Журавлина від набряків при вагітності: користь, протипоказання

Журавлина – джерело вітамінів, мінералів, макроелементів, які приносять користь організму людини. Вживання ягоди при відсутності алергії, яка виникає в рідкісних випадках, корисно для організму майбутньої матері. Склад її унікальний, має протимікробні і антибактеріальними властивостями. Завдяки своєму цілющому впливу журавлина допоможе позбутися від набряків, що заважають насолоджуватися вагітністю.

Однією з головних причин виникнення набряків в період виношування малюка є збільшена матка, що чинить тиск на сечовід, тим самим ускладнюючи сечовипускання. Прийом жирної, солоної їжі сприяє затримці рідини в організмі. Проблеми з нирками можуть бути причиною набряклості.

Рішення проблем з набряками

Під час вагітності застосування сечогінних препаратів хімічного складу небажано. У свою чергу, журавлина є найсильнішим рослинним ліками при захворюваннях сечостатевої системи, часто виникають у жінки, яка виношує дитину. Антибактеріальні властивості ягоди допомагають боротися з бактеріями, які знаходяться на стінках сечового міхура. Після знищення хвороботворних бактерій рідина не затримується в організмі.

Журавлинний морс

Набряки на ранніх термінах вагітності виникають рідко. Найчастіше їх розвиток свідчить про проблеми в організмі вагітної, слід негайно пройти обстеження. Набряки можуть свідчити про розвиток захворювань серцево-судинної або сечостатевої систем. Якщо жінка мала хронічне захворювання, то під час вагітності симптоматика може загостритися.

Вживання журавлини на ранніх термінах не заборонено, але застосовувати її слід обережно, оскільки у великих кількостях вона призводить до підвищення тонусу матки. Шкідливого ж впливу на розвиток ембріона журавлина як діуретика не надає.

На пізніх термінах з набряками стикаються багато майбутніх мам, їх розвиток пов’язаний зі збільшенням обсягу крові в організмі вагітної. У більшості випадків набряки в цьому періоді не вважають патологією, але щоб не хвилюватися про здоров’я майбутнього малюка, слід здати аналізи і звернутися за консультацією до лікаря.

Журавлина має сечогінну дію, тим самим допомагає впоратися з набряками. Набряк – заповнення капілярів в тканинах зайвою рідиною, яка своєчасно не була виведена з організму. Вживання журавлини допоможе не тільки впоратися з набряками, а й матиме позитивний вплив в цілому на організм майбутньої матері.

Завдяки своїм корисним властивостям журавлина є незамінним засобом від багатьох хвороб при вагітності. Вона здатна налагодити обмін речовин в організмі, відновити трофічні процеси, що відбуваються в тканинах, прискорити виведення рідини з організму. Ягода також позитивно впливає на такі хвороби, як цистит, пієлонефрит, гіпертонія. Цілюще складу журавлини здатний в деяких випадках замінити антибіотик.

В якому вигляді слід вживати журавлину

Журавлина на смак досить кисла, тому її вживання в натуральному вигляді сподобається не всім. При термічній обробці кількість корисних речовин зменшується, але при правильному приготуванні можна зробити її вживання не лише корисним, але і смачним. Слід зазначити: якщо варити журавлинний морс більше 10 хвилин, вітамінів і мікроелементів залишиться мінімум.

З журавлини можна приготувати, наприклад, морс, кисіль та інші напої.

Компот з журавлини

Для приготування журавлинного морсу необхідні:

  1. Журавлина – 0,5 кг.
  2. Цукор – 200 г.
  3. Вода – 2 л.

Вимиті ягоди скласти в ємність і розтерти до кашоподібного стану, зцідити сік, а макуха прокип’ятити протягом п’яти хвилин. Відвар процідити, додати цукор за смаком. Коли відвар охолоне, влити сік. Вживати морс потрібно охолодженим.

Журавлинний кисіль також є смачним і корисним напоєм для вагітних. Щоб його приготувати, необхідні:

  • Журавлина – 400 г.
  • Цукор – 150 г.
  • Вода – 2,5 л.
  • Крохмаль – 6-8 ст. л.

Віджати сік з ягід, в ньому розвести крохмаль, макуха, що залишився від ягід, кип’ятити п’ять-сім хвилин, всипати цукор і влити сік. Постійно перемішуючи, довести до кипіння. Журавлинний кисіль має ніжний смак.

Також з ягід можна приготувати компоти і сиропи, а з листя заварювати не менш корисний чай. У сезон слід висушити і заморозити на зиму ці незамінні ягоди.

Незважаючи на те, що ягоду можна вважати одним з найбільш корисних дарів природи, її слід з обережністю застосовувати у випадках:

  • шлункових захворювань;
  • печінкової недостатності;
  • сечокам’яної хвороби.

У період вагітності майбутня матуся несе відповідальність не тільки за своє здоров’я, але і за здоров’я свого малюка, тому лікування має проходити під контролем досвідченого лікаря. Вживання відварів, компотів і настоїв з журавлини можливо після консультації з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.