зазначалося вище, оснащені системою самоочищення, що дозволяє мити агрегат швидко і якісно, а ймовірність порізатися про ножі зведена до мінімуму.

Насадки. Сьогодні численні сучасні моделі оснащені додатковими насадками, такими, як віночки для збивання яєць і тесту, мірним стаканом з ножами для подрібнення, насадкою для колки льоду, за допомогою яких функції блендера розширюються до функціональності кухонного комбайна.

Що можна робити блендером

Живлення. Не так давно виробники створили бездротові моделі, здатні працювати від акумулятора. Таке ноу-хау робить прилад мобільним, його можна взяти з собою і в дорогу і на пікнік. Але варто звернути увагу на істотний недолік – час роботи виробу обмежена 20-30 хвилинами.

Ціна. Стаціонарні блендери поступаються у своїй функціональності занурювальним, тому вартість останніх трохи вище. Це зрозуміло, оскільки в комплекті з пристроєм йде більше насадок і ємностей.

Висновок

Багато господинь, задаючись питанням, для чого потрібен блендер, відповідають самі собі, коли стають заручниками його багатофункціональних якостей. І, правда, він стає незамінним помічником на сучасній кухні. За допомогою цього приладу можна не тільки порізати цибулю, не проливши сліз, але і приготувати дитяче харчування.

Блендер – це пристрій, що знаходиться між міксером і кухонним комбайном, від яких він отримав певні здібності. Від першого – можливість змішувати, від другого – ножі для подрібнення.

Але, по суті, жоден з цих приладів не може замінити функціонал блендера. Сьогодні розрізняють 2 типу пристрою:

  1. Погружной, здатний різати, заважати, подрібнювати, робити пюре, при цьому наявність в комплекті спеціального чаші необов’язково, оскільки використовувати можна будь-яку ємність, кухлик, Бульонница або тарілку.
  2. І стаціонарний, в комплекті якого йде спеціальна чаша, призначена для змішування інгредієнтів, найчастіше його використовують для приготування різноманітних коктейлів і смузі.

Який же варіант вибрати – погружной або стаціонарний – вирішувати тільки вам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.