Правильне харчування і дієта при панкреатиті

Панкреатит є захворюванням підшлункової залози запального характеру, яке виникає внаслідок захворювань печінки і жовчного міхура, порушень у харчуванні, зловживання алкоголем. Хвороба виникає при активації ферментів всередині органу, що призводить до його пошкодження і набряку. Панкреатит супроводжується періодичними болями в епігастральній ділянці. Іноді, особливо в період загострення хвороби, болі можуть бути досить сильними, супроводжуватися нудотою, блювотою, метеоризмом, проносом, підвищенням температури. При такій симптоматиці хворі госпіталізуються в хірургічне відділення.

Що можна їсти при панкреатиті

Іноді для послаблення симптомів захворювання достатньо медикаментозного лікування і дієти. У більш важких випадках і при наявності гнійних ускладнень проводять оперативне втручання з подальшим введенням дренажів в черевну порожнину. Харчування при панкреатиті є дуже важливою складовою лікувального курсу. У гострій фазі хвороби необхідно створити максимальний спокій для органу, зменшити його екскреторну функцію.

Тому протягом перших двох днів від початку захворювання зазвичай призначають лікувальне голодування. При цьому 6 разів на день пацієнтам рекомендується випивати маленькими ковтками невелику кількість мінеральної води без газу (Боржомі), неміцного чаю, відвару шипшини. У наступний тиждень необхідно дотримуватися суворої низькокалорійної дієти. Повністю виключаються з раціону бульйони, смажені і копчені продукти, сирі фрукти і овочі. Всі інші страви вживають лише у протертому вигляді.

Дієта при хронічному панкреатиті в стадії ремісії повинна бути повноцінною і калорійною, так як такого режиму харчування потрібно дотримуватися все життя. Кількість білків у раціоні має бути підвищеним і складати до 120 грам (м’ясо, сир, риба). Вживання жирів обмежують до 80 грам в день. Зменшують також кількість вуглеводів до 350 грамів на добу. Лікарі не рекомендують вживати продукти, що містять легкозасвоювані вуглеводи, наприклад, цукерки. Не можна готувати страви, які збільшують секрецію шлункового соку, дратують слизову оболонку кишечника та шлунка (рибний і м’ясний бульйон). Всі продукти відварюють, запікають у духовці або готують на пару. Подають на стіл в перетертому вигляді. Їжу приймають кожні 3-4 години невеликими порціями, щоб не навантажувати шлунок і підшлункову залозу. Їжа повинна бути теплою, не гарячою або холодною. При виникненні нових нападів болю хворі повинні знову на пару днів повертатися до голодування.

Дієта при панкреатиті

Продукти, що рекомендуються при панкреатиті:

  •  хліб і булки з пшеничного борошна злегка підсушені, сухарі;
  •  супи овочеві, але без білокачанної капусти, круп’яні, але без пшона, або вермішельні (в якості заправки можна додати 5-10 грам вершкового масла або сметани);
  •  нежирні сорти м’яса (індичка, кролик, курка, яловичина) у вигляді парових котлет, суфле, тефтелей або відварені цілісним шматком;
  •  нежирні сорти риби (парова, відварена шматком, запечена);
  •  паровий омлет з 1-2 яєць;
  •  некислий домашній сир, негострі сорти твердого сиру, свіжий кефір, молоко тільки в складі інших страв;
  •  несолоне вершкове масло не більше 30 грам, рослинне (рафінована соняшникова, оливкова) до 15 грам;
  •  різні види круп’яних каш (манна, гречана, рисова, вівсяна), макаронні вироби;
  •  овочі та зелень, які містять мало клітковини (картопля, морква, цвітна капуста, кабачки, гарбуз), у відварному або запеченому вигляді;
  •  з фруктів можна вживати несолодкі яблука і груші, запечені або у вигляді пюре;
  •  компот, желе, кисіль (з перетертих фруктів, на сорбіті);
  •  неміцний чай з молоком, фруктово-ягідні соки без цукру, відвар шипшини.

Продукти, які не можна вживати при панкреатиті:

  •  м’ясні, грибні та рибні відвари, суп з пшоном і білокачанною капустою (борщ не можна);
  •  смажені і копчені страви;
  •  жирні сорти м’яса (баранина, свинина, качатина);
  •  жирні сорти риби;
  •  ковбасу, консервацію, маринади, соління;
  •  гриби;
  •  пряні страви;
  •  свіжий житній і пшеничний хліб;
  •  каву, міцний чай, какао;
  •  здобну випічку і кондитерські вироби;
  •  шоколад, морозиво, газовану воду;
  •  алкоголь;
  •  овочі сирі і не протерті, а також капусту, бобові, щавель, редиску, редьку.

Зразок меню при хронічному панкреатиті. Приблизне меню при панкреатиті

Меню при хронічному панкреатиті

Сніданок:
каша вівсяна на воді – 100 г;
відварна нежирна яловичина – 100 г;
1 скибочка білого хліба підсушеного;
Боржомі без газу – 200 мл.

Ланч:
пудинг сирний – 100 г;
запечене яблуко – 100 г;
1 скибочка білого хліба підсушеного;
чай з молоком без цукру – 200 мл (молоко – 30 мл).

Обід:
суп овочевий – 300 мл;
1 скибочка білого хліба підсушеного;
парова котлета з нежирної риби – 100 г;
каша з гарбуза – 100 г;
нежирний сир – 10 г;
чай без цукру – 200 мл.

Полдник:
фрикадельки з нежирного м’яса – 100 г;
пюре з моркви- 150 г;
пюре яблучне – 100 г;
йогурт нежирний – 100 г.

Вечеря:
рулет з м’яса – 150 г;
картопляне пюре – 150 г;
1 скибочка білого хліба підсушеного;
пудинг сирний – 100 г;
відвар шипшини – 200 мл.

Харчування при панкреатиті

На ніч можна випити склянку кефіру. Кількість хліба в день не повинна перевищувати 200 г, а цукру – 30 г.

При панкреатиті корисний настій зубчатки пізньої, яка зупиняє некротичні процеси в органі. Для його приготування столову ложку трави заварюють склянкою окропу, і приймають розчин по чверті склянки 3 рази на день перед їжею. Також п’ють кисіль з пророслого вівса. При хронічному панкреатиті рекомендують заварювати цикорій з молоком. Корисний збір з ромашки, квітів безсмертника і гіркого полину. Цей відвар приймають по столовій ложці 3 рази на день до їжі. Хороший ефект дає суміш з 1 кг лимонів зі шкіркою, 300 г часнику і 300 г петрушки. Інгредієнти пропускають через м’ясорубку, заливають 1 л окропу і приймають по 150 мл 8 разів на день.

Панкреатит – захворювання вельми підступне. Воно повертається при виникненні мінімальних похибок в дієті. Тому харчування при панкреатиті має бути дієтичним не тільки в періоди загострення захворювання, але і кожен день. Уникнути загострень ви зможете, якщо позбудетеся від шкідливих звичок і будете дотримуватися основних принципів здорового харчування. Бережіть своє здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.