Як приготувати справжній грузинський суп харчо

Досвідчені кухарі вважають, що успіх в приготуванні їжі залежить на 40% від якості інгредієнтів, на 20% від таланту і на 40% від правильно написаного рецепта. Тому, можна вважати, що успіх сьогоднішнього супу гарантований. Адже рецепт харчо по грузинському складений ідеально, з уточненням всіх нюансів.Вариться блюдо близько 2-х годин. Процес приготування супу має багато спільного з нашим борщем. Перед тим як виконувати дії з підготовки продуктів, потрібно запастися кількома каструлями. Не треба боятися складних маніпуляцій, на нашому сайті представлений рецепт грузинського харчо з фото, де описані всі найважливіші моменти.

Основні інгредієнти харчо

Складові:

  • Яловичина 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Помідори 4 шт.
  • Рис 6 ст. л.
  • Волоський горіх 100 гр.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Корінь петрушки 1 шт.
  • Соус ткемалі 2 ст. л.
  • Гострий перець 1 шт.
  • Спеції (запашний перець і хмелі-сунелі).
  • Часник 3 зубчики.
  • Соняшникова олія 15 р
  • Зелень (петрушка, базилік, кінза).

Для рулету із зелені і лаваша

  • Лаваш 1 лист.
  • Сир пастоподібний 200 м
  • Зелень (кінза, петрушка, шафран).
Як правильно готувати харчо

Детальніше про страву

Суп харчо дуже часто готують в Грузії, але його аналоги є в кухнях інших країн світу. Основним інгредієнтом в ньому є яловичина, а не баранина, як це прийнято у жителів гірської місцевості.

Пікантний смак супу надає спеціальний соус тклапі. Але його рідко згадують в рецепті супу харчо по-грузинськи, адже такий продукт практично неможливо придбати в місцевих магазинах. Замість тклапі можна використовувати соус ткемалі або, в крайньому випадку, гранатовий сік.

Не рекомендується замінювати його томатною пастою. Смак супу виходить зовсім інший, без специфічного присмаку. Відмінною рисою всіх грузинських страв є наявність великої кількості в них свіжої зелені і сьогоднішній рецепт не виняток. Кінза, шафран і петрушка «подарують» супу неповторний аромат і приголомшливий смак.

Покроковий рецепт харчо по-грузинськи

Рецепт харчо по-грузинськи покроково

Як приготувати харчо по-грузинськи?

  1. Яловичину миємо й нарізаємо на невеликі шматки, приблизно 2 на 2 см. Наливаємо в каструлю 2 л. води і висипаємо в неї м’ясо. Воно повинно варитися півтори години. Періодично знімаємо піну з бульйону шумівкою. Приготовану яловичину виймаємо з каструлі і відкладаємо в сторону, а бульйон проціджуємо.
  2. Чисту рідину ставимо знову на вогонь і доводимо до кипіння. Тим часом промиваємо рис в декількох водах і висипаємо його в каструлю з бульйоном і повертаємо в неї раніше вийняте м’ясо.
  3. Чистимо корінь петрушки і трьом його на крупній тертці. Лук позбавляємо від лушпиння та дрібно нарізаємо. Виливаємо на сковороду олію, коли вона розігріється, висипаємо сюди подрібнені овочі.
  4. Поки інгредієнти обсмажуються, ми займемося волоськими горіхами. Їх потрібно натерти на крупній тертці. Часто горіхи подрібнюють в блендері, але тоді шматочки виходять неоднакові – одні занадто маленькі, а інші дуже великі. Висипаємо їх до овочів.
  5. Розрізаємо гострий перець по довжині і ножем виймаємо з нього насіння, потім подрібнюємо його. Товчемо в ступці запашний перець і разом з хмелі-сунелі висипаємо в сковорідку.
  6. Помідори миємо і знімаємо з них шкірку. Для того, щоб було легше від неї позбутися, робимо на поверхні хрестоподібний надріз і заливаємо окропом. Помідори подрібнюємо і відправляємо в слід за горіхами. Тушкуємо 3 хв.
  7. Вміст сковороди висипаємо в каструлю з рисом. Шафран, базилік, петрушку миємо й нарізаємо, але не занадто дрібно. Відправляємо варитися разом з усіма інгредієнтами.
  8. Коли суп-харчо по-грузинськи закипить, висипаємо в нього соус ткемалі і розчавлюємо в часничниці зубчики часнику. Даємо бульйону ще 10 хв. поваритися і вимикаємо вогонь.

Ось так, витративши 2 години часу, ми приготували справжнє грузинське харчо. Його можна їсти з підсушеним хлібом, часниковими булочками, але, на наш погляд, ідеально підходить до нього рулет з лаваша і зелені.

Смачне доповнення до супу

Рулет з лаваша, сиру і зелені - доповнення до супу харчо

Кінзу, петрушку, шафран миємо і добре подрібнюємо. Розстеляємо лаваш і намазуємо на нього сир. Зверху посипаємо подрібненою зеленню і закручуємо лист в рулет. Обмотуємо лаваш харчовою плівкою і поміщаємо в холодильник на 1 годину, щоб він набув потрібної форми.

Грузія дуже різноманітна країна. Що прийнято для жителів одного регіону, не вітається мешканцями інших міст. Тому тут немає певного рецепту, за яким би готували всі грузинські господині.

Суп варять з додаванням різних спецій і інгредієнтів. Але харчо по-грузинськи, що ми сьогодні приготували, напевно сподобається всій вашій родині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.