Які приправи додають у страви з грибами

Любителі “тихого полювання” не тільки відмінно розбираються в грибах, але і з легкістю можуть приготувати з них будь-яку страву або заготовити їх про запас. Однак міські господині, видавши зростаючі гриби лише по телевізору або на картинці, найчастіше ходять за ними в супермаркет або на ринок. І якщо з приготуванням страв з грибів зазвичай проблем не виникає, то вибір відповідних для них спецій деяких господинь ставить у глухий кут.

Зараз можна купити будь-яку приправу. На багатьох упаковках є інформація про те, для якої страви підходить та чи інша пряність. І гриби в описі згадуються досить часто. Але чи варто беззастережно слідувати рекомендаціям виробників?

Адже гриби – це унікальні створення. Вони не тільки стоять відокремлено від інших видів рослин, а й володіють ні з чим не порівнянним смаком і ароматом. І, вибираючи ту чи іншу спецію, потрібно постаратися не заглушити цей специфічний запах.

Індивідуальний підхід до вживання спецій для грибів

Різні гриби і за смаком, і за ароматом відрізняються один від одного. Деякі грибочки практично не мають запаху, або він слабо виражений. Це лисички (Лисички найсмачніше в сметані), опеньки, підберезники, сироїжки, валуї, свинушки. Тому під час термічної обробки – смаження, відварювання, запікання – їх смак збагачують за допомогою пряних трав.

Лисички в сметані

Але прянощі потрібно додавати дуже акуратно. Які трави класти в ту чи іншу страву, господиня повинна вирішувати самостійно, виходячи з власного смаку і переваг домочадців. Адже якщо якусь пряність рекомендують покласти в блюдо, але вона викликає негативні емоції, то чи варто її вживати?

Деякі гриби взагалі не потребують ароматних добавках, так як вони мають своїм неповторним запахом. Наприклад, грузді і рижики. У страви з таких грибів можна додати лише трави та спеції з м’яким смаком і ніжним запахом – кріп, цибулю, запашний перець. І то в невеликій кількості.

Поєднання прянощів в грибних стравах

При додаванні пряних трав потрібно враховувати і те, які ще інгредієнти покладені в блюдо.

Наприклад, якщо готують гриби в сметані, то можна використовувати такі спеції, як цибуля, кріп, чорний перець. Якщо додають петрушку, то зовсім небагато, так як ця рослина має специфічний запах, який переб’є смак грибів.

Суп теж найчастіше приправляють цибулею, кропом і іноді лавровим листом. Деякі господині кладуть у перші страви дрібку мускатного горіха, вважаючи, що він надає пікантність і може замінити перець.

Страви з грибів в кухнях різних народів

Використовуючи прянощі, враховують і національні традиції тієї чи іншої кухні.

У грибні страви корейської кухні часто додають імбир, соєвий соус, червоний перець, часник, коріандр, кинзу. І такий набір спецій навряд чи підійде прихильникові української кулінарії.

Італійці часто використовують у приготуванні страв томатну пасту і помідори. А з томатами добре поєднується майоран, чебрець, базилік. Тому в грибних стравах італійської кухні ці спеції займають не останнє місце. Але навіть італійці, які люблять ароматні страви, намагаються не переборщувати з цими прянощами, вказуючи в рецептах мінімальну їх кількість. До речі, саме вони часто використовують при тушкуванні грибів петрушку.

Приправи для консервування грибів

При маринуванні грибів ставлення до пряних трав і спецій зовсім інше. Адже багато прянощів служать для консервації продукту і таким чином забезпечують його збереження. Тому при маринуванні грибів так популярні часник, хрін, листя чорної смородини. Також додають в маринад перець чорний горошком, корицю, лавровий лист, гвоздику.

З вживанням гвоздики потрібно бути обережним, тому що ця пряність має дуже різкий, специфічний запах завдяки входячої до її складу ефірної олії. Досить одного бутончика, щоб відчути гвоздичний аромат.

Тут також дотримуються правила – не перебивати природного запаху, властивого деяким грибам. Тому грузді і рижики маринують з мінімальною кількістю спецій. Хоча саме ці гриби виходять більш гострими, якщо їх прокласти листям хрону.

А ось подгруздок буде хороший з додаванням дрібно порізаного часнику. І більше – ніяких спецій! Але цей варіант підійде тільки в тому випадку, якщо часник входить в список улюблених пряних рослин.

Які ще пряні трави додають в грибні страви

Розмарин володіє сильним запахом, що нагадує хвою. Можливо, тому його додають у блюда з лісових грибів. Але ця пряність на любителя, і тому її використовують в мінімальній кількості. Розмарин добре гармонує з майораном, чебрецем, петрушкою, але не поєднується з лавровим листом. Це потрібно враховувати при закладці спецій.

Чебрець також рекомендують додавати в грибні страви. Але ця трава володіє сильним пряним ароматом, який не всім припадає до смаку.

Кмин непогано поєднується з грибами, але якщо вони готуються разом з картоплею чи капустою. А ось до одних грибів його додавати не варто.

Базилік найчастіше використовують при маринуванні грибів.

Поради господині

Якщо якась пряність використовується вперше, не варто покладатися на рекомендації і класти її в блюдо в повному обсязі. Спочатку потрібно покласти зовсім трохи, щоб визначити її смак. Адже найчастіше суха спеція відрізняється від термічно обробленої.

Не потрібно боятися експериментувати з додаванням трав і спецій. Іноді, здавалося б, не підходящі до грибних страв трави дають приємний аромат. Смачного!