Водорості вакаме – корисні властивості

За даними «Нью-Йорк таймс», вакаме або ундарія периста (Undaria pinnatifida) – одні з найагресивніших морських бурих водоростей на нашій планеті. Вони швидко ростуть, відтісняючи інших представників морської флори і засмічуючи пляжі. Тим не менш, це смачна і здорова їжа, яку активно використовують в японській, корейській та китайської кухні.

Водорості вакаме - користь

При своїй мізерній калорійності ці водорості насичені вітамінами (A, C, E і K, ніацин, пантотенова кислота, рибофлавін і фолієва кислота), мінералами (фосфор, кальцій, залізо, магній, марганець і мідь) і амінокислотами (триптофан, треонін, лейцин , валін, аланін, глутамінова і аспарагінова кислоти).

Чим корисні водоростей вакаме

  1. Для нормалізації ваги. Японські вчені виявили у складі вакаме вельми перспективне з’єднання фукоксантин. У дослідах на тваринах дана речовина показала себе як активний спалювач жиру. Вважається, що це з’єднання стимулює окислення жирів і роботу печінки для відтворення більшої кількості омега-3 жирних кислот.
  2. Протиракові властивості. У 2003 році вчені впритул зайнялися дослідженням впливу багатьох йодом морських водоростей на пацієнтках з раком грудей. Виявилось, що водорості вакаме і деякі інші їстівні різновиди завдяки наявності лігнанов у своєму складі вбивають пухлинні клітини. Стає зрозуміло, чому низький рівень раку молочної залози серед жителів Японії фахівці пояснюють великою кількістю морепродуктів в місцевому раціоні. Цікаво, що серед сучасних східних жінок, що віддають перевагу західному типу харчування, число онкозахворювань набагато вище.
  3. Для шкіри. Здорова сяюча шкіра японок теж є почасти заслугою морських водоростей вакаме. Продукт містить сульфат піліфукози, який оберігає шкіру від шкідливого ультрафіолету і забруднень. Це з’єднання захищає гіалуронову кислоту від розщеплюючого ферменту. Дана кислота в поєднанні з колагеном робить шкіру гладкою і пружною. Хороші протизапальні властивості дозволяють використовувати вакаме місцево при подразненні і вугровій висипці.
  4. Знижує рівень тригліцеридів у крові і печінки. Ці шкідливі жири осідають на стінках судин, утворюючи холестеринові бляшки. Саме їх медики звинувачують у розвитку ішемічної хвороби серця, гіпертонії і діабеті.

Інші корисні властивості вакаме: допомагає запобігти хвороби серця, діабет, порушення згортання крові і ожиріння. У невеликих кількостях водорості вакаме можна використовувати при інсульті, гіпертонії, вірусних інфекціях, запаленнях і порушеннях роботи імунної системи.

Як застосовуються водорості в кулінарії

Водорості вакаме мають ніжний солонуватий смак. Їх можна їсти сирими або після термічної обробки. Класичний японський суп місо просто немислимий без участі вакаме.

Сміливо додавайте ці водорості в супи і салати (добре поєднується з кубиками авокадо, тофу, огірками, листям руколи і подрібненими горішками). Відмінно поєднується з соєвим соусом, кунжутним маслом і рисовим оцтом. Знайти сушені водорості вакаме не складе труднощів. Вони продаються в магазинах круглий рік.

Що стосується свіжих водоростей, для початку замочіть їх у теплій воді на 10-15 хвилин. За цей час вони набухнуть і придбають глянсовий зелений колір (бурий відтінок зникає). Злийте воду, на одну мить занурте вакаме в окріп і негайно промийте холодною водою. Наріжте за допомогою кухонних ножиць. Продукт готовий до вживання!

До речі, цей морепродукт входить до трійки найбільш популярних морських водоростей японської кухні: вакаме, норі і комбу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.