Як правильно сушити і зберігати ромашку

Ромашка аптечна є найпопулярнішим і доступним засобом проти багатьох захворювань, широко застосовується як в народній, так і традиційній медицині. Вона має протизапальну, антисептичну, дезінфікуючу, а також спазмолітичну і ранозагоювальну діями. Для приготування лікарського настою, відвару або чаю збирають колір рослини, для ванн, компресів – квітконоси, листя і частину пагонів.

Як правильно сушити і зберігати ромашку

Як збирати: зберігаємо корисні властивості

Цвітіння ромашки триває з травня по вересень, але для лікарських цілей рослину слід заготовлювати, починаючи з середини червня. Цілющі властивості ромашки багато в чому залежать також від того, яким чином її збирають, в який час доби, в якому місці.

Зростає ця чудова квітка всюди: в полях і лісах, по трав’янистих схилах, біля річок і водойм, вздовж доріг.

Для приготування лікарського чаю збирати треба тільки аптечну ромашку. Від інших видів вона відрізняється сильним ароматом і будовою цветоложа. Саме в ньому сконцентровано найбільше корисних речовин (вітамін С, ефірні масла, каротин, органічні кислоти, цинк, калій).

Якщо квітколоже розрізати уздовж, то всередині буде невелика порожнина – це головна відмітна ознака аптечної ромашки. Крім того, її пелюстки рідкісні і короткі, а серцевина квітки – трохи опукла.

Суцвіття ромашки рекомендується зрізати ножем (десь на рівні третини довжини стебла від землі) і бажано ті, які ще не відцвітають (білі пелюстки у них не опущені вниз) – адже саме в перші три дні цвітіння вони містять найбільшу концентрацію корисних речовин. Травники зі стажем радять збирати ромашку тільки в суху погоду і бажано вранці, коли просохне ранкова роса. Зазвичай в спекотний полудень все квіти трохи в’януть (це стосується і ромашки), в них знижується рівень обміну речовин, вироблення вітамінів, тому збір лікарських трав в цей час дня краще не робити – їх корисність зменшується в рази.

Ромашка, як і будь-яка рослина, дуже добре вбирає всі токсичні речовини, що містяться в повітрі і землі, тому категорично забороняється збирати її в межах міста, уздовж автотрас, залізниць, звалищ, поблизу зооферми. Найкращим місцем для заготовки квітів може бути віддалена від людського житла місцевість: лісова галявина, поле або луг.

Як сушити і зберігати

Після збору бажано скоріше обробити зібрані рослини: очистити від грудочок землі, зів’ялих квіток, випадково зірваних трав. Потім руками або ножицями квіти слід відокремити від стебел і помістити на сушку.

Правильно сушити заготовлену сировину слід в темному прохолодному місці. Під впливом прямих сонячних променів і високої температури в висушують рослині руйнуються всі корисні речовини, воно перестає бути цілющим. І тоді замість ароматного корисного чаю з ромашки, вийде просто смачний трав’яний напій. Місцем сушки може бути добре провітрюваних горище або навіс, який захищає від сонця, дощу і вітру. У будинку можна сушити ромашку, наприклад, на антресолях.

Суцвіття розподіляються тонким шаром на розстеленому тканини або папері, головне, щоб між ними циркулював повітря, і вони не лежали гіркою, інакше, це може привести до їх «запреванню». Для рівномірного висихання ромашку потрібно перемішувати і перевертати рази три в день. Необхідно також стежити, щоб на квітки не сідали комахи, а найкраще накрити зверху марлею, яка не перешкоджає надходженню повітря.

Процес сушіння повинен проходити природно (протягом 6-7 днів), не слід його прискорювати і сушити рослини в духовці, печі або спеціальних сушарках. Пересушена сировина втрачає лікувальні властивості, кришиться. А ось якщо ромашку не досушити – вона не буде нормально зберігатися, побуреет, може зіпсуватися і підгнити.

При необхідності можна сушити квіти із стеблами (не обрізаючи). Зв’язати їх в невеликі пучки і підвісити на мотузку на відстані 20-30 см одна від одної.

В результаті сушіння вихід готового продукту становить 20-25 відсотків від свіжозібраних квітів. Суха ромашка має ароматний яскравий запах і гіркуватий, пряний смак.

Зберігати лікарську траву бажано в полотняних мішечках, розфасувавши по 300 гр, або картонних коробочках в сухих приміщеннях (ні в якому разі не використовувати для цього холодильник). Допускається зберігати висушені суцвіття в скляній банці, обв’язавши шийку тканиною. Термін придатності заготовленої сировини шляхом сушіння в пучках становить 1,5 року, а розсипом – 1 рік. Варто враховувати той факт, що з часом цілющі властивості сушеної рослини зменшуються.

Якщо правильно зібрати і висушити ромашку, то вдома завжди буде чудовий ефективний засіб для лікування багатьох захворювань, зміцнення здоров’я і підтримки краси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.