Як правильно заварювати і пити лапчатку

Лапчатка – це невеликий за розміром чагарник під назвою перстач, курильський чай. Ця рослина широко поширена, у світі існує понад 300 видів, з яких в Україні росте 41 вид. Якщо правильно підготувати і заварити сировину, то можна отримати смачний і надзвичайно корисний напій.

Де росте перстач, як збирати і зберігати

Де росте перстач, як збирати і зберігати

Перстач є невеликим прямостоячим чагарником. У висоту він здатний досягати близько 1,5 метрів. Від інших його можна відрізнити за яскравим квіткам, пофарбованим у жовтий колір. Діаметр однієї квітки становить близько трьох сантиметрів.

Перстач невибагливий до якості грунту. Найчастіше її можна зустріти на кам’янистих схилах, узбережжях річок і заплавних луках.

Цю рослина нерідко можна зустріти і в садах. Вона широко використовується в декоративній культурі. Садівники цінують лапчатку за її морозостійкість, здатність рости в півтіні і невимогливість до грунту. Її нерідко використовують в якості живої огорожі. Період цвітіння починається з кінця серпня і триває аж до настання морозів.

Для приготування ароматного смачного чаю необхідно правильно збирати лист перстачу. Для цих цілей використовується виключно верхня частина рослини. Лист слід зрізати за допомогою гострих ножиць або спеціального садового секатора. Збір необхідно проводити під час масового цвітіння.

Підготовлений лист чаю сушиться в добре провітрюваному приміщенні або під навісом. Якщо ви хочете прискорити цей процес, то можна скористатися і духовою шафою. Для цього розкладіть лист перстачу на деко і помістіть в духовку, нагріту до 60 ° С.

Висушений перстач зберігається в сухому, захищеному від сонячних променів місці, при температурі на рівні 25 ° С. Чай з перстачу зберігає свої властивості протягом двох років.

Заварюємо за всіма правилами

Як правильно заварювати і пити лапчатку

Для того щоб перстач максимально розкрила весь свій смак і аромат необхідно заварювати її за всіма правилами чайної церемонії. Для цього дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • Спершу покладіть дві столові ложки чаю в підігрітий чайник для заварювання. Залийте окропом. І відразу ж злийте рідину. Така процедура дозволить «розбудити» заварку.
  • Помістіть ошпарений лист перстачу в невеликій емальований кухлик. Залийте його окропом. Проваріть на водяній бані. Готуйте відвар 15 хвилин.
  • Дайте чаю трохи охолонути. При цьому не потрібно закривати його кришкою. Перед застосуванням чай необхідно процідити.

Простий рецепт

Як правильно заварювати і пити лапчатку

Для приготування простого тонізуючого чаю, яким цілком можна замінити повсякденний напій, можна скористатися наступним рецептом. Він дозволить приготувати настій досить швидко і без особливих зусиль.

Столову ложку чаю помістіть в чайник для заварювання. Влийте склянку окропу. Витримайте протягом 10 хвилин. Пити курильське чай ви можете практично в необмеженій кількості, але тільки в тому випадку, якщо у вас немає до цього протипоказань.

Як приготувати і приймати лікувальний чай

Курильський чай часто використовують як допоміжний засіб для позбавлення від багатьох хвороб. Серед найпоширеніших рецептів можна виділити:

  1. Для цього рецепта чаю лист перстачу повинен бути подрібнений. Столову ложку підготовленої заварки залийте 250 мл окропу. Таку суміш необхідно наполягати не менше години. Після цього напій можна буде процідити. Такий відвар відмінно допоможе при пневмонії, а також впоратися з проблемами шлунково-кишкового тракту. Його необхідно пити 4 рази на добу. При цьому разова доза повинна становити одну столову ложку.
  2. Усунути запальні процеси, що протікають в печінці, допоможе відвар перстачу. Для цього знадобиться не тільки лист, але і пагони рослини. Вони повинні бути подрібнені. Столову ложку сировини запарьте окропом і протомитися на водяній бані. Заварювати близько 30 хвилин. Після додайте трохи окропу для того, щоб відновити первісний обсяг рідини. Приймати такий засіб слід по 3 рази на день. При цьому разова норма становить дві столові ложки. Найкращий терапевтичний ефект досягається, якщо вживати курильське чай перед прийомом їжі.
  3. Для приготування чаю з вираженим відхаркувальну властивість варто скористатися таким рецептом. Столову ложку сировини залийте половиною літра окропу і настоюйте 30 хвилин. Найкраще використовувати для цих цілей термос. Готовий курильське чай необхідно процідити і додати невелику кількість натурального меду.
  4. Як засіб, що допомагає нормалізувати обмін речовин, найкраще підходить перстач в формі настою. Для його приготування необхідно заварити чайну ложку сировини в склянці окропу. Після закінчення 20 хвилин настій буде готовий до застосування. Такий засіб необхідно випити за один прийом. Крім усього іншого такий напій буде мати легкий сечогінний ефект.

Курильський чай дозволить не тільки насолодитися тонким смаком і ароматом, але і значно поліпшити стан здоров’я. Головне чітко дотримуватися рецепт його приготування.