Кокосове масло для їжі: користь і шкода, як використовувати і зберігати

Здоров’я людини залежить від того, яку їжу він вживає і скільки отримує з неї корисних речовин. Існують продукти, які концентрує їх у великій кількості. Таким є і натуральне кокосове масло. Воно вважається одним з збалансованих харчових інгредієнтів. Нижче ви знайдете інструкції, як використовувати кокосове масло.

Натуральне кокосове масло

Натуральне кокосове масло

Їжа для людського організму повинна включати 3 складові поживних речовин: білкову, вуглеводну і жирову. Перші 2 частини легко заповнити за допомогою великої кількості фруктів з овочами, м’яса, молока, морепродуктів і зелені. Якісні жири отримати складніше, але ж вони не менш важливі для здоровя. Тут допоможе кокосова олія, яке для їжі використовується з метою боротьби із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і серця.

Цей натуральний рослинний жир може впливати на ті процеси, які не піддаються дії тварин. З цієї причини його навіть використовують в індійській альтернативної медицини – Аюрведе. Це вчення про здоровя і довголіття вважає масло кокоса уравновешивающим, освіжаючим і заспокійливим розум. Також цей продукт має і інші корисні властивості:

  • прискорює обмін речовин,
  • зменшує рівень холестерину,
  • бере участь в процесі відновлення клітин,
  • робить позитивний вплив при вірусних, грибкових і мікробних інфекцій,
  • покращує стан при проблемах з артеріальним тиском.

У чому користь кокосового масла

Дослідженню вчених щодо застосування кокосового масла для їжі зазнали африканські племена, де цей продукт вживають регулярно. У деяких районах кокос є основною їжею. Вчені в цих племенах виявили відсутність у людей проблем з судинами і серцем. Крім того, прийшли до висновку, що, вживаючи кокосове масло, можна поліпшити роботу щитовидної залози, зміцнити імунітет, боротися з гастритом, виразкою і остеопорозом. Тільки зловживання цим продуктом шкодить: надлишок може викликати алергічну реакцію.

Окремо варто сказати про користь кокосового масла при схудненні. Парадоксально, але вживання «правильного» жиру може допомогти позбавитися від зайвої ваги. За рахунок чого масло кокоса допомагає схуднути? У ньому містяться тригліцериди, які збільшують витрати енергії під час обміну речовин. Виходить, що калорій спалюється набагато більше. Крім того, кокосове масло здатне зменшити відчуття голоду, що особливо важливо для зниження ваги. Крім кулінарії, цей продукт використовується і в косметології з метою:

  • зменшити прояви целюліту,
  • надати шкірі пружність,
  • прискорити ріст вій і зміцнити їх,
  • отримати рівний шоколадну засмагу,
  • усунути зморшки,
  • зволожити шкіру.

Застосування кокосового масла в їжу

Застосування кокосового масла в їжу

Для їжі цей ароматний інгредієнт використовується навіть в дієтичних програмах по зниженню ваги, але можна додати і до щоденного харчування. Особливістю продукту є те, що він не піддається впливу високих температур. З цієї причини на ньому безпечно смажити, адже ніяких канцерогенів не утворюється. Що вже говорити про вишуканий аромат і м’якої консистенції.

Використовуйте кокосове масло замість соняшникової або маргарину і вже через пару тижнів побачите позитивний ефект. Спробуйте додати цей ароматний інгредієнт в випічку або гарячі напої, наприклад, молоко, кава або гарячий шоколад. Ще кокосове масло можна застосовувати так:

  • додавати 1-2 ч. Л. у фруктові або овочеві салати,
  • намазувати на хліб,
  • сдабривать кашу,
  • приправляти попкорн,
  • додавати до простого рису або попкорну ,
  • змішувати з картопляним пюре,
  • використовувати при гасінні овочів,
  • включати до складу кондитерських виробів.

Рецепти страв з кокосовим маслом

Рецепти страв з кокосовим маслом

Як згадувалося вище, кокосове масло для їжі можна використовувати в самих різні рецептах: від супів до випічки. Спробуйте приготувати на сніданок міні-млинці з бананом і корицею. Блюдо відмінно підійде і тим, хто відмовився від їжі тваринного походження. Інгредієнти будуть потрібні такі:

  • молоко – 1 ст.,
  • банан – 1 шт.,
  • кориця мелена – 0,5 ч. Л .,
  • масло кокоса – 2 ст. л.,
  • пшеничне борошно – 0,75 ст.

Процес приготування смачного сніданку включає наступні етапи:

  • За допомогою блендера подрібніть молоко з бананом до однорідної консистенції.
  • Введіть борошно з корицею, ще раз перемішайте.
  • Розтопіть, але не перегрівайте сильно маслечко, додайте до тесту.
  • Гарненько прогрійте сковорідку, випікайте млинці на кокосовому або соняшниковій маслечко з обох сторін.
  • Готову страву подавайте з сиропом, наприклад, кленовим.

Рецепт індички під соусом каррі використовуйте для приготування обіду або вечері. Будуть потрібні інгредієнти з наступного списку:

  • грудка індички (філе) – 1 кг,
  • кокосове маслечко – 2 ст. л.,
  • цибуля-порей – 1 шт.,
  • помідор – 1 шт.,
  • оливкова олію – 5 ст. л.,
  • каррі-порошок жовтий – 15 г,
  • йогурт натуральний – 350 мл.

Готувати індичку потрібно за такою інструкції:

  • Обсмажте шматочки індичого філе на оливковій маслечко.
  • Зробіть соус для індички: змішайте 3 столові ложки оливкової маслечка з дрібно нашинкованнимцибулею, потім обсмажте інгредієнти в каструлі.
  • Додайте до цибулі помідор, попередньо видаливши шкірку, обдавши окропом і дрібно нарізавши.
  • Посипте спеціями, присмачити маслом кокоса.
  • Не забудьте перевернути індичку, щоб вона не підгоріла, а присмажився до золотистої скоринки.
  • До помідору з цибулею введіть йогурт, прогрійте, але не доводьте до кипіння.
  • Помістіть в каструлю з соусом шматочки філе, потомите 40-60 хв.

Яке кокосове масло вибрати

Яке кокосове масло вибрати

Перш, ніж приступати до терапії за допомогою масла кокоса, потрібно правильно вибрати цей продукт. Для цього дотримуйтесь декількох простих рекомендацій:

  • Купуйте інгредієнт тільки безпосередньо в магазині, а не замовляйте онлайн, адже так ви не зможете перевірити запах, колір і консистенцію. Добрими відгуками користується тайське масло.
  • Краще купуйте кокосове масло холодного віджиму, адже такий метод пресування дозволяє зберегти більше корисних речовин. Такий продукт буде трохи дорожче.
  • Вибираючи між рафінованим і нерафінованим, віддавайте перевагу останньому – такий продукт очищається механічним шляхом, тому не містить біохімічних добавок.
  • Понюхайте перед покупкою: хороший продукт пахне кокосом, причому аромат не різкий.
  • Вибирайте маслечко від блідо-жовтого до прозорого кольору – це означає, що продукт добре очищений.

Як зберігати кокосове масло? Цей продукт практично не псується, адже в ньому міститься безліч насичених жирних кислот. Навіть при такому факті термін придатності обмежений 6 місяцями, якщо говорити про харчове масло. Продукт для зовнішнього застосування не псується довший період – протягом року. Зберігати рекомендується в холодильнику або будь-якому іншому прохолодному місці.

Відео: кокосове масло в їжі

Відгуки

Наталя, 26 років: Я дуже сильно схудла після введення в раціон масла кокоса. Це натуральний, ефективний і доступний продукт. Хоч і радили не купувати в аптеці, ми з подругою придбали все ж там і не пошкодували. Через місяць вага зменшилася на 5 кг. Крім того, шкіра стала такою бархатистою. Я використовувала масло не в рецептах, а вживала з туру по 1 ст. л. Раджу.

Тетяна, 35 років: Коли стала використовувати кокосове масло для їжі, змогла не тільки постройнеть, але ще і поліпшити здоровя. Проблеми з тиском у мене в сім’ї вважаються спадковими. Мама і бабуся страждають підвищеним, як і я. Через тиждень після використання кокосового масла, я помітила, що голова стала боліти набагато рідше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.