Як запекти хека в духовці: 7 смачних рецептів, особливості приготування

Хек – риба океанічна, а тому в свіжому вигляді її можна купити, лише живучи поблизу океану. Тому на прилавки магазинів вона надходить замороженою – у вигляді філе або цілої тушки.

Серед усього різноманіття риб хек славиться ніжним м’ясом і малою кількістю кісток.

Якщо порівняти хека з тріскою, з якої вони перебувають у родинних стосунках, то можна відзначити, що хек володіє більш жирним м’ясом і менш жирної печінкою.

Після термічної обробки м’ясо хека легко відділяється від хребта, що робить цю рибу придатною до запікання.

Зміст:

  1. Тонкощі приготування хека, запеченого в духовці
  2. Хек в сметані, запечена в духовці
  3. Хек, запечений під вершковим соусом
  4. Хек з родзинками і горіхами, запечений в духовці
  5. Хек, запечений з картоплею в духовці
  6. Хек, запечений в духовці у фользі на овочевій подушці
  7. Хек, запечений з яблуками в духовці
  8. Хек, запечений з лимоном в духовці
  9. Господині на замітку

Тонкощі приготування хека, запеченого в духовці

Хека запікають за тим же принципом, що і тріску. Його можна запекти з овочами, в сметані, з будь-яким іншим соусом, з сиром.

Хек при запіканні виходить соковитим, але все-таки його не варто довго тримати в духовці. Досить 25 хвилин, щоб отримати повністю готову страву. З огляду на швидкість приготування цієї риби, не додавайте до неї продукти, які довго готуються.

Якщо запікаєте хека з картоплею, вибирайте таку картоплю, який добре розварюється. Нарізайте його тонкими скибочками і викладайте першим шаром (під рибу). Тоді картопля просочиться рибним соком, а сам хек під час запікання покриється апетитною скоринкою.

Хека можна запікати цілком (якщо дозволяє розмір духовки), порізавши на стейки або у вигляді філе.

Щоб риба вийшла соковитою, скористайтеся фольгою. Завдяки їй рибний сік нікуди не витече і риба вийде дуже смачною.

Хек, запечений в духовці

Хек в сметані, запечена в духовці

Складові:

  • хек – 600 г;
  • сметана – 210 г;
  • цибуля – 180 г;
  • борошно – 60 г;
  • маргарин – 45 г;
  • сіль;
  • Перець чорний.

Спосіб приготування

  1. Підготовленого хека поріжте поперек порційними шматками. Посипте сіллю і перцем, залиште на 15 хвилин на столі для маринування.
  2. Обваляйте кожен шматок в борошні, обсмажте на маргарині з обох боків до рум’яної скоринки.
  3. Перекладіть у форму, змащену маргарином.
  4. На жирі, що залишився спассеруйте дрібно порізану цибулю. Викладіть його на обсмажену рибу.
  5. Залийте злегка підсоленій сметаною.
  6. Поставте в духову шафу. Запікайте 17-20 хвилин при 200 °. Подавайте зі свіжими овочами, салатом або смаженою картоплею.

Хек, запечений під вершковим соусом

Складові:

  • хек – 4 порційних стейка по 200 г;
  • печериці – 50 г;
  • лавровий лист – 1 шт .;
  • крохмаль – 40 г;
  • мелені сухарі;
  • вершкове масло – 60 г;
  • цибуля – 120 г;
  • молоко – 400 мл;
  • сіль і перець.

Спосіб приготування

  1. Підготовленого хека поріжте поперек широкими скибочками. Посипте сіллю і перцем. Залиште на 10 хвилин. Покладіть в форму, змащену маслом.
  2. Лук поріжте дрібними кубиками, гриби наріжте тонкими пластинками. Складіть в сковороду з маслом і тушкуйте 5 хвилин. Перекладіть у форму з рибою. Додайте лавровий лист.
  3. Для соусу крохмаль розведіть невеликою кількістю молока. Час, що залишився молоко нагрійте до кипіння. Влийте в нього тонкою цівкою розведений крохмаль. На повільному вогні прокип’ятіть 1 хвилину. За смаком посоліть.
  4. Залийте рибу вершковим соусом. Форму накрийте фольгою. Поставте в духову шафу і запікайте 10 хвилин при 200 °.
  5. Фольгу приберіть, рибу посипте меленими сухарями, запікайте ще 15 хвилин.

Хек з родзинками і горіхами, запечений в духовці

Складові:

  • хек – 800 г;
  • родзинки – 50 г;
  • сіль;
  • рослинне масло – 70 г;
  • волоські горіхи і мигдаль – 100 г;
  • помідори – 500 г;
  • перець;
  • зелень.

Спосіб приготування

  1. Почистіть хека, поріжте на шматки середнього розміру. Посипте спеціями.
  2. На сковороді розігрійте олію, швидко обсмажте рибу з обох сторін до світлої скоринки.
  3. Перекладіть у форму, змащену маслом. Надішліть в духовку, запікайте 15-20 хвилин при 200 °.
  4. Помідори залийте окропом, витримайте 2 хвилини. Обполосніть холодною водою, зніміть шкірку. Поріжте невеликими кубиками. Викладіть на окрему сковороду, тушкуйте до пюреобразного стану. Покладіть сіль і перець.
  5. Злегка обсмажте мигдаль та родзинки, волоські горіхи подрібніть.
  6. На тарілку викладіть рибу, полийте томатним соусом, посипте горіхами і родзинками. Прикрасьте зеленню.

Хек, запечений з картоплею в духовці

Складові:

  • хек – 700 г;
  • картопля – 450 г;
  • сметана – 220 г;
  • приправа для риби – 6 г;
  • сіль і перець;
  • рослинне масло – 35 г;
  • цибуля – 120 г;
  • гірчиця – 3 м

Спосіб приготування

  1. Підготовленого хека поріжте на порційні шматки. Посипте приправою для риби. Залиште на 10 хвилин.
  2. Картоплю порізати тонкими скибочками. Лук наріжте соломкою.
  3. У чашці змішайте сметану, гірчицю, сіль і перець. Розбавте злегка водою.
  4. Деко змастіть маслом. Викладіть в один шар картопля. На нього покладіть рибу. Покрийте її цибулею.
  5. Залийте сметаною.
  6. Поставте в духовку і запікайте при 200 ° до готовності картоплі.

Хек, запечений в духовці у фользі на овочевій подушці

Складові:

  • хек – 800 г;
  • цибуля – 180 г;
  • помідори – 150 г;
  • майонез – 90 г;
  • сіль перець;
  • рослинне масло – 25 г;
  • сир – 180 г;
  • морква – 120 м

Спосіб приготування

  1. Підготовленого хека поріжте на порції. Повапните з усіх боків майонезом.
  2. Помідори поріжте гуртками, цибулю – півкільцями, моркву наріжте соломкою.
  3. На фольгу покладіть цибулю. На нього викладіть моркву. На морква помістіть порцію риби. Рибу покрийте кружками помідорів. Злегка посоліть, поперчіть. Збризніть маслом. Загорніть фольгу у вигляді конверта.
  4. Помістіть на деко. Поставте в розігріту духовку і запікайте 25 хвилин.
  5. Розкрийте фольгу. На рибу укладіть скибочки сиру. Дайте йому розплавитися в духовці.

Хек, запечений з яблуками в духовці

Складові:

  • хек – 800 г;
  • яблука кисло-солодкі – 2 шт .;
  • лимон – 1 шт .;
  • петрушка – 2-3 гілочки;
  • чебрець, кріп;
  • сіль перець;
  • оливкова олія – ​​60 г;
  • апельсиновий сік – 100 мл;
  • соєвий соус – 1 ч. л.

Спосіб приготування

  1. Спочатку приготуйте маринад. Для цього в посуді змішайте апельсиновий сік, сіль, перець, соєвий соус, оливкова олія.
  2. Підготовлену рибу змастіть з усіх боків маринадом. Приберіть в холодильник на одну годину.
  3. Яблука поріжте на четвертинки, видаліть серцевину. Скибочки збризніть соком, видавленим з лимона.
  4. Дістаньте з холодильника рибу. Всередину вкладіть кілька скибочок лимона, кріп, чебрець і петрушку.
  5. Покладіть рибу на змащене маслом деко. Запікайте 15 хвилин при 200 °.
  6. Поруч з рибою покладіть яблука, полийте їх маринадом. Поставте деко в духовку ще на 20 хвилин.

Хек, запечений з лимоном в духовці

Складові:

  • хек – 2 шт .;
  • лимон – 1 шт .;
  • сіль;
  • перець білий;
  • хмелі-сунелі – 3 г;
  • рослинне масло – 25 г.

Спосіб приготування

  1. Тушку хека почистіть, вимийте. Ображати плавники і хвіст. З обох сторін тушки зробіть по кілька неглибоких поперечних надрізів.
  2. Змішайте сіль, хмелі-сунелі і перець. Натріть сумішшю тушку.
  3. На шматок фольги покладіть рибу. Рясно полийте її лимонним соком. Одну-дві часточки лимона вкладіть всередину. Полийте маслом. Щільно загорніть хека в фольгу.
  4. Покладіть на деко. Надішліть в духовку, розігріту до 200 °. Запікайте 15 хвилин.
  5. Розкрийте фольгу, зробивши бортики, щоб не витік сік. Запікайте рибу ще 15 хвилин до появи рум’яної скоринки.
  6. Посипте зеленню.

Порада. Як тільки розкриєте фольгу, посипте рибу натертим сиром. Поставте деко в духовку і запікайте 15 хвилин, поки сир повністю не розплавиться і не придбає красивий жовтуватий відтінок.

Господині на замітку

Знаючи принцип запікання риби, ви можете змінювати співвідношення інгредієнтів, замінювати один продукт іншим. Наприклад, якщо ви любите гострі страви, замість чорного перцю покладіть червоний, а сметану замініть томатною пастою. Але в такому випадку додайте в соус трохи цукру і коріандру. Риба придбає пікантний смак і пряний аромат.

Якщо перед запіканням ви обсмажуєте рибу на сковороді, обов’язково її замаринуйте в суміші солі і перцю. Така риба під час смаження не розвалиться і не прилипне до посуду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.