Свиний жир – рецепти, застосування, лікування, користь і шкода

Багато людей дуже скептично ставляться до жирів, особливо, тваринного походження. Є поширена точка зору, що такі речовини можуть завдати організму серйозної шкоди, викликати атеросклероз, ожиріння та інші порушення. Однак насправді тваринні жири можуть принести користь, вони навіть характеризуються унікальними лікувальними властивостями. І одним з найпопулярніших продуктів такого типу є свиний жир, рецепти застосування якого ми зараз розглянемо на www.ilady.in.ua, а також нагадаємо, яка користь і шкода можуть бути нашому організму від свинячого жиру.

Користь і шкода свиного жира

За що цінується свинячий жир, користь від нього яка?

Свиний жир є натуральним продуктом харчування, він поставляє енергію в людський організм. Така речовина має у своєму складі 99,6% жирів, вона багате вітамінами А, D, Е і К. Деякі фахівці стверджують, що корисні речовини в складі свинячого жиру необхідні людині для підтримки діяльності всіх органів і систем.

Свиний жир характеризується унікальними кулінарними характеристиками, його застосовують для приготування різних страв. Смакові і харчові властивості, а також запах даного продукту зробили його цінним і корисним для кожної людини.

У складі свинячого жиру знаходиться унікальна арахідонова кислота, яка відноситься до ненасичених жирних кислот. Ця речовина присутня в структурі всіх клітинних мембран, вона бере безпосередню участь в обмінних процесах холестерину й у виробленні деяких гормонів. Крім того арахідонова кислота – це важлива частка ферменту серцевого м’яза.

Якщо говорити про структуру свинячого жиру, то він являє собою унікальне поєднання тригліцеридів кислот, серед яких лінолева, стеаринова, пальмінтова і олеїнова. Така біла речовина практично не виділяє ароматів. Її дивна властивість – це здатність зберігати всі свої корисні якості при нагріванні.

Свиний жир активно застосовується у фармакології, його використовують для створення мазевих складів, які з легкістю всмоктуються в шкіру і не можуть викликати роздратування. Такі речовини можна змити простою мильною водою. Свинячий жир легко перемішується з різними добавками, наприклад, з воском, жирними кислотами, смолами та іншими речовинами. Однак для вироблення мазей з окислювачами зазвичай не застосовують твердий свиний жир, так як ця речовина здатна окислюватися.

Крім усього іншого, такий продукт активно використовується в народній медицині. Розглянемо рецепти з його застосуванням трохи більш докладно.

Як народна медицина застосовує свиний жир

Лікування суглобів

Свинячий жир з легкістю проникає в підшкірні тканини, завдяки чому його використовують для терапії суглобових болів. Змастіть цією речовиною суглоби, а поверх накладіть поліетилен або папір для компресів. Оберніть уражену ділянку теплою хусткою і лягайте в ліжко.

Для відновлення рухливості і нормального функціонування суглобів, наприклад, після травм, приготуйте растирку, з’єднавши сто грам свиного сала зі столовою ложечкою солі. Такий засіб необхідно ретельно втерти в уражені ділянки на ніч, а поверх укутати по викладеному вище принципу.

Простудні захворювання

Свинячий жир активно застосовується фахівцями народної медицини для терапії бронхітів і простудних захворювань. Растирку свиним жиром зазвичай проводять на ніч.

Для терапії та попередження ГРВІ потрібно заварити столову ложечку подрібнених плодів шипшини склянкою окропу. Настоюйте в термосі протягом всієї ночі, після процідіть. Приймайте готове ліки теплим, розчиняючи в напої чайну ложечку меду і чайну ложечку свинячого жиру. Такий засіб відмінно стимулює імунітет і насичує організм енергією.

Застосування свиного жиру в кулінарії

Сало з часником

Для приготування такої страви вам знадобиться триста грам сала, чотири-п’ять зубків часнику, деяка кількість спецій і зелені. Очистіть і вимийте часник , розріжте його на рівні часточки.

Очистіть сало (вимийте і трохи обсушити), проткніть в ньому кілька отворів ножем. Всередину таких отворів покладіть часточки часнику. Поверх натріть сало спеціями і зеленню. Оберніть підготовлений продукт пергаментом і покладіть його на полицю холодильника на дві доби.

Омлет з салом і овочами

Для приготування такої страви потрібно підготувати три свіжих яйця, один помідор і один болгарський перець, також вам знадобиться пара стебел зеленої цибулі, п’ятдесят грам сала і спеції в залежності від ваших смакових уподобань.

Промийте овочі під проточною водою, обсушити їх і витріть. Наріжте овочі середніми скибочками, а сало наріжте маленькими шматочками. Обсмажте сало в сковороді, додайте туди ж овочі, обсмажуйте ще деякий час. Вбийте яйця, посоліть і поперчіть, притрусіть зеленню і готуйте під кришкою до повного загустіння.

Чи принесе свиний жир шкоди організму людини?

Внутрішнє споживання свинячого жиру категорично протипоказано тим пацієнтам, які страждають від гепатиту, серцево-судинних захворювань і атеросклерозу. Такий продукт не показаний хворим дуоденітом, холециститом і панкреатитом. Крім усього іншого, його споживання може в деяких випадках провокувати алергічні реакції.

Варто враховувати той факт, що такий продукт може принести користь тільки в тому випадку, якщо він є якісним. Свиний жир – це досить корисний продукт, але тільки при помірному і правильному застосуванні. Ліки на основі даної речовини допоможуть впоратися з багатьма патологічними станами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.