Товстолобик: користь і шкода, склад, властивості, калорійність

Товстолобики – риби сімейства коропових, що мешкають в річках і заплавних озерах східній частині Азії. Представники цього виду мають високу об’ємне тіло, покрите циклоидной дрібною лускою, велику голову з товстим опуклим чолом і низько посадженими очима. Бока риби – сріблясті, спинка і плавники – світло-сірі, черево – повністю біле. Тривалість життя товстолобика в природних умовах проживання – більше 18 років. За цей час доросла особина виростає до 110 см в довжину і набирає вагу до 35 кг.

Товстолобик – промислова риба, що характеризується підвищеною жирністю і чудовими смаковими якостями. У продаж вона надходить в свіжому, копченому або замороженому вигляді. Тушки товстолобика тушкують, запікають, в’ялять і смажать, використовують для приготування юшки, холодцю, котлет, балику і різних закусок.

Зміст:

  1. Як правильно вибрати товстолобика?
  2. Вітаміни в товстолобика і його харчова цінність
  3. Калорійність товстолобика
  4. Корисні елементи в складі товстолобика
  5. Корисні властивості товстолобика
  6. Протипоказання до вживання товстолобика і його шкода

Як правильно вибрати товстолобика?

Товстолобик: користь і шкодаТовстолобика слід купувати тільки у тих продавців, які можуть представити на свій товар санітарну документацію. Якісна риба повинна мати легкий запах водоростей і річкової води, щільне і пружне тіло, не покриті товстим шаром слизу, що не впали і не замутнені очі, зяброві пелюстки однорідного червоного або рожевого кольору. Перевагу слід віддавати великим особинам вагою понад 2 кг – в них міститься більше жиру і менше гострих, дрібних кісток.

Вітаміни в товстолобика і його харчова цінність

Харчова цінність товстолобика (100 г):

  • 19,186 г білків;
  • 0,893 г жиру;
  • 1,096 г золи;
  • 71,697 мг холестерину;
  • 0,149 г омеги-3;
  • 0,008 г омеги-6;
  • 78,598 г води.

Вітаміни в товстолобика (100 г):

  • ретиноловий еквівалент (A) – 33,708 мкг;
  • тіамін (B1) – 0,038 мг;
  • ніаціновий еквівалент (PP) – 2,896 мг;
  • токофероловий еквівалент (E) – 2,659 мг;
  • рибофлавін (B2) – 0,112 мг.

Калорійність товстолобика

Калорійність 100 г товстолобика:

  • сирого – 85,996 ккал;
  • копченого – 114,307 ккал;
  • смаженого – 192,303 ккал;
  • вареного – 76,894 ккал;
  • запеченого – 79,216 ккал;
  • тушкованого – 78,606 ккал.

У холодці, приготованому з цієї риби, міститься 67,429 ккал, а в вусі – 24,597 ккал. Енергетична цінність парових котлет з товстолобика – 108,449 ккал.

Корисні елементи в складі товстолобика

Макроелементи в товстолобика (100 г):

  • 263,612 мг калію;
  • 162,118 мг хлору;
  • 28,614 мг кальцію;
  • 77,916 мг натрію;
  • 34,007 мг магнію;
  • 209,211 мг сірки;
  • 212,064 мг фосфору.

Мікроелементи в товстолобика (100 г):

  • 0,613 мг заліза;
  • 3,212 мкг молібдену;
  • 54,093 мкг хрому;
  • 5,701 мкг нікелю;
  • 427,004 мкг фтору.

Корисні властивості товстолобика

  • Товстолобик – природне джерело тваринного білка, що має збалансовану аминокислотную структуру. Щоденне споживання цієї риби прискорює процеси відновлення організму після хвороб, розумових і фізичних навантажень.
  • Філе товстолобика легко перетравлюється і швидко засвоюється організмом. Корисні речовини, присутні в його складі, активізують роботу шлунку і кишечника, сприяють виробленню травних соків. Дієтологи радять людям, що страждають від хвороб шлунково-кишкового тракту (особливо від тих, які розвиваються на фоні зниженої кислотності травного соку), з’їдати не менше 1,5 кілограмів цієї риби протягом тижня.
  • Рибні страви з товстолобика містять цілий комплекс антиоксидантних сполук, що уповільнюють старіння організму. При регулярному включенні їх в раціон знижується ризик появи ракових і доброякісних пухлинних новоутворень.
  • Товстолобик – низькокалорійна і маложирна риба, яку можна включати в меню дієти, орієнтованої на боротьбу із зайвою вагою. В її складі присутні вітаміни групи B, що прискорюють обмін речовин і побічно сприяють схудненню.
  • Дієтологи радять людям, що страждають від захворювань системи кровотворення, споживати страви з товстолобика не менше 4 разів протягом тижня. Корисні сполуки, що містяться в їх складі, регулюють згортання крові, знижуючи ризик утворення кров’яних тромбів.
  • Товстолобик багатий речовинами, здатними регулювати концентрацію цукру в крові. Страви, приготовані з філе цієї риби, приносять користь людям, що страждають діабетом або знаходяться в групі ризику по цьому захворюванню.
  • Вітаміни групи B і інші корисні сполуки, що входять до складу товстолобика, зміцнюють нервову систему. Люди, регулярно включають в раціон цю рибу, краще сплять, рідше страждають від неврозів і депресій, легше переносять стресові ситуації, майже ніколи не дратуються через дрібниці.
  • Товстолобик містить цілий комплекс корисних речовин, що володіють імуномодулюючими властивостями, захищають організм від інфекцій і знижують ризик розвитку простудних захворювань.
  • Кальцій, фтор, фосфор і інші речовини, виявлені в складі товстолобика, зміцнюють кісткові тканини, допомагають попередити розвиток рахіту і стоматологічних захворювань. Приготовлені з нього страви корисні при переломах та інших травмах кісток.
  • У філе товстолобика присутні корисні сполуки, що прискорюють виведення з організму надлишку шкідливого холестерину, значно поліпшують стан судин, зміцнюють міокард, що регулюють кров’яний тиск. При регулярному включенні його в раціон знижується ймовірність виникнення атеросклерозу, гіпертонії, інфаркту, гіпотонії та інших кардіологічних порушень.
  • Корисні елементи, вітаміни і жири, що містяться в товстолобика, сприяють зміцненню нігтів і волосся, активізують їх зростання. Результати цілої серії досліджень показали, що щоденне споживання страв із цієї риби допомагає уповільнити старіння шкірних покривів, надати їм молодий і здоровий вигляд, запобігти появі дрібних мімічних і вікових зморшок.

Протипоказання до вживання товстолобика і його шкода

  • Індивідуальна непереносимість – єдине абсолютне протипоказання до вживання в їжу товстолобика. Особам, у яких раніше виявлялися ознаки алергії на морепродукти, також необхідно проявляти особливу обережність при включенні в раціон цієї риби.
  • При гарячому копченні рибних тушок утворюються канцерогенні речовини, здатні негативно вплинути на роботу організму, спровокувати появу пухлинних утворень. Саме тому споживання копченого товстолобика слід обмежити 200-300 г в тиждень.
  • Товстолобик, так само як і інша річкова риба, схильний до паразитарним Інфестація. Тому страви, в складі яких присутній м’ясо представників цього виду, вимагають ретельної кулінарної і температурної обробки (тривалого варіння, запікання і ін.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.