Які приправи підходять для риби

Риба і рибні страви – невід’ємна частина раціону сучасної людини. Риба корисна, смачна, і, що важливо, це низькокалорійний продукт. Технології приготування рибних страв у різних народів можуть істотно відрізнятися, але одне залишається незмінним: приправи і спеції використовуються завжди і всіма.

Класичні і оригінальні приправи до страв з рибою

Кулінарне мистецтво не стоїть на місці, і сьогодні рибу можна смачно приготувати з такими приправами, про які раніше не могли навіть подумати. І хоча сама риба має нейтральний запах, вона прекрасно вбирає аромати різних спецій.

Класичні приправи

Звичайно, всім знайома класика – це поєднання риби з лимоном. Можна замінити лимон більш екзотичним лаймом, а також додати не менш доречний червоний або чорний перець.

Особливою популярністю користується білий лимонний перець – це унікальне поєднання ароматів, яке в готовій страві створює запашний букет. Багато знаменитих кухарів не визнають ніякої іншої приправи для риби крім поєднання лимонного соку з сіллю і чорним або білим перцем. Можливо, вони мають рацію, але, погодьтеся, це так нудно …

Риба, як річкова, так і морська, відмінно поєднується з насінням кропу, розмарином, чебрецем, естрагоном, базиліком, майораном і анісом. Головне – правильно змішати спеції і не переборщити з їх кількістю, так як приправи повинні підкреслювати смак страви, а не перебивати його.

Важливо знати, що європейські трави відрізняються м’яким смаком, тому ними складно зіпсувати рибу, а ось зі східними приправами треба поводитися обережно, так як вони досить гострі і можуть легко затьмарити смак готового блюда.

Спеції для смаженої риби

Кожна спеція індивідуальна, і в залежності від способу приготування риби вона надає їй свій, винятковий аромат. Смажена риба, скроплена лимонним соком або посипана сіллю і білим перцем, неймовірно смачна сама по собі, але їй абсолютно не завадить трохи меленого коріандру, кмину, подрібненого гіркого мигдалю і навіть дрібка часнику. Також зі смаженою рибою прекрасно поєднується листова зелень – така як кріп, петрушка, зелена цибуля.

Простий рецепт: приготовані для смаження шматки риби солять, перчать, посипають подрібненим часником і зеленню, збризкують лимонним соком і оливковою олією і залишають маринуватися при кімнатній температурі на кілька годин. При такій підготовці будь-яка риба вийде так, що пальчики оближеш!

Спеції для юшки

Традиційний набір для юшки включає в себе такі спеції, як ріпчаста цибуля, лавровий лист, запашний перець і свіжа зелень. Коріння петрушки і селери додають в воду ще до початку варіння – вони додадуть вусі особливу запашність.

Мускатний горіх і пекучий перець підійдуть тим, хто любить гостріше, а шавлія додасть трохи приємної гіркуватості. Любителям екзотики можна спробувати використовувати трохи розмарину – він додасть супу з рибою тонкий хвойний аромат. Але застосовувати ці приправи слід з великою обережністю, так як вони можуть легко зіпсувати апетитну юшку.

Спеції для запеченої риби

Гурмани і панянки, які сидять на дієті, воліють запечену рибу – ця технологія дозволяє максимально зберегти всі корисні та поживні речовини. Рибу можна запекти відкритим способом, але найчастіше її загортають у фольгу – так риба готується у власному соку і виходить особливо ніжною і ароматною.

Для запікання підходять практично будь-які спеції, навіть самі екзотичні, тому вибір досить великий: крім традиційних солі, перцю і лимона, відмінно підійдуть базилік, розмарин, чебрець, мелені насіння селери, петрушки і коріандру. Іноді перед приготуванням рибну тушку змащують хріном – всупереч очікуванням, хрін зробить рибу особливо м’якою і соковитою.

Класичний рецепт запеченої риби: колечка ріпчастої цибулі і лимона загортають у фольгу разом з посоленою і поперченою рибою, додавши туди ж одну або кілька улюблених приправ. Риба, запечена на лимонно-цибулевої подушці, в поєднанні зі спеціями в процесі приготування дасть дивовижний аромат.