Морква при каменях в нирках: сік, насіння, настій і бадилля

Камені в нирках виникають з різних причин. Справитися з цією недугою допомагають медикаменти і народні засоби. Морква вважається корисним продуктом, який сприяє швидкому одужанню. Вона має сечогінний ефект і сприяє очищенню організму. Народні рецепти радять вживати овоч в сирому вигляді, робити з нього соки, а також готувати відвари і настої з насіння і листя.

Зміст

  1. Склад і корисні властивості
  2. Народні рецепти з моркви від каменів в нирках
  3. Шкода і протипоказання

Склад і корисні властивості

Морква і камені в нирках

Помаранчевий городній коренеплід за своїми цілющими якостями дуже доречний в раціоні людини, що має хвороби сечостатевої системи

Морква має багатий склад, вона насичена різними вітамінами і корисними елементами. У неї входить каротин у великій кількості, який в організмі утворюється в вітамін А. Тому вона вважається однією з найважливіших при складанні правильного харчування. У ній містяться вітаміни В, D, E, аскорбінова кислота. Вона наповнена залізом, йодом, цинком, калієм, фтором, магнієм і іншими корисними компонентами.

Морква дуже корисна і необхідна для організму при циститі і захворюваннях нирок.

Морквяний сік, бадилля і насіння мають корисними властивостями. Рекомендується даний овоч для надання сечогінного ефекту, а також забезпечує жовчогінну дію. Завдяки моркви можна очистити організм від токсинів, а, зокрема, нирки і печінку. Вона корисна для дітей при дисбактеріозі, для підтримки і поліпшення зору.

Морква, а особливо її сік, присутній у багатьох дієтах, які рекомендуються при патологіях в нирках, печінці та підшлунковій залозі. Її використовують, коли є серцево-судинні захворювання, порушення шлунково-кишкового тракту, при бронхіті. Варена овоч рекомендований, якщо є новоутворення. Відвари з насіння і бадилля моркви надають сечогінний ефект і очищають організм.

Народні рецепти з моркви від каменів в нирках

Камені в нирках утворюються через порушення в роботі сечовивідної системи, коли сеча не виводиться з сечового міхура в повній мірі або залишається осад, який незабаром формується в камені. Лікарі рекомендують проводити регулярні профілактичні заходи, щоб очищати нирки від піску та каміння. Для цього можна використовувати морквяний сік у свіжому або консервованому вигляді. Рекомендується в день з’їдати дві свіжих морквини. Дуже корисними є насіння і бадилля даного овоча.

Морквяний сік

Сік з моркви є найефективнішим засобом при утворенні каменів у нирках, оскільки він надає сильний сечогінний ефект. Цьому сприяє чимале вміст каротину в овочі. Морквяний сік ще корисніше в поєднанні з іншими овочами. Так, якщо взяти подвійну порцію соку моркви і змішати з однією порцією соку з буряка і огірка, то вже через пару днів після прийому напою камені стануть розпадатися, а пісок виводиться з організму. Гарне поєднання морквяного соку разом з редісовим або соком селери. Необхідно дотримуватися пропорції 2 до 1 (морква і селера або редис). Ці овочі при змішуванні мають сечогінну дію і виводять шкідливі речовини.

Насіння моркви

Позбутися від сечокам’яної хвороби можна за допомогою насіння моркви. Є два основних рецепта. Спершу насіння перемелюють до порошкоподібного стану. Порошок з насіння вживають тричі на день за 30 хвилин до прийому їжі. Дозування мінімальна – 1 грам. Є і другий спосіб, при якому слід цільні морквяні насіння залити кип’яченою водою (на 5 столових ложок використовується 1 літр води). Відвар залишають настоятися не менше 6-ти годин. Перед вживанням слід процідити і приймати перед їжею по півсклянки. Даний відвар вживають по 4-5 разів на день, для якнайшвидшого ефекту можна і частіше.

Морква і родзинки

Морква і родзинки

Дует моркви та родзинок у вигляді відвару – смачне засіб для усунення каменів в нирках

При позбавленні від каменів і піску в нирках використовують солодкий рецепт, який складається з моркви та родзинок. Слід беруть по полкілогрграмма даних продуктів (ізюм повинен бути без кісточок). Спершу потрібно підготувати моркву: промити, очистити від шкірки і порізати дрібними кубиками. Ізюм тільки промивають, і підготовлені продукти поміщають в каструлю. Ізюм і морква заливають літром води і ставлять на вогонь. Як тільки вода закипить, відразу вимикають без кип’ятіння відвару.

Каструлю обгортають щільно в фольгу і поміщають в духову шафу на 8 годин при температурі 30 °. Коли час закінчиться, потрібно дістати каструлю і залишити остигати не менше години. Рідину зливають, а готову моркву і родзинки віджимають через марлю (бажано скласти її в 4 шари). Після віджимання соку додають ить до раніше злиться рідини, а макуха викидають Одержаний відвар зберігають у холодильнику. Терапія відваром з родзинок і моркви триває 1-2 тижні в залежності від складності патології. Півсклянки вживають тричі за півгодини до їди. Спершу камені розщеплюються і перетворюються в пісок, а потім безболісно виходять разом з уриною. Перед терапією і після рекомендується пройти ультразвукове дослідження.

Настій зі свіжої моркви

Настій з морквини готують завчасно, з вечора дрібно натирають овоч і заливають 3-ма склянками кип’яченої води. Настій варто протягом всієї ночі, а потім вранці і протягом всього дня його п’ють. Вживати слід в гарячому вигляді, тому перед кожним застосуванням настій підігрівають. Терапевтичний курс триває 1 місяць. За цей період камені розчиняються і виводяться з організму. Морква має такими хорошими сечогінними властивостями і з тієї причини, що на 80% складається з води.

Бадилля проти каменів

У бадиллі (листі) моркви міститься не менше число вітамінів і корисних елементів, ніж в самому овоче. Листя здатні розчиняти камені і виводити пісок з нирок. Для настою необхідно взяти промиті і висушені морквяні листя. На 500 мл окропу використовувати 2 столові ложки. Настій відстоюється всю ніч, а вранці готовий до вживання. Рекомендується пити 5 разів день по чверті склянки. Дана терапія досить тривала і триває протягом 8-ми місяців.

Шкода і протипоказання

Безсумнівно, що пацієнт з хворої ниркою може сміливо використовувати даний овоч, він показує благотворний вплив. Але є протипоказання, зокрема, це виразки і хвороби дванадцятипалої кишки. Таким хворим протипоказано вживання моркви в будь-якому вигляді. Варто утриматися і тим, у кого помічений запальний процес в тонкій кишці. Надмірне споживання овоча може привести до пожовтіння долонь або особи, в такому випадку варто припинити або скоротити кількість. Зловживання даними овочем може викликати нудоту, головний біль, відчуття сонливості. Пам’ятайте, що денна норма моркви становить не більше 300 грам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.