Шипшина для нирок: відвар, як пити, рецепт

Для лікування хворих нирок і очищення печінки застосовується безліч народних засобів, серед яких особливе місце займає шипшина. При захворюваннях і нездужанні лікарі радять заварювати і пити цілющі відвари з плодів, корений, насіння. Перед вживанням корисних настоїв потрібна порада фахівця, щоб дізнатися, як правильно їх готувати і приймати.

Зміст

  1. Властивості і склад шипшини
  2. Як приготувати і як пити відвар?
  3. Лікування нирок корінням, листям і насінням шипшини: рецепти
  4. Протипоказання

Властивості і склад шипшини

Плоди шипшини містять багато вітамінів, мінеральних і цілющих речовин.

Особливості рослини забезпечені складом і виявляється ефектом:

  1. До складу ягід входить вітамін С, концентрація якого майже в 10 разів перевищує вміст вітаміну в смородині, і приблизно в 40 разів – в лимоні. Крім того, в шипшині багато дубильних компонентів (кальцію, марганцю та ін.).
  2. Плоди діють як імуномодулятор, відновлюючи і захищаючи організм від вірусів.
  3. Відвар з шипшиною допомагає нормалізувати обмінні процеси, зміцнити кровоносні судини. Корисні мінерали покращують стан останніх, благотворно впливають на процес кровообігу і капіляри. Плід дуже корисний для людей, які страждають на атеросклероз.
  4. Настій знижує тиск крові, тому відвари з ягід радять пити гіпертонікам. Має сечогінні властивості, ефективно виводить жовч і добре впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Народний засіб застосовують, щоб здійснити лікування виразки шлунка.
  5. Ліки сприяє поліпшенню процесу травлення. Настої з шипшини допомагають краще засвоювати цукор, підвищують апетит.
  6. Лікарський засіб містить залізо, тому показано людям, яким не вистачає цієї речовини.
  7. Плоди шипшини є антиоксидантом: виводять поганий холестерин, токсичні речовини, оздоровлюючи печінку і нирки.
Властивості і склад шипшини

До лікування шипшиною дозволено приступати тільки після консультації з лікарем

Як плоди впливають на нирки?

Ягоди, насіння і коріння застосовують для терапії при сечокам’яній хворобі. При утворенні каменів в нирках народний засіб допомагає розчинити і вивести мікроліти з органів. Для цього необхідно застосовувати цілющі настої. До проведення терапевтичного курсу дозволено приступати тільки після консультації з лікарем. При цьому медики повинен контролювати процес лікування, оскільки через деякий час стан хворого може погіршитися. Коли таке відбувається, фахівець скорочує прийом узвару в 2 рази. Дозування і правила прийому призначає лікар. Самолікування печінки і нирок неприпустимо, оскільки камені, зрушивши з свого місця, здатні закупорювати протоки, що викличе сильний біль. У деяких випадках для усунення проблеми може знадобитися оперативне втручання.

Як приготувати і як пити відвар?

При хворобах нирок корисно пити цілющі відвари:

  1. З подрібнених ягід. Велику ложку заливають склянкою гарячої води, настоюють 3 години, проціджують і вживають по половині склянки тричі на день.
  2. Чай допомагає вивести пісок з нирок. Для приготування знадобляться заварити 4 великих ложки ягід в 800 мл окропу. Шипшина поміщають в термос, заливають і залишають настоюватися протягом 12-годинного проміжку часу. Приймають чай тричі на день відразу після прийому їжі по чашці. Напій можна підсолодити, додавши чайну ложку натурального меду. Такий чай допоможе очистити організм від шкідливих речовин.
  3. Мульти-чай. Щоб заварити напій правильно, знадобляться 2 великі ложки ягід шипшини і 3 великих ложки засушених плодів (брусниці, смородини та ін.). Суміш потрібно помістити в термос, заварити окропом (півлітра), залишити настоюватися до ранку. Цілюща настоянка корисна для лікування хвороб навесні. Пити її слід двічі на добу, в обсязі 1-й чашки.

Денний стаціонар корінням, листям і насінням шипшини: рецепти

Популярні засоби, що рятують від неприємної симптоматики і лікуючі ранні патології, представлені нижче:

  1. Узвар з кореневищ. 40 грамів корений шипшини необхідно подрібнити, залити окропом і прокип’ятити на слабкому вогні півгодини. Настоювати 5 годин. Правильно вживати по 1 склянці тричі протягом дня. Терапевтичний курс триває тиждень. Відвар корений вживають для лікування нирково-кам’яної хвороби.
  2. Узвар з подрібнених коренів шипшини. 1 стакан товченого висушеного кореня заливають 6 склянками окропу, потім повільно кип’ятять протягом 15 хвилин. Якщо кип’ятіння йде за рецептом, повинна випаруватися третину рідини. Приготований відвар проціджують за допомогою марлі, заздалегідь промитої водою. Вживають перед прийомом їжі, 3 рази протягом дня по половині склянки.
  3. Узвар з насіння. Подрібнене насіння залити окропом (склянка на 1 ч. Л.), Проварити протягом 15 хвилин на повільному вогні (щоб рідина занадто не кипіла), потім зняти, залишити на 2 години. Перед вживанням по третині столової ложки перед прийомом їжі суміш проціджують.
  4. Настій з листя. Не так ефективний при захворюванні нирок, як перераховані вище ліки. Разом з тим настій зі свіжих листочків містить багато різних речовин, які зміцнюють імунітет. Щоб приготувати 100 грамів подрібненого шипшинового листя, потрібно використовувати наступний рецепт: залити їх літром гарячої води (90 градусів Цельсія) в термос і залишити до ранку. Випити напій бажано за день.

Протипоказання

Важливими застереженнями є такі постулати:

  • передозування може спричинити за собою порушення функцій нирок;
  • не варто вживати великі дози тим, у кого є схильність утворенню тромбів;
  • прийом народного засоби протипоказаний при підвищеному рівні кислотності в шлунковому соку;
  • в ягодах містяться різні кислоти, здатні стоншується емаль на зубах; тому лікарі радять полоскати ротову порожнину після прийому;
  • не рекомендується вживати при виразковому захворюванні, а при гастриті з високим рівнем кислотності вживання необхідно мінімізувати через високий вітаміну С;
  • людям, що страждають ендокардитом, потрібно вкрай обережно приймати корисні засоби з шипшиною;
  • при підвищеному тиску не слід вживати спиртні настоянки – тільки на основі води, а гіпотонікам радять приймати ліки, що містять спирт;
  • споживання м’якоті, узваром та настоянок в необмеженій кількості підвищує ризик розвитку неінфекційної форми жовтяниці.

Необхідно брати до уваги, що лікарські засоби, зроблені з корінням шипшини, пригальмовують утворення жовчних виділень. Узвари з ягід шипшини небажано приймати при поганій прохідності кишок, а пацієнти з шкірними недугами повинні обережно вживати такі ліки і заздалегідь порадитися з фахівцем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.