Вівсяний кисіль: користь і шкода, рецепти приготування

Дорогі читачі, сьогодні хочемо познайомити вас зі старовинним блюдом, киселем вівсяним, не просто дуже поживним і корисним, а й лікувальним, що дає силу і енергію. Поговоримо про користь і шкоду вівсяного киселю. Відразу скажемо, що ніяких протипоказань до вживання киселю немає за винятком індивідуальної нестерпності, що трапляється досить рідко. Це абсолютно натуральне, легке, безпечне блюдо, що володіє масою корисних властивостей.Слово «кисіль» найчастіше асоціюється з солодким густим напоєм, який вариться з будь-яких ягід і фруктів з додаванням картопляного крохмалю і цукру. Вівсяна крупа містить у своєму складі крохмаль, який і дозволяє приготувати густий кисіль, що включає в себе всі лікувальні властивості вівса.

Кисіль з вівсяних пластівців. Склад. Користь для здоров’я

Технологія приготування цієї страви така, що процеси бродіння створюють легку кислинку у готового киселю. Вівсяний кисіль у своєму складі містить дуже важливі для організму людини вітаміни і мінерали. Це вітаміни В1, В2, В5, РР, А, це залізо, калій, кальцій, магній, фтор. У вівсяному киселі прекрасно збалансовані білки, жири, вуглеводи, в ньому містяться незамінні амінокислоти, які організм може отримати тільки з їжею, це лецитин, холін, лізин, метіонін, що беруть участь у всіх життєво важливих процесах людського організму.

Вівсяний кисіль очищає організм  від шкідливих речовин, накопичених роками неправильного харчування. Постійне вживання киселю підвищує витривалість, дає бадьорість, енергію, сприяє довгого і здорового життя. Крім того кисіль з вівсяних пластівців:

  • володіє загоюючими властивістями
  • покращує обмінні процеси в організмі
  • знижує рівень холестерину
  • має жовчогінні властивості
  • регулює жировий обмін
  • благотворно впливає на роботу підшлункової залози
  • зменшує болі при різних захворюваннях шлунка
  • служить для профілактики атеросклерозу
  • знімає відчуття сухості і лущення шкіри
  • запобігає виникненню набряків
  • зміцнює імунітет
  • покращує зір.

Користь і шкода вівсяного киселю

Вівсяний кисіль корисно вживати всім: і дітям, і дорослим, і людям літнім, він легко і швидко засвоюється організмом. Але людям ослабленим або обтяженим хворобами, такий кисіль просто необхідний і його бажано включити в щоденний раціон.

Літнім людям рекомендується частіше готувати вівсяний кисіль, так як він є дієтичним блюдом, сприяє оздоровленню всього організму і сприяє довголіттю. Дуже корисний кисіль з вівса:

  • при виснаженні
  • для відновлення після перенесеної хвороби
  • при гіпертонії
  • при нестачі ферментів підшлункової залози
  • при кишкових розладах
  • при гастритах
  • при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки
  • при дисбактеріозі
  • при атеросклерозі
  • при погіршенні пам’яті
  • при гепатитах
  • жировий гепатоз печінки
  • при холециститі
  • при панкреатиті
  • при гнійних захворюваннях шкіри
  • при депресії
  • при психічних і нервових розладах
  • при водянці
  • при нічних судомах
  • при цукровому діабеті
  • при алергічних захворюваннях
  • для профілактики тромбозів.

Шкода вівсяного киселю. Протипоказання

Чи може вівсяний кисіль принести шкоду нашому організму? Шкода його полягає тільки в тому, що надмірне його споживання може призвести до скупчення всередині слизу, що небажано.

Протипоказань у вівсяного киселю немає. І це дуже приємно. Тільки якщо у когось зустрічається індивідуальна непереносимість його.

Як готувати вівсяний кисіль

Вівсяний кисіль. Рецепт

  • В емальовану каструлю засипати дві склянки вівсяних пластівців, залити літром холодної води, для більш швидкого бродіння додати кілька кірочок житнього хліба. Залишити на добу при кімнатній температурі, прикривши каструлю кришкою, але не щільно.
  • Через добу вміст змінить запах, буде відчуватися кислуватий запах бродіння, це означає, що пора проціджувати, для цього можна скористатися звичайним друшляком.
  • Решту пластівці разом з хлібом протерти гарненько так, щоб залишився тільки твердий вміст, або ж віджати через марлю. Разом з рідиною в посуд потрапляє частина пластівців, тому потрібно процідити ще раз.
  • Рідину поставити на вогонь і проварити, постійно помішуючи, хвилини дві – три. Обов’язково помішуйте, щоб крохмаль не опускався на дно каструлі, інакше ваш кисіль пригорить і втратить смак.
  • Можна для смаку перед останнім проціджуванням додати пару ложок протертою з цукром журавлини, кисіль виходить більш солодким і набуває характерний смак. Але це, звичайно, на любителя, спробуйте.

Кисіль можна їсти в гарячому вигляді з хлібом або холодним з гарячою картоплею, можна приправляти його медом, цукром, протертою смородиною, вершковим або рослинним маслом, це потрібно пробувати, щоб зрозуміти, як більше сподобається саме вам.

Цей кисіль відмінно підходить для сніданку або вечері, він дуже легкий, але чудово насичує організм всіма необхідними речовинами, і до того ж дуже смачний. Його можна їсти як самостійне блюдо або включати в трапезу в якості добавки.

Вівсяний кисіль Ізотова. Рецепт приготування

Відомо, що доктор Ізотов перевірив властивості вівсяного киселю на власному досвіді, будучи дуже хворим, зміг перемогти всі недуги і запатентував рецепт киселю ще в 1992 році

  • У трилітрову банку засипати на половину обсягу попередньо подрібненої вівсяної крупи або, що набагато простіше, вівсяні пластівці. Найкраще до пластівців додати пару ложок перемеленої вівсяної крупи, щоб прискорити процес бродіння. Далі вливаємо в банку 1/2 склянки кефіру і доливаємо кип’яченою злегка теплою водою.
  • Процес бродіння триває добу – дві, якщо в квартирі холодно, то може затягнутися і на три доби, це можна зрозуміти за характерними пухирцям і кислуватим запахом, але майте на увазі, що надмірно перебродивший кисіль буде кислим і не таким смачним.
  • Після закінчення процесу бродіння вміст банки процідити через друшляк, все, що залишиться в друшляку добре промити невеликою кількістю води, помішуючи і віджимаючи всю рідину.
  • Залишити вийшовшу після проціджування рідку частину для відстоювання. Через деякий час на дні посуду збереться досить щільний густий осад, ось він – то нам і потрібен для закваски.
  • Рідину акуратно зливаємо в інший посуд (можна скористатися трубочкою), а твердий осад перекладаємо в скляну банку і зберігаємо в холодильнику. Це і є концентрат, який ми будемо використовувати для закваски при приготуванні чергової порції киселю.
  • Щоб приготувати кисіль, 5 – 7 ложок закваски заливаємо двома склянками холодної води, добре перемішуємо і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння при постійному помішуванні і проварюємо 3 – 5 хвилин. Можна варити і довше, якщо ви хочете отримати кисіль густішим.

Вівсяний кисіль для схуднення

Вівсяний кисіль можна рекомендувати всім, хто бажає трохи схуднути, так як він відноситься до низькокалорійної їжі, а вуглеводи, що входять до його складу, дуже швидко засвоюються, створюючи відчуття насичення. Крім того, кисіль з вівсяних пластівців має властивість нормалізувати обмінні процеси в організмі, у тому числі регулювати жировий обмін.

Для схуднення корисно їсти вівсяну кашу, пити відвар з вівса, але кисіль допоможе урізноманітнити дієтичне харчування, так він не тільки корисний і лікувальний, а й справді дуже смачний. Бажано все-таки такий кисіль їсти з ранку. На ніч можна порадити випити відвар з вівса, щоб не перевантажувати організм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.