Чи може після бананів бути печія

Всім відомі випадки, коли знайомі і навіть медпрацівники рекомендують вживати в їжу банани, якщо є проблеми з травною системою. Також за допомогою бананів радять позбавлятися від печії.Але деякі з тих, хто скористався такою порадою, більше скаржаться не на покращення, а на погіршення стану.

При цьому багато хто відзначає появу ізжоги саме від вживання бананів. Чому так відбувається, варто з’ясувати!
Від бананів може бути ізжога? Зміст:

  1. Банан – корисний фрукт
  2. Банани і печія
  3. Як уникнути печії від вживання бананів

Банан – корисний фрукт

Банан справді можна назвати фруктом з цілим комплексом потрібних біологічно активних речовин. Вирощені в природних умовах банани чого тільки не містять:

  • вітаміни групи B – B1, B2, B9, а також PP;
  • антиоксидантні складові: вітамін C і E;
  • макро- і мікроелементи: залізо, кальцій, натрій, фосфор, магній, натрій;
  • білки, жири, вуглеводи – важливу роль у здоров’ї людини відіграє білок триптофан, який перетворюється в серотонін і покращує настрій;
  • в одному фрукті міститься приблизно 13% добової потреби клітковини, що позитивно впливає на роботу кишечника.

І це все знаходиться в середньому дозрілому фрукті. Після всього прочитаного з’являється бажання харчуватися тільки бананами. Чому тоді з’являється печія від бананів? Спробуємо відповісти на це питання.

Банани і печія

Основна проблема полягає в транспортуванні бананів. Їх доставляють в нашу країну у щільно закритих пакетах, в які не може проникнути повітря. Пакують банани ще зеленими, щоб по дорозі фрукти не зіпсувалися. І щоб ласощі швидше дозріли, на них діють газом (так найчастіше їх обробляють), а потім, щоб банани довше зберігалися, піддають хімічній обробці.

З усього цього випливає один важливий мінус – після всіх цих маніпуляцій продукт в значній мірі втрачає свої корисні якості.

Що ж доходить до наших шлунків? Велика кількість вуглеводів у вигляді цукрів! А солодкі продукти шкідливо впливають на стравохід і його м’яз, обмежуючу прохід в шлунок (нижньопіщеводний сфінктер). Тому може розвинутися печія від бананів.

Якщо в нормі макро- і мікроелементи, що містяться в продукті, взаємодіють з соляною кислотою і прибирають її надлишок, то в оброблених фруктах їх кількість значно зменшується. Це означає лише одне – втрачається здатність нейтралізувати кислоту, яка теж призводить до печії.

Незрілі банани містять в собі резистентний (тобто не перетравлюваний) крохмаль, який сприяє утворенню газоутворення, а отже, сприяє появі печії.
Банани не можна віднести до низькокалорійних продуктів – в 100 грамах продукту може міститися більше 120 кілокалорій. І всупереч існуючій думці, після вживання бананів хочеться їсти, так як через всього 30-40 хвилин після їх поїдання, підвищується рівень цукру в крові (саме він посилює апетит). Якщо вживати фрукти в їжу часто, є велика ймовірність поправитися, а зайва вага і печія йдуть рука об руку.

У зрілого банана pH коливається близько 5, що теж може провокувати появу печії, якщо ви страждаєте хворобами ШКТ.

Банани нерідко призводять до здуття кишечника, так як процес перетравлення їх організмом займає багато часу. Невеликі застійні явища в кишечнику можуть також спровокувати пекучі загрудинні болі.

Так, чи може від банана бути печія? Так, адже крім усього вищесказаного все-таки це фрукт, який потрапивши в шлунок, дратує його стінки.

Як уникнути печії від вживання бананів

У більшості людей банани все ж не викликають печії, і якщо у вас з цим немає проблем, то тоді їжте їх із задоволенням і далі. Але щоб не провокувати появу печії від бананів, тим більше, якщо у вас є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба або інші захворювання шлунково-кишкового тракту, то тоді скористайтеся наступними порадами:

  • вживайте банани рідко і в невеликій кількості;
  • добре їх їсти як десерт, а не як основну їжу;
  • а якщо трапилося з’їсти банан на голодний шлунок – подбайте, щоб організм отримав нормальне харчування через 20 хвилин.

Звичайно навряд чи хтось зможе виростити у себе пальму, щоб їсти чистий, натуральний продукт. Але все ж не варто позбавляти себе задоволення куштувати улюблені ласощі. Кожен знає, що все добре в міру. Не вживайте банани часто і таких ускладнень, як поява печії, можна буде легко уникнути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.