Користь і шкода пекінської капусти, калорійність і вітаміни

Капуста – однорічна рослина, що відноситься до підвиду ріпи. Її користь і прекрасні смакові якості відомі вже давно. Китайська капуста (або пекінська) поєднує в собі як би два овочі – вона і капуста, і зелений салат. Соковиті, ніжні листи мають прекрасний смак і відрізняються за складом від своїх родичів.

Чому потрібно їсти пекінську капусту, користь і рецепти

Зміст:

  1. Користь пекінської капусти
  2. Шкода
  3. Калорійність
  4. Протипоказання
  5. Застосування
  6. Зберігання
  7. Вітаміни та мінерали, що містяться в пекінській капусті

Чим корисна китайська капуста

Почнемо з найбільших плюсів китайської капусти. Це прекрасні смакові якості, що дають таку популярність стравам, приготованим з її додаванням. Її соковиті і смачні листя вживаються в їжу в сирому вигляді в салатах, її гасять, заквашують, додають в супи і гарніри. І зовсім не даремно. Вона містить таку речовину, як лізин. Його користь у тому, що він сприяє очищенню крові, розщепленню чужорідних білків і підвищенню імунітету.

Також в сириму капустяному листі міститься такий елемент як лактуцин, який прискорює обмінні процеси в людському організмі. Він володіє заспокійливим ефектом і сприяє приведенню в норму артеріального тиску, і як наслідок – сну.

Вживання китайської капусти в їжу в сирому вигляді допоможе позбутися синдрому хронічного стресу і втоми. Регулярно їжте салат їх пекінської капусти – це страва зніме головний біль, і навіть мігрень.

Смачні та соковиті капустяні листя є профілактичним засобом від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Її рекомендують їсти у великих кількостях хворим на цукровий діабет.

В давнину вважалося, що соком з пекінської капусти можна вилікувати виразку шлунка та дванадцятипалої кишки.

Ще один плюс китайської капусти в тому, що вона не володіє настільки яскраво вираженим, не завжди приємним капустяним запахом, який з’являється при термічній обробці – наприклад при варінні борщу або гасінні голубців. Та й смакові якості цих страв значно виграю, якщо в їх приготуванні використовувати пекінка.

Листя китайської капусти мають більш щільну і трохи грубувату білу прожилку трикутної форми в центрі листа. Саме вона є самою соковитою частиною і її користь вельми помітна. З цих «черешків» можна робити сік, який володіє болезаспокійливим ефектом при гастриті зі зниженою і нейтральною кислотністю. Так що не варто її викидати, залишаючи лише ніжні листи. Харчова цінність зосереджена саме в черешках.

На відміну від білокачанної капусти, китайська зберігає всі корисні речовини протягом зимового періоду і не боїться тривалого зберігання при дотриманні відповідного температурного режиму. Це особливо важливо в період, коли настає весняне вітамінне голодування організму.

На замітку тим, хто сідає на дієту або влаштовує розвантажувальні дні – калорійність пекінської капусти настільки мала, що її можна їсти навіть при дотриманні самої жорсткої дієти для схуднення.

Цей овоч дещо поступається білокачанної «родичці» в вмісті вітаміну С, зате багатий вітамінами А, В1, В2, В6, В12. Крім того, він містить рідко зустрічаємий вітамін РР. Його брак призводить до підвищеної нервової збудливості і навіть уповільнення реакції нейронних зв’язків. У звичайному раціоні цей вітамін можна знайти тільки в житньому хлібі і редисці, китайська красуня ж допоможе тим, хто не їсть хліб по дієтичним причин.

Шкода

Як і в кожному продукті, в китайській капусті є й користь, і шкода. Не дивлячись на те, що вона благотворно впливає на процеси травлення, може надати помітну шкоду при поєднанні з молочними продуктами – молочними соусами, сметаною, молоком і сиром. Розлад шлунка при вживанні цих продуктів одночасно – цілком можливий.

Шкода такої «дієти» особливо буде помітна при запущеному гастриті з підвищеною кислотністю.

Шкода також незаперечна при панкреатиті. Адже пекінка в поєднанні з молочними продуктами продукуватиме молочну кислоту, яка дратує підшлункову і викликає хворобливі відчуття і проноси.

Також шкоду пекінської капусти ви зможете відчути на собі, якщо будете вживати її в їжу в період загострення колітів, при отруєннях і діареї. Потрібно враховувати ці властивості, так як симптоми захворювань будуть лише посилюватися, і ви будете почувати себе набагато гірше.

Калорійність пекінської капусти

Калорійність

Китайська капуста – дуже низькокалорійний продукт, який придатний для дієтичного харчування не тільки за медичними показаннями, а й для скидання зайвої ваги, очищення шлунку і кишечника.

  • В 100 грамах – 12 ккал
  • в 1 склянці – 4,8 ккал
  • в 1 ст. л. – 0,6 ккал

Але слід враховувати, що при визначенні калорійності страви, в яку входить китайська капуста, потрібно брати до уваги калорійність всіх інших інгредієнтів. Якщо ж ви робите салат з однієї капусти – враховуйте калорійність заправки.

Протипоказання

Не дивлячись на те, що корисні властивості пекінської капусти безсумнівні, є все ж деякі протипоказання до її вживання. Не слід їсти страви з цією капустою людям, які страждають виразковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту з підвищеною кислотністю, при панкреатиті та в період загострення будь-яких захворювань ШКТ.

Також не варто забувати, що міра важлива у всьому. Надмірне і часте вживання в їжу страв з китайської капусти може спровокувати нудоту і розлад шлунка.

Людям, які страждають від зниженого артеріального тиску, потрібно з обережністю їсти цю зелень, так як вона здатна знижувати тиск. А це загрожує запамороченнями.

Не рекомендується їсти китайську капусту в будь-якому вигляді годуючим матерям, особливо в перші два місяці життя малюка (так само як будь-яку іншу капусту). Вона здатна викликати (особливо в сирому вигляді) надмірне газоутворення як у мами, так і у дитини. З часом можна потроху вводити її в раціон, але уважно спостерігати за станом малюка. Якщо це заподіює шкоду його здоров’ю, краще відмовитися від цього овочу.

Застосування

Хоч пекінська або китайська капуста – як кому подобається, і не є лікарською рослиною і має деякі протипоказання, слід відзначити її лікувальні та профілактичні властивості, які можна з успіхом використовувати.

Пекінська капуста містить велику кількість фітонцидів, які згубні для палички Коха, золотистого стафілокока і ряду інших. Свіжовичавлений сік допомагає при опіках, нагноєннях, і виразках. Якщо змішати його в пропорції 1: 1 з чистою водою, можна вилікувати запальні процеси в ротовій порожнині.

Сік капусти добре очищає кишечник, звільняючи його від продуктів гниття. Саме початком процесу очистки і викликано підвищене газоутворення при вживанні в їжу овочу. Щоб знизити цей процес, потрібно вживати сік китайської капусти наполовину розведеним соком моркви.

Вміст солей хлору і сірки сприяє очищенню слизової кишечника. Але додавання солі повністю нівелює цей ефект. Саме тому не рекомендується вживати овоч при кишкових кровотечах або їх загрозі.

Зберігання

Китайську капусту можна морозити. При цьому вона не втрачає свої корисні властивості і смакові якості. Потрібно промити і повністю висушити листя, дрібно їх нашаткувати і помістити в поліетиленовий пакет. Потім запаяти його і помістити в морозильну камеру. Термін зберігання такої капусти – 8-10 місяців.

Перед вживанням у їжу потрібно запаяний пакет помістити в холодну воду і дочекатися, щоб листя самі розділилися.

Якщо ви хочете зберігати пекінку взимку, не вдаючись до морозилки, потрібно знати декілька правил:

  • Для зберігання потрібно брати повністю зрілі овочі (але не перезрілі), які знімаються з грядки в першій половині жовтня.
  • Слідкуйте за тим, щоб капуста для зимового зберігання не перенесла заморозки. Навіть 2º морозу згубно позначаться на її “лежкості”.
  • Капустяні качани не повинні бути вологими, пошкоджених грибком або шкідниками – це зменшує термін зберігання в рази.
  • Потрібно прибрати пошкоджені верхні листки, котрі не щільно прилягають до вилки. Зріз повинен перебувати під листям або на одному рівні з ними.
  • Підготовлені качани потрібно загорнути в харчову плівку, але не перестаратися. Складати в ящики вертикально, не щільно один до одного.
  • Зберігати китайську капусту потрібно в підвалі або льосі при температурі від 0º до 2º. При такому режимі капуста може зберігатися протягом 2-3 місяців без шкоди для смаку і вітамінного складу. Корисні властивості зберігаються в повній мірі.

Вітаміни та мінерали, що містяться в пекінській капусті

Вітаміни:

бета-каротин – 0,19 мг, A – 16 мкг, B1 – 0,04 мг, B2 – 0,05 мг, B5 – 0,105 мг, B6 – 0,232 мг, B9 – 79 мкг, C – 27 мг, E – 0,12 мг, К – 42,9 мкг, PP – 0,5992 мг, холін – 7,6 мг.

Мінерали:

кальцій – 77 мг, магній – 13 мг, натрій – 9 мг, калій – 238 мг, фосфор – 29 мг, залізо – 0,31 мг, цинк – 0,23 мг, мідь – 36 мкг, марганець – 0,19 мг , селен – 0,6 мкг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.