Як запекти карася в духовці: особливості приготування, рецепти

Звісно, благородну рибу приготувати легко. Особливо ту, в якій практично немає кісток. Але досвідчені господині можуть подати будь-яку рибу так, що навіть досвідчений різними делікатесами гурман попросить добавки.

Взяти того ж карася. Не всі цю костисту рибку сприймають всерйоз. Але якщо звернутися до фольклору, то можна згадати, що саме її витягнув неводом старий зі знаменитої казки про золоту рибку. Адже золота рибка – це звичайний золотий карась.

Особливість карасів в тому, що водяться вони в основному в ставках і озерах, причому там, де берег заріс очеретом, а дно вкрите тванню. І якщо морська риба пахне йодом, то карась має цілком певний аромат – запах твані. Але це не означає, що потрібно відмовитися від смачного і ніжного м’яса, яким володіє карась. Тим більше що специфічний запах легко забирається простим маринуванням.

Зміст:

  1. Карась, запечений в сметані з картоплею в духовці
  2. Карась, запечений з гречаною кашею в духовці
  3. Карась з соєвим соусом, запечений в духовці
  4. Карась, запечений з томатним соусом в духовці
  5. Карась, запечений з помідорами і зеленню в духовці
  6. Карась, запечений в духовці у фользі
  7. Господині на замітку

Марінадну заливку можна приготувати з суміші оцту, пряних трав і спецій. Якщо ж вам не до душі оцет, візьміть звичайний лимон, розріжте його навпіл і вичавіть сік на підготовлену тушку риби. Півгодини такого маринування – і від запаху твані не залишиться сліду.

До речі, пахне тванню не кожен карась, а в основному тільки золотий. Срібний карась, на щастя, обділений цим специфічним запахом.

Боротьбу з численними кісточками кожна господиня веде по-своєму. Існує спосіб, при якому на поверхні риби роблять численні поперечні надрізи, при цьому перерубуючи кісточки. Але щоб кістки не відчувалися, карася потрібно дуже добре – до хрускоту – засмажити. А в духовці це виходить не завжди.

Тому краще всього залишити рибу в її первозданному вигляді. Але при цьому потрібно бути впевненим, що вашим домочадцям принесе справжнє задоволення розбирати карася по кісточках – в прямому сенсі цього слова. Але зате яка смачна риба виходить!

А як її приготувати в духовці – читайте нижче.

Карась, запечений в духовці

Карась, запечений в сметані з картоплею в духовці

Складові:

  • риба – 600 г;
  • борошно – 30 г;
  • топлене масло – 45 г;
  • вершкове масло – 25 г;
  • дрібний відварну картоплю – 600 г;
  • перець;
  • сметана – 230 г;
  • сіль;
  • сир – 80 г;
  • мелені сухарі – 30 г;
  • зелень.

Спосіб приготування

  1. Карасів почистіть, випатрати. Відріжте голову, плавники і хвіст. Ретельно вимийте, особливо всередині. Якщо карасі великі, розріжте на частини.
  2. Посипте тушку сіллю і перцем. Обваляйте в борошні і підсмажте на олії до рум’яної скоринки.
  3. На окремій сковороді підсмажте чайну ложку борошна, покладіть сметану, сіль і перець, добре перемішайте, доведіть до кипіння. Якщо в соусі утворилися грудочки, процідіть його через ситечко.
  4. У форму з високими бортиками налийте трохи соусу, покладіть обсмажену рибу.
  5. Навколо риби викладіть бульби картоплі.
  6. Залийте все сметанним соусом. Посипте сухарями і натертим сиром. Поверх панірування укладіть тонкі шматочки вершкового масла.
  7. Поставте в духовку. Запікайте при 240 ° до утворення рум’яної скоринки. Готову страву посипати зеленню.

Карась, запечений з гречаною кашею в духовці

Складові:

  • риба – 500 г;
  • борошно – 25 г;
  • гречана каша – 400 г;
  • вершкове масло – 40 г;
  • яйця – 1-2 шт .;
  • соняшникова олія – ​​35 г;
  • сир – 70 г;
  • сметана – 130 г;
  • сіль;
  • перець;
  • зелень.

Спосіб приготування

  1. Спочатку зваріть розсипчасту гречану кашу, заправте її вершковим маслом.
  2. Очистіть і випатрайте рибу. Якщо вона велика, то поріжте на порції.
  3. Запаніруйте в борошні, обсмажте на олії до рум’яної скоринки.
  4. Викладіть рибу на кашу.
  5. Зварені круто яйця поріжте кружечками. Покладіть на рибу.
  6. Сметану змішайте з сіллю і перцем. Покрийте нею рибу. Зверху посипте тертим сиром.
  7. Запікайте в духовці при 220-240 °, поки не з’явиться рум’яна кірочка. Посипте зеленню.

Карась з соєвим соусом, запечений в духовці

Складові:

  • риба – 600 г;
  • лимон – 0,5 шт .;
  • приправа для риби – 4 г;
  • соєвий соус – 25 г;
  • соняшникова олія – ​​40 г;
  • часник – 2 зубки.

Спосіб приготування

  1. Рибу почистіть, розріжте черевце від анального отвору до голови, випатрати. Голову не відрізайте, а значить, обов’язково видаліть зябра, інакше риба вийде гіркою. Тушки добре промийте.
  2. Приготуйте маринад, змішавши соєвий соус, половину соняшникової олії, подрібнений часник, перець і приправу для риби.
  3. В цьому маринаді витримаєте рибу протягом однієї години.
  4. Деко застеліть фольгою, збризніть маслом. Викладіть рибу, яку також полийте олією.
  5. Поставте в добре розігріту духовку і запікайте до рум’яної скоринки.

Карась, запечений з томатним соусом в духовці

Складові:

  • риба – 600 г;
  • сіль;
  • томатна паста – 20 г;
  • цибуля – 100 г;
  • коріандр – 5 г;
  • часник – 2 зубки;
  • морква – 100 г;
  • соняшникова олія – ​​30 г;
  • перець;
  • лимонний сік або оцет – 20 г;
  • цукор – 5 м

Спосіб приготування

  1. Рибу почистіть, випатрати і добре промийте під проточною водою. Якщо будете готувати з головою, то обов’язково видаліть зябра.
  2. Цибулю і моркву поріжте соломкою. Часник подрібніть ножем. Овочі перемішайте.
  3. Змішайте в посуді лимонний сік (або оцет) з томатною пастою, цукром, соняшниковою олією, коріандром, сіллю і перцем.
  4. У цій суміші замаринуйте рибу, ретельно обмазавши її з усіх боків і витримавши в холодильнику одну годину.
  5. Форму змастіть маслом, наповніть овочами. На них покладіть підготовлених карасів.
  6. Поставте в добре розігріту духовку, запікайте 30 хвилин до появи рум’яної скоринки. Подавайте в формі.

Карась, запечений з помідорами і зеленню в духовці

Складові:

  • риба – 600 г;
  • помідори – 250 г;
  • приправа для риби – 5 г;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • сіль;
  • соняшникова олія – ​​30 г;
  • лимонний сік – 20 мл.

Спосіб приготування

  1. Змішайте соняшникову олію, лимонний сік, приправу для риби і сіль (якщо приправа несолоним).
  2. Підготовлену рибу обмажте маринадом і приберіть в холодильник на 1 годину.
  3. Помідори поріжте тонкими скибочками, зелень вимийте, відріжте товсті стебла.
  4. Форму застеліть фольгою. Покладіть рибу. Всередину риби покладіть помідори і зелень (подрібнювати її не потрібно).
  5. Полийте рибу маслом. Поставте в добре розігріту духову шафу, запікайте до появи рум’яної скоринки.

Карась, запечений в духовці у фользі

Складові:

  • карась – 2 шт .;
  • лимон – 1 шт .;
  • цибуля – 100 г;
  • соняшникова олія – ​​35 г;
  • морква – 120 г;
  • приправа для риби – 5 м

Спосіб приготування

  1. Карасів почистіть, випатрати, вимийте. Полийте соком лимона, натріть приправою для риби. Залиште маринуватися на 1 годину.
  2. Лук поріжте півкільцями, морква – скибочками.
  3. На лист фольги покладіть цибулю і моркву. На овочі викладіть рибу. На рибу покладіть два гуртка лимона. Полийте рослинним маслом. Фольгу закрийте у вигляді конверта.
  4. Запечатаних карасів покладіть на деко. Поставте в розігрітий до 220 ° духовку. Запікайте 15 хвилин. Потім фольгу розкрийте і готуйте до появи на рибі рум’яної скоринки приблизно ще 20 хвилин.
  5. Готову страву посипати подрібненою зеленню петрушки або кропу.

Господині на замітку

Дуже часто зустрічаються рецепти, в яких пропонують карася фарширувати. Така риба, звичайно, смачна, але, з огляду на велику кількість великих і маленьких кісточок, все ж краще овочі класти поруч. Адже при обробленні готової риби на порції кісточки обов’язково потраплять в начинку. І якщо їдець їх не помітить, то може вдавитися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.