Чим корисна спаржа, користь і шкода, властивості і протипоказання

Спаржа – екзотична рослина, яке використовується в приготуванні вишуканих страв, в рецептах народної медицини і навіть в оформленні букетів. У статті розглядається, ніж корисна спаржа і які у неї є протипоказання до застосування.

Зміст:

  1. Різновиди спаржі
  2. Хімічний склад
  3. Вітамінний склад
  4. Якими корисними властивостями володіє спаржа
  5. У яких випадках не можна вживати спаржу

Різновиди спаржі

Зелена спаржаРід Спаржа з ​​сімейства Спаржевих включає понад 200 видів. Вони поширені по всьому світу, але далеко не всі придатні в їжу. Найвідомішою є спаржа лікарська, надземні пагони якої вважаються делікатесом.

Цей вид має три різновиди – біла, зелена і фіолетова. Вони розрізняються за способом вирощування, а також смаковими і поживними властивостями. Якщо під час росту пагони аспарагуса вкривають землею, вони отримують недостатню кількість сонячного світла і, як наслідок, не фотосинтезируют. Таким чином вирощується біла різновид овоча, у якій м’який, слабовираженний смак.

Зелена спаржа росте, отримуючи сонячне освітлення в повній мірі, тому набуває зелений колір.

Який спосіб культивування призводить до зміни зеленого кольору спаржі на фіолетовий? Для отримання такого відтінку овоч вирощують в темряві, а висвітлюють зрідка. Тому вона набуває насичений фіолетовий колір і характерну гіркоту в смаку.

Корейська спаржа або Фучжи ніякого відношення до цього аспарагус не має. Цей продукт не що інше, як пінка, яку вилучили з киплячого соєвого молока. Тому корисних властивостей і поживної цінності спаржі в ньому немає. Зате протипоказання до застосування є. Її не бажано вживати в їжу людям з порушеннями в ендокринній системі, оскільки фітогормони, які є в Фучжи, чинять негативний вплив на роботу щитовидної залози.

Хімічний склад

Калорійність аспарагуса дорівнює 21 ккал на 100 г продукту. Він складається з води (92,7 г), вуглеводів (3,1 г), білків (1,9 г), рослинних волокон (1,5 г), золи (0,6 г), жирів (0,1 г ) і кислот органічних (0,1 г).

До складу спаржі входить ряд мікроелементів і один макроелемент (Fe):

  • Калій (К) – мікроелемент, відповідальний за функціонування серцево-судинної системи і м’язів, сприяє безперебійній роботі мозку, печінки, а також нирок в будь-якому віці. Для вагітних жінок дефіцит калію в організмі небезпечний патологіями розвитку плода.
  • Фосфор (P) є учасником життєво важливих процесів, таких як дихання і бродіння, тому його дефіцит негативно позначається на функціонуванні всього організму. Також підвищує розумову і м’язову активність у дітей та дорослих завдяки тому, що є учасником обміну енергії в організмі.
  • Кальцій (Са) – компонент, необхідний для нормального функціонування нервових зв’язків. Також сприяє зміцненню скелета, волосся, нігтів. Однак перенасичення кальцієм несе організму шкоди у вигляді важкого ступеня токсичного отруєння.
  • Магній (Мg) міститься в клітинах всіх органів людського тіла, тому задіяний в основних процесах життєдіяльності. Його недостача призводить до поганого функціонування імунної системи організму.
  • Натрій (Na), зміст якого в організмі досягає 0,9% від загальної маси тіла, потрібен для нормального функціонування всіх систем і органів. Його недолік характеризується головними болями, втратою апетиту і смакових відчуттів, а також нудотою.
  • Залізо (Fe) – невід’ємна складова гемоглобіну, достатня вироблення якого необхідна для повноцінного здоров’я жінок і чоловіків.

Вітамінний склад

Вітамінний склад спаржиСпаржа має наступний вітамінний склад:

  • Вітамін А є учасником утворення колагену, який відповідальний за міцні сполучні тканини, розгладжує зморшки, зміцнює і відновлює шкірний покрив.
  • Вітамін С добре розчиняється у водному середовищі і тому швидко проникає в потрібні місця в організмі. Ця особливість пояснює здатність аскорбінової кислоти зміцнювати імунну систему.
  • Вітамін Е забезпечує нормальну роботу вилочкової залози, в якій утворюються імунні клітини. Покращує кровообіг за рахунок зміцнення стінок судин. Прийом вітаміну в профілактичних цілях зменшує можливість появи злоякісних утворень.
  • Вітамін РР за рахунок здатності розширювати судини головного мозку знижує артеріальний тиск. Бере участь в утворенні серотоніну. Це нейромедіатор головного мозку, який відповідальний за передачу нервових імпульсів по нейронах. Але відомий властивостями «гормону щастя», тому що при попаданні в кров запускає хімічних процес, підвищує настрій.
  • Бета-каротин – представник каротиноїдів, який, попереджаючи потрапляння продуктів окислення в кровоносну систему, зміцнює імунітет організму. Також завдяки цьому вітаміну нейтралізується шкоду від несприятливих для організму зовнішніх впливів. Це обумовлено його здатністю не тільки запобігати синтез вільних радикалів, а й знищувати їх.
  • Вітамін B1 є антиоксидантом, який нейтралізує негативну дію токсинів. Його дефіцит в організмі проявляється безсонням, нудотою, порушеннями пам’яті і онімінням кінцівок.
  • Вітамін B2 є учасником утворення еритроцитів, а також синтезу ДНК. Благотворно впливає на зір, зокрема, його гостроту.

Якими корисними властивостями володіє спаржа

Виходячи зі складу зрозуміло – аспарагус низькокалорійний і містить вітаміни, а також інші корисні компоненти. Їх наявністю пояснюється позитивний вплив рослини на людське здоров’я.

Яка користь спаржі для організму:

  1. Серце і кровоносна система. Магній і залізо беруть участь в утворенні гемоглобіну. Вітамін РР допомагає знизити артеріальний тиск і попереджає закупорку судин. А наявність в спаржі калію, який сприяє розрідженню крові і зняттю спазмів м’язів, благотворно впливає на лікування атеросклерозу.
  2. Травна система. Спаржа нешкідливо і дієво чистить кишечник, налагоджуючи його роботу за рахунок вмісту рослинних волокон. Вітамін В1, що міститься в спаржі, сприяє виведенню з печінки токсинів.
  3. Нервова система. Приводить в норму роботу нервової системи за рахунок вітаміну РР. За його участю утворюється серотонін, який відповідає за передачу імпульсів між нейронами.
  4. Покривна система. Завдяки вмісту вітаміну А робить шкіру еластичнішою, розгладжуючи вікові зморшки у жінок. Магній і фосфор зміцнюють нігті і волосся.
  5. Сенсорна система. Вітамін А допомагає поліпшити гостроту зору, особливо дітям, а також зупиняє розвиток катаракти. Завдяки вітаміну В2 прийом спаржі здатний захистити сітківку очей від впливу УФ-випромінювання і підвищити сприйняття кольорів.
  6. Дихальна система. Вживання спаржі під час лікування бронхіту і запалення легенів приводить до розрідження і висновку мокротиння з дихальних шляхів. Така властивість зумовлено наявністю в овоче сапонінів.
  7. Руховий апарат. Наявність в спаржі заліза, фосфору і кальцію сприяє підвищенню міцності кісток.

Важливо! Спаржа не має протипоказання до застосування людям, які хворіють на цукровий діабет. Вона сприятливо впливає на стан хворих завдяки низькому вуглеводного змістом (2,42% від норми).

Користь спаржі для організмуКрім цього, при включенні спаржі в раціон підвищується імунітет організму завдяки вмісту бета-каротину, вітамінів С і А. Недолік останнього веде до постійних простудних захворювань. А вітамін Е, зміст якого в овочі становить 13,3% від добової норми споживання, при регулярному використанні в їжу зменшує ризик виникнення злоякісних утворень, що обумовлено антиоксидантними властивостями.

Не шкодить аспарагус і тим, хто сидить на дієті, оскільки містить мало калорій.

Овоч є афродизіаком, здатним підвищити статеву активність. Це пояснюється наявністю в рослині вітаміну Е, який покращує кровообіг в чоловічому члені.

У яких випадках не можна вживати спаржу

Як би не була корисна спаржа, але деякі протипоказання все ж має. Кому її вживання шкодить?

В першу чергу, людям із захворюваннями шлунково-кишкової системи (виразка шлунка, гастрит). Наявність в аспарагусі сапонина і харчових волокон ускладнює перебіг хвороби. Овоч діє на запалені тканини як наждачний папір. Шкоди завдає вживання в їжу спаржі при загостренні подагри. Вона містить пурини – речовини, які підвищують концентрацію сечової кислоти в суглобах.

Не можна збільшувати споживання спаржі під час прийому лікарських препаратів для розрідження крові. Це пов’язано з вмістом в продукті калію, який володіє таким же властивістю.

Спаржу не дарма прозвали королевою овочів. Рослину подають на стіл в холодному і гарячому вигляді; готують як самостійне блюдо і у складі овочевих запіканок. Шкода її вживання приносить в рідкісних випадках. Але завдяки вітамінного і хімічним складом спаржа має різноманітні властивості, благотворно впливають на організм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.