Як приготувати омлет з молоком на сковороді: 3 смачних рецепта

Як робити омлет з яєць і молока на сковороді: користь, калорійність і покрокові рецепти

Готуємо класичний омлет з молока та яєць на сковороді. Як блюдо впливає на наш організм: про користь і протипоказання. Детальна калорійність страви з двох і трьох яєць, а також у поєднанні з іншими продуктами. Три популярних рецепта: класичний, як у дитячому садку і дієтичний варений. Покрокове приготування і корисні поради.

Смачні рецепти омлету
  • Час приготування -10 хв
  • 1 порція – 186 ккал
  • Дуже легко приготувати

Зміст статті:

1 Харчова цінність і користь омлету
2 Калорійність традиційного омлету
3 Класичний рецепт на сковороді
4 Пишний омлет
5 Варений повітряний омлет

Класичний омлет з молоком користується великою популярністю, особливо у спортсменів або людей, які ведуть активний спосіб життя. Саме вміст білків і вуглеців насичує організм енергією і бадьорістю на цілий день. Тому страва ідеально підходить для сніданку. Існує кілька варіантів, як приготувати омлет з молоком на сковороді або на пару. Щоб підібрати свій рецепт, краще спробувати хоча б кілька способів. Але перш розглянемо склад страви, а також дізнаємося про користь і шкоду омлету.

Харчова цінність і користь омлету

Користь омлету

Харчова цінність омлету на 100 г:
◦ жири – 7,5 г,
◦ білки – 8,6 г,
◦ вуглеводи – 2,3 г.

Також до складу входять вітаміни, амінокислоти і макроелементи. Чим же корисний омлет і як його харчової склад впливає на наш організм?

  • Вітамін А. Незамінний антиоксидант для здорової шкіри, зубів і кісток.
  • Вітаміни групи В. Підтримують в нормі нервову систему і тонус м’язів, прискорюють метаболізм.
  • Вітамін D. Зміцнює судини, перешкоджає старінню шкіри.
  • Лютеїн. Знижує рівень холестерину в крові.
  • Калій, фосфор, залізо, фолієва кислота, мідь – підтримують в нормі імунну систему організму.

Також омлет корисний при гастриті і інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Саме омлет на пару включають в дієти для захворювань травної системи, як для підвищеної, так і для зниженій кислотності. Блюдо є щадною, м’якою і не важкою їжею.

Шкода або протипоказання

Не стільки сама страва, скільки його основний компонент – яйця – можуть нашкодити будь-якому здоровій організму, якщо недбало поставитися до їх вибору. Вони є основним переносником сальмонельозу. Тому не варто пити сирі яйця, якщо ви не впевнені в їх якості.

Крім того, вживання великої кількості білка може призвести до збою роботи нирок, а також до збільшення рівня холестерину, що викликає атеросклероз. Добова норма для дорослої людини – не більше 3 яєць.

І не менш важливий момент – омлет на пару корисніше, ніж приготований на сковороді. Високий рівень канцерогенів, які виділяються при нагріванні рослинної олії, сприяє утворенню ракових клітин.

Калорійність традиційного омлету

Калорійність традиційного омлету

Калорійність омлету – поняття неоднозначне. Його можна готувати на молоці, воді, кефірі. З додаванням спецій, різних начинок. Калорійність омлету на 100 г становить 184 ккал (з урахуванням яйця, рослинного масла і молока). Скільки ж калорій в омлеті з 2 або 3 яєць? Адже для тих, що худне важливо правильно скласти добовий раціон. Якщо говорити про конкретну кількість, то калорійність омлету:

  • з 2 яєць з молоком – 286 ккал;
  • з 3 яєць з молоком – 362 ккал.

Часто страву готують з різними добавками і не тільки на сковороді. Далі вказана калорійність (на 100 г) омлету з додаванням інших інгредієнтів при різних способах приготування:

  • з помідорами на сковороді – 162 ккал;
  • з сиром на рослинному маслі в сковороді – 345 ккал;
  • з молоком на пару – 136 ккал;
  • на яєчному порошку – 205 ккал;
  • на воді без рослинного масла – 95 ккал;
  • білковий омлет на кефірі – 57 ккал.

Класичний рецепт на сковороді

Поради з приготування

Щоб приготувати звичайний омлет на сковороді по будь-якого рецепту слід вибирати тільки свіжі курячі яйця. Перед приготуванням дістаньте їх з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Зручніше готувати омлет на сковороді з товстим дном, наприклад, чавунній. Але так як не у всіх вона знайдеться, можна взяти сковороду з антипригарним покриттям. Важливе правило – посуд для смаження повинен бути сухим.

Багатьох хвилює питання калорійності і користі страви, приготованої на сковороді. Як же готувати омлет без масла? На жаль, без використання масла його готують тільки на пару. Для тих, хто дотримується дієти, можна злегка змастити посуд оливковою. Та й одна чайна ложка соняшникової олії ніякої шкоди не принесе. Але особливий м’який смак і аромат додасть вершкове масло.

1. Покроковий рецепт

Класичний омлет на сковороді

Вам знадобляться:

  • яйця – 2 штуки;
  • молоко – 50 мл;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • рослинне масло – 1 чайна ложка;
  • зелень – кілька гілочок кропу і (або) петрушки.

Приготування:

  • Збийте яйця міксером. Спочатку на маленькій швидкості, потім – на максимальній. Але можна і виделкою або вінчиком.
  • Додайте молоко, сіль, спеції. Ще раз добре збийте.
  • Розігрійте добре сковороду. Змастіть рослинним маслом.
  • Влийте збиту яєчну масу. Готуйте на середньому вогні 2-3 хвилини. Потім виставте слабкий вогонь, накрийте кришкою і готуйте ще 3-4 хвилини до затвердіння.
  • Готову страву подавайте з подрібненою зеленню.

Перевертаємо легко і правильно

Як робити омлет з яєць і молока на сковороді і потім прожарити його з іншого боку? Дуже просто.

  • Використовуйте кришку від каструлі або сковороди. Коли страва приготується з одного боку, візьміть широку плоску кришку зі зручною ручкою, накрийте сковороду і переверніть яєчну масу на кришку.
  • Поставте на вогонь сковороду і викладіть з кришки перевернутий омлет. Краще брати кришку з кераміки або склокераміки – маса буде легко зісковзувати і не пошкодиться.
  • Додайте натертий сир. У рецепт омлету з молоком і яйцем на сковороді можна додати тертий сир. Тоді суміш буде більш щільною і не розвалиться, відповідно, перевернути буде просто.

2. Пишний омлет

Як приготувати пишний омлет

Багато хто пам’ятає повітряний і високий шматок омлету з дитячого саду. Але у звичайному житті ми готуємо його зовсім по-іншому. Є рецепти пишного омлету з молока і яєць як на сковороді, так і в духовці.

4 секрету приготування

  1. Пропорція молока та яєць. На 1 яйце має припадати 100 мл молока. Це ідеальна пропорція.
  2. Не збивайте яйця. Не використовуйте блендер або міксер. Розмішайте яйця з молоком віночком або вилкою.
  3. Не додавайте борошно. Так омлет стане більш ніжним і м’яким за смаком.
  4. Не відкривайте кришку. Якщо ви готуєте блюдо на сковороді, то в процесі приготування, не відкривайте кришку, інакше омлет не підніметься. А якщо в духовці – не відчиняйте дверцята до кінця випікання.

Вам знадобиться:

  • яйця – 4 штуки;
  • молоко – 400 мл;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • рослинне масло – 1 чайна ложка.

Приготування:

  • Розмішайте яйця з молоком, сіллю і спеціями.
  • Змастіть форму для випічки або сковороду рослинною олією.
  • Влийте суміш до половини ємності і поставте в розігріту до 200 градусів духовку і випікайте 30 хвилин. Або поставте сковороду на середній вогонь, а після того, як суміш схопитися, накрийте кришкою, виставте слабкий вогонь і млоїте близько 20 хвилин.

Варений повітряний омлет

Варений повітряний омлет

Існує рецепт класичного омлету дієтичний і більш корисний. Незвичайна ідея вареного омлету актуальна для тих, хто стежить за своєю фігурою, а також для маленьких дітей. Цей спосіб приготування гарний тим, що в процесі не потрібно стежити за пригоранням, перевертати, збавляти вогонь. Блюдо приготується без вашої участі.

Вам знадобляться:

  • яйця – 3 штуки;
  • молоко – 150 мл;
  • сіль, спеції – за смаком.

Приготування:

  • Збийте яйця з сіллю міксером або віночком в пишну піну.
  • Влийте молоко і збийте ще раз.
  • Візьміть 2 пакети для запікання. Влийте в них збиту масу. І залишаючи трохи місця, зав’яжіть в міцний вузол.
  • Коли вода в каструлі закипить, помістіть в неї пакет і варіть 30 хвилин на середньому вогні. Не накривайте кришкою.
  • Коли страва звариться, дістаньте вміст, розріжте пакет і подавайте до столу.

Щоб знати, як готувати омлет з яєць і молока і зробити його ідеальним, доведеться потренуватися не один раз. Вибирайте правильний температурний режим, дотримуйте точну пропорцію яєць і молока (кефіру або води), використовуйте зручний посуд (у тому числі антипригарну сковороду, дерев’яну або пластмасову широку лопатку). І тоді звичайний рецепт омлету істотно заощадить вам час і підніме настрій. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.