Сібас: користь, склад і калорійність

Лаврак звичайний (лат. Dicentrarchus labrax) добре відомий в усьому світі під назвою сібас, від англійського «sea bass», тобто морський окунь або судак морський. Має також безліч інших назв. Практично в кожній країні сібас називають по-своєму, тому його англійську назву можна вважати міжнародною і найпопулярнішою у світі. Рибу можна зустріти у водах Атлантичного океану від Скандинавії до Африки, в Середземному морі. Деякі види мешкають і у чорноморського узбережжя.

Риба сібас чим корисна?

Сібас являє собою досить велику рибу з подовженою тушкою з сріблястими боками в темну цяточку. Довжина середньої особини становить порядку 30-40 см, а вага – близько кілограма. Але в природі зустрічаються і набагато більші екземпляри. Сібас – найцінніша промислова риба, яка володіє відмінним смаком і відмінними поживними якостями.

У багатьох країнах промисел риби обмежений. У країнах Середземномор’я її спеціально вирощують на рибних фермах. Однак найбільшу користь організму приносить саме сібас, що виріс в природних умовах.

Склад

Хімічний склад сибаса відрізняється високим вмістом цінних і необхідних для людського організму речовин. Більше 70% маси припадає на високоякісний білок, багатий амінокислотами, 27% складають жири. Незначна частина припадає на воду і зольні з’єднання.

М’ясо сибаса містить кислоти типу омега-3, які так важливі для здоров’я, а також жирні поліненасичені кислоти. Мінеральний склад представлений такими елементами, як магній, хром, селен, цинк, йод, залізо, кальцій. З вітамінів необхідно відзначити бетакаротін, вітамін Д, К, вітаміни групи В, вітамін Е і РР.

Сібас володіє порівняно невеликою калорійністю – близько 99 кКал на 100 грамів м’яса. Це небагато, враховуючи достатній відсоток жирності цієї риби.

Корисні властивості

Як і будь високоякісна і збагачена цінними жирними кислотами риба, сібас дуже корисний для здоров’я. Регулярне використання м’яса в їжу допомагає травленню, знижує ризик виникнення атеросклерозу судин, знижує рівень «поганого» холестерину в крові, покращує обмін речовин і допомагає ендокринній системі. Це незамінний продукт при анемії, він поліпшує склад крові і підвищує рівень гемоглобіну. Відсутність вуглеводів робить сібас незамінним дієтичним продуктом. Введення його в раціон при низьковуглеводній дієті запобігає появі сухості шкіри, покращує стан волосся і нігтів (адже вони страждають в першу чергу при строгих дієтах і будь-яких обмеженнях харчування).

Морського окуня вельми цінують ресторатори і кухарі всього світу. Він прикрашає собою меню практично будь-якого хорошого ресторану і недарма вважається продуктом класу «преміум». М’ясо сибаса смачне і ніжне, воно містить мінімум кісток і підходить для приготування безлічі вишуканих рибних страв.