Кмин в кулінарії. Застосування приправи – куди додають кмин

Напевно, немає більш відомої прянощі, ніж кмин. Хоча багато його плутають з кропом, бо кмин, як і кріп, відноситься до парасолькових рослин і у них дуже схожі листя і насіння. Але кріп – це рослина однорічна, а кмин дозріває протягом двох років. Саме в кінці цього терміну з’являється запашне насіння, аромат яких дійсно нагадує запах кропу в стадії цвітіння.Кмин може рости практично в будь-якому місці з помірним кліматом, тому його вирощують у багатьох країнах.

Корисні властивості кмину

Корисні властивості кмину
  • Насіння кмину багаті ефірними маслами, завдяки яким вони і мають схожість з кропом пряним ароматом. Але на відміну від кропу у кмину різкіший, гіркуватий смак.
  • Кмин містить корисні мікроелементи: цинк, залізо, мідь, молібден, стронцій, марганець, нікель.
  • У його зелені багато вітаміну С.
  • Насіння кмину є тонізуючим засобом.
  • Вони покращують апетит.
  • Справляються із бродінням в кишечнику.
  • Насіння кмину надає проносну, жовчогінну дію.
  • Його рекомендують при виразці шлунка, а також як засіб, що підсилює відділення жовчі.
  • Відвар насіння кмину підвищує лактацію у годуючих мам.
  • Крім лікувальних властивостей кмин володіє відмінними смаковими якостями, тому з успіхом використовується в харчовій промисловості.
  • Він є бажаною добавкою до інших продуктів в дієтичному харчуванні.

Кмин в кулінарії

Кмин в стравах використовують кухарі різних країн світу. Ці прянощі популярні в азійській, індійській, середземноморській, мексиканській кухні. Хоча і інші народності теж із задоволенням додають кмин в свої національні страви.

Він здатний поліпшити смак будь-якої їжі.

На відміну від інших спецій, які хороші лише в певних стравах, кмин можна додавати в страви з м’яса, овочів, а також в випічку і соління. І всюди він буде доречний.

Кмин підрозділяється на білий і чорний. У стравах найчастіше використовується білий тмин. Він володіє більш ніжним смаком і не таким різким запахом, як чорний. Насіння чорного кмину набагато дрібніше й темніше. Вони мають різкий запах і гіркий смак.

Чорний кмин знаходить застосування в середземноморській та індійській кухні, так як народності цих країн звикли до більш терпких і гострих страв, ніж європейці, які більше схильні до вживання в їжу білого кмину.

Кмин в консервуванні

Найчастіше кмин використовують саме при заготовках овочів про запас. Зелень і насіння кмину кладуть в маринади при консервуванні помідорів, огірків, патисонів і інших овочів.

Кмин – незамінна пряність при квашенні і маринуванні капусти.

Гриби з додаванням насіння кмину набувають пікантний і пряний смак.

Кмин використовують в приготуванні напоїв та квасу.

Це насіння у вигляді кминного масла використовують в лікеро-горілчаній промисловості, додаючи, наприклад, в горілку «кмин».

Кмин в овочевих стравах

  • Кмин – одна з основних прянощів в стравах з капусти. Дуже смачна тушкована капуста з кмином, а щі з квашеної капусти з додавання цієї прянощі стають дуже ароматними і набувають зовсім інший смак.
  • Кмин ідеально підходить до картоплі. Причому не має значення, варена вона або смажена. Дуже смачна картопля, відварена на пару, якщо перед приготуванням її посипати кмином, змішаним з сіллю і соняшниковою олією.
  • Кмин покращує смак вареної на пару моркви. А моркву, обсмажену з медом і кмином, можна подавати як десерт.
  • Кмин додають у всілякі рагу, печеню, запіканки.
  • Насіння кмину – вдала добавка до тушкованого і запеченого буряку, а також до борщу.
  • Кмин додає особливого смаку стравам із квасолі, гороху, сочевиці. Він добре поєднується з рисом і гречкою.
  • Кмин в комплексі з іншими спеціями робить будь-який томатний соус схожим на кетчуп.

Кмин в м’ясних стравах

Кмин підходить до яловичини, баранини, м’яса диких тварин. Він перебиває специфічний запах цього м’яса і покращує його смак.

А також його рекомендують додавати в дуже жирні страви. Завдяки його здатності впливати на травлення, така їжа краще засвоюється організмом, не залишаючи негативних наслідків.

Насіння кмину використовують при засолюванні сала.

Цю пряність кладуть в ковбасний фарш.

Відповідно до деяких рецептів кмин додають і в плов.

Кмин в невеликій кількості можна покласти і в страви з птиці, намагаючись при цьому не перебити природного «пташиного» запаху.

Кмин в рибних стравах

Кмин використовують для маринування та засолювання оселедця та іншої схожою на неї риби.

Кмин в кондитерських виробах

Кмин в кондитерських виробах

Кмин додають в тісто для хлібів, особливо з житнього борошна.

Їм ароматизують коржі, його використовують при випічці пирогів. Причому кладуть як в саме тісто, так і в начинку – м’ясну, овочеву або сирну.

Його додають разом з іншими прянощами в тісто для пряників і печива.

Солоне печиво з кмином користується великою популярністю у любителів пива.

Кмин надає освіжаючий смак сирникам, запіканкам з сиру, омлетам, оладкам.

З якими спеціями поєднується кмин

Кмин можна змішувати з коріандром, кардамоном, корицею, гвоздикою, перцем, зирою, шафраном, куркумою.

Кмин відмінно гармонує з часником, цибулею, кропом.

Його додають в блюда разом з петрушкою, паприкою, бад’яном, фенхелем, мускатним горіхом.

Також його можна поєднувати з імбиром, лавровим листом, базиліком.

Кмин – популярна пряність в індійській кухні. Індуси додають його в багато страв з овочів, м’яса, сиру в поєднанні з іншими спеціями. Ці прянощі є одним з компонентів в знаменитій пряної суміші гарам масала, а також в пряної суміші каррі.

Господині на замітку

  • У супи і рагу кмин додають за 15 хвилин до кінця варіння.
  • Кількість кмину в стравах кожна господиня визначає самостійно в залежності від смакових уподобань. Але найчастіше норма закладки кмину знаходиться в межах 0,1-0,2 г на порцію.
  • Насіння кмину можна обсмажити на сухій сковороді, подрібнити в порошок і додавати в страви в кінці приготування або класти безпосередньо в тарілку, наприклад в салат.
  • Але порошок кмину швидко втрачає аромат, тому його зберігають в герметично закритій тарі, намагаючись використовувати якомога швидше. А ось ціле насіння кмину можуть зберігатися в сприятливих умовах довго.
  • Деякі господині плутають насіння кмину з зирою. Але це зовсім різні прянощі. Досить їх спробувати на смак, як різниця стане очевидною.

Якщо у кого-то з домочадців кмин викликає негативні відчуття або алергічну реакцію, то від нього краще відмовитися, так як прийом їжі повинен супроводжуватися лише позитивними емоціями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.