Гороховий суп з м’ясом: як приготувати смачний суп

Всі ми любимо смачний гороховий суп, який зводить з розуму одним своїм ароматом. Але не всі знають як його приготувати, і вже тим більше звідки до нас прийшло це чудове блюдо. Читайте все про гороховий суп далі!

Зміст статті

  1. Історична довідка
  2. Інгредієнти для супу
  3. Приготування
  4. Гороховий суп при дієті
Гороховий суп з м'ясом: як приготувати смачний суп

Історична довідка про походження страви

Відповідно до думки багатьох істориків, ми зобов’язані за такі ласощі як гороховий суп з м’ясом прадавнім цивілізаціям, так як існують відомості про існування цієї страви в Стародавньому Римі та Стародавній Греції.

Є й прихильники тієї версії, що батьківщиною рецепта супу з м’ясом є країни Азії. Інші джерела підтверджують, що гороховий суп давно з’явився в Індії.

На Русі з давніх часів майже кожна господиня знала, як приготувати суп без м’яса. Затребуваність цієї страви пов’язана, в першу чергу з тим, що весь народ раніше дотримувався щороку чотири пости.

У зв’язку з забороною куштування м’ясної кухні горох ставав в ці періоди найбільш актуальним інгредієнтом для приготування їжі, завдяки вмісту в великій кількості рослинного білка. Через високу калорійність суп, по суті, замінював людям яловичину або свинину.

Смачний і ароматний гороховий суп з м'ясом

Сьогодні гороховий суп зі свининою – блюдо, яке люблять не тільки в Україні, але і в деяких європейських країнах. Як приклад можна навести Францію і Німеччину. Цей суп популярний серед любителів ситних супів-пюре.

З’явився в нашій кухні досить давно, гороховий суп і сьогодні залишається досить популярною стравою, на доказ цього твердження – барвисті фото з тих чи інших рецептів, якими рясніє інтернет.

Хтось вважає за краще варити його на курячому бульйоні, комусь миліша яловичина. На запит в пошуковій системі з приводу рецепта звичайного горохового супу, як правило, зустрічається багато способів приготування зі свининою і прикріплених до них фото.

Інгредієнти для супу

Гороховий суп зі свининою

Отже, спробуємо розібратися, як варити суп. Для здійснення нашої задачі будуть потрібні наступні продукти:

  • Одна середня цибулина
  • Сухий горох (півтори склянки)
  • Вода (п’ять склянок)
  • Морква
  • 4 картоплини середнього розміру
  • Шматочок копченої свинини (краще взяти копчені реберця)

Приготування смачного і ароматного супу

Приготування смачного і ароматного супу

Дії:

  • Горох краще залити окропом за дві години до того, як ви займетеся рішенням завдання, як приготувати гороховий суп з м’ясом свинини.
  • Цибулю нарізати кубиками.
  • Моркву натерти на крупній тертці.
  • Картоплю нарізати великими шматками.

Як варіант, хороша ідея приготувати гороховий суп з м’ясом в мультиварці. У каструльку нашого пристрою поміщаємо горох і всі інші інгредієнти, заливаємо водою (краще використовувати очищену). Виставляємо режим «тушкування». Далі техніка все зробить за нас.

Через дві години страва готова порадувати всю сім’ю. Одне уточнення: якщо готувати гороховий суп в мультиварці так довго, як заданий потрібний нам режим, виходить суп досить густої консистенції.

Ви віддаєте перевагу більш рідким супчикам? – Можна вимкнути чудо-машину раніше. Для рецепта супу без м’яса підійде також більш короткий варіант приготування в мультиварці.

Спосіб приготування на звичайній плиті від описаного відрізняється несильно, але потребує постійного контролю, так як горох дуже любить пригоряти і його потрібно постійно помішувати. Так як багато людей не люблять цибулю, його при готуванні супу можна виключити з рецепту.

Гороховий суп в мультиварці

Гороховий суп при дієті

Багатьох представниць прекрасної статі хвилює питання, скільки калорій в гороховому супі. Незважаючи на те, що страва дуже ситна, боятися зіпсувати фігуру, час від часу вмикаючи його в свій раціон, не варто: в 100 г міститься всього 70 калорій.

Взагалі гороховий суп можна приготувати по-різному, навіть якщо продукти будуть використані одні й ті ж і в однаковій кількості. Це може бути легкий суп, яким мама буде пригощати свого сина, який прийшов зі школи, а може бути вишуканий суп-пюре, яким молода дівчина здивує свого нареченого. Що вже говорити про різні вподобання людей. Хтось додасть кінзу, а хтось поріже морква кубиками. М’ясний суп можливо готувати з куркою, свининою, яловичиною.

Для деяких буде відкриттям, але якщо порізати картопля дрібними шматочками, він розчиниться повністю під час варіння і буде повністю непомітний, а насичений зігріваючий смак від нього залишиться.

Для господарок-любительок дивувати своїх домашніх чимось незвичайним буде цікавий варіант приготування, де навпіл беруться в якості основних продуктів горох і сочевиця. Тому не потрібно боятися експериментувати на кухні. Пам’ятайте, що у вас тільки одне обмеження – ваша фантазія!