Як правильно заготовляти і сушити мелісу на зиму

Серед любителів заварювати замість чайного листя різні трави визнаним фаворитом вважається меліса. Її цінують за ніжний аромат і здатність моментально заспокоювати нерви. Але для того щоб все властивості збереглися в повному обсязі, важливо знати, як сушити мелісу. Інакше можна отримати купу марного сіна з відповідним запахом.

Чай з мелісою на тлі свіжих листочків

З чого почати

Перший дуже важливий пункт заготівлі меліси на зиму – це її правильний збір. Якщо провести цей процес з самого початку невірно, то вже всі наступні дії будуть неважливими, тому якщо хочеться пити смачний і корисний чай з мелісою взимку, слід уважно вивчити правила її збору.

Заготівля лимонної м’яти (саме так ще називається меліса) триває з травня по серпень. На чай зазвичай йдуть ніжні листочки. Збирати їх слід якомога раніше, поки рослина не пішло в ріст. Потім вже доведеться зрізати і сушити разом зі стеблами. Їх теж можна заварювати, просто вони будуть займати вже більше місця. Зрізати таку мелісу правильно гострим ножем або серпом, але ні в якому разі не обривати руками. Стебла у м’яти досить міцні, але при цьому м’які. І при обривання вручну, рослина помнеться, частина цінних соків піде, та й просто виглядати воно буде вже не естетично.

Сам збір сировини фахівці радять проводити в той період, коли ранкова роса вже висохла, але сонце ще не стало занадто спекотним. Зазвичай – це 10-11 годин ранку. Ще один важливий момент – меліса збирається в сухий період, коли немає дощів. Також рекомендується проводити заготовки майбутнього чаю на зростаючому місяці. Вважається, що в цей період всі лікарські рослини містять в собі максимальну кількість корисних речовин.

Листя свіжої м'яти і заварений трав'яний чай

По суті, збирати мелісу можна протягом усього літа. Спочатку – ніжні листочки, щоб засушити їх окремо на чай. Потім – повністю вся рослина для приготування цілющих настоїв. Зростає м’ята дуже швидко, і, якщо не висмикувати кущ з коренем, вже через деякий час на місці зрізаних пагонів з’являться нові.

Другий етап

Тепер, коли сировина зібрано правильно, можна приступати до засушуванні. Для цього існують два основних способи:

  • в духовці або мікрохвильовій печі;
  • природним шляхом.

Перший варіант дозволяє засушити мелісу на зиму дуже швидко і не потрібно виділяти багато місця під траву. Нарізану м’яту потрібно розкласти на деко і відправити в розігріту до 40 градусів духовку, дверцята залишається прочиненими. Через дві години можна виймати мелісу і досушивать на відкритому повітрі. У мікрохвильовці трава, попередньо накрита тканиною, сушиться близько двох хвилин. Багато фахівців вважають, що при засушуванні в печах велика частина корисних речовин втрачається. Але для економії часу і простору можна вдатися і до такого способу заготовки майбутнього чаю.

Другий варіант, відповідно, потребують звільнити достатньо місця для того, щоб розкласти мелісу. Крім цього, необхідно постійно стежити за сировиною, щоб воно не почало зопрівати і покриватися цвіллю. Якщо подібне трапиться, доведеться викидати всю партію повністю.

Коли збирати і як сушити мелісу

Для початку потрібно вибрати відповідне місце. Воно повинно бути теплим, сухим, з достатнім доступом свіжого повітря і без проникнення прямого сонця. І, звичайно, таким, щоб вся сировина було розкладено просторо, а не в кілька шарів. Спочатку потрібно розстелити чисту тканину або папір – газети не підійдуть, оскільки в типографської фарби міститься багато шкідливих і небезпечних речовин, які можуть потрапити в мелісу. Тепер на основу розкладається м’ята і залишається на просушку. Періодично її потрібно перевертати і оглядати: чи не з’явилися чорні плями або цвіль. М’ята сохне дуже швидко – максимум тиждень. Якщо при натисканні стебла ламаються, а листя починає кришитися, значить, меліса готова, її можна збирати і відправляти на зберігання.

Є ще один варіант заготовки м’яти – сушка в пучках. Для цього потрібно зібрати не більше 10 стебел, перев’язати не надто туго мотузкою і підвісити пучком вниз. Умови такі самі, як і в разі просушування на горизонтальній поверхні – тепло, сухість і відсутність сонця.

Як зберігати

Після того як меліса зібрана і засушити на зиму, важливо дотримати необхідні умови зберігання. Інакше, всі зусилля підуть прахом – м’ята може втратити свої цілющі властивості і дивовижний аромат.

Для зберігання меліси найкраще використовувати скляні банки з щільними кришками. Від пластика краще відмовитися, в таких ємностях м’ята швидко «задихається», набуваючи неприємний запах. Можна зберігати траву також в тканинних мішечках, але тоді поруч не повинні перебувати продукти з сильним ароматом. Крім того, важливо дотримати і наявність інших умов:

  • прохолоди;
  • низької вологості;
  • відсутність прямих сонячних променів.

При дотриманні всіх необхідних умов, сушена меліса здатна зберегти свій аромат і властивості протягом двох років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.