Омлет: дієтичне харчування, калорійність омлету

Яке блюдо може бути і смачне, і корисне на сніданок, але при цьому містити мінімальну кількість калорій? Звичайно ж збите з молоком яйце, шматочок шинки і сиру підсмажені на сковороді.Омлет – найпростіше і недороге блюдо. Його може приготувати кожен за кілька хвилин, навіть не знаючи основ кулінарії. Збите смажене яйце користується особливою популярністю у спортсменів і людей, які ведуть активний спосіб життя. Саме завдяки білкам і вуглецю, які містяться в ньому, мінімальної порції страви вистачить для підтримки сил протягом цілого дня.

Чим корисний омлет

Зміст:

  1. Користь і шкода омлету
  2. Кількість калорій в різних видах омлету
  3. Калорійність добавок до омлету

Користь і шкода омлету

Курячі яйця – продукт відомий всім. У них міститься безліч корисних для людського організму вітамінів, амінокислот. Саме вони і визначають користь омлету.

Серед корисних речовин даної страви варто виділити наступні, вказавши при цьому на їх властивості:

  • Вітамін А – прекрасний антиоксидант, який так необхідний для зору, кісток, здоров’я шкіри, роботи імунної системи. Він бере участь у регуляції синтезу білків окислювально – відновних процесах, сприяє правильному обміну речовин.
  • Вітаміни групи В – необхідні для посилення метаболізму, зміцнюють імунну та нервову системи, підтримують м’язовий тонус, сприяють поділу клітин.
  • D – розширює судини, здатний протидіяти інфекціям, вірусам, мікробам.
  • Е – зміцнює стінки кровоносних судин, впливає на стан шкіри, запобігаючи старінню, сприяє загоєнню ран.
  • Лютеїн – це унікальний компонент, потужний антиоксидант, на основі якого сьогодні будуються всі дієти. Лютеїн розщеплює жири в людському організмі, знижує холестерин.
  • Також в яйці міститься залізо, мідь, калій, фосфор, фолієва кислота.
  • Крім самого білка та жовтка, в яйці корисна і шкаралупа, що містить багатий вітамінний комплекс. Її склад на 90% складається з кальцію, карбонату, які засвоюються набагато легше, ніж інші мінерали і стимулюють діяльність кісткового мозку. Тому, для більш здорового сніданку, варто трішки додавати подрібненої шкаралупи.

Всі вищеперелічені речовини знаходяться в яйці в ідеальному балансі, і тому повністю засвоюються організмом. Одного яйця вистачає, щоб забезпечити 25% добову потребу у вітамінах. Лікарі і дієтологи рекомендують щодня з’їдати порцію омлету з 2 яєць.

Крім позитивних характеристик, вживання омлету має другу негативну сторону.

Шкода омлету:

  • У омлеті міститься холестерин, який впливає на обмінні процеси, сприяє закупорюванню судин;
  • Смажені яйця більше ніж на половину втрачають свої корисні речовини;
  • Через омлет можна підчепити небезпечні хвороби, наприклад сальмонельоз;
  • Омлет викликає алергічні реакції, особливо у дітей і людей, схильних до діатезу.

Кількість калорій в різних видах омлету

Кожна страва має певну кількість калорій, які підсумовуються при додаванні різних інгредієнтів. Така ж ситуація і з омлетом. Його калорійність залежить від кількості яєць. У самому білку 85 ккал, якщо омлет робиться з 2 яєць, то в цілому виходить 186 ккал. З них білків 9,6 г, жирів – 15, 4 г, вуглеців – 1,9 г.

Але всі прекрасно розуміють, що омлет готується з додаванням різних приправ, овочів, м’яса. Ці компоненти також надають їжі пару сотень калорій.

Наприклад:

  • Омлет з додаванням томатів становитиме 165 ккал;
  • Збите смажене яйце з сиром – 340 ккал;
  • Паровий омлет найдієтичніший – 136 ккал;
  • Омлет з яєчного порошку – не самий смачний варіант страви, який до того ж має 205 ккал;
  • Варене яйце – 159 ккал.

Калорійність добавок до омлету

Омлет – всіма улюблений сніданок, смакові якості якого залежать від наповнення його різними продуктами. Кожна добавка – це окрема порція калорій.

  1. Томат – найпоширеніший продукт в омлеті. Калорійність цього червоного овочу становить 20 ккал на 100 г. Менш калорійними є помідори черрі – 18 ккал на 100 г.
  2. Молоко – компонент, який в основному додають, готуючи омлет для діточок. Калорійність даного продукту – 42 ккал, при 1% жирності.
  3. Сир – від 290 ккал / 100 грам.
  4. Лук. Враховуючи, що в світі існує більше 400 видів цієї рослини, середня калорійність його становить 41 ккал.
  5. Гриби – середня значимість відварених грибів дорівнює 28 ккал.
  6. Шинка – 145 ккал на 100 грам.
  7. Куряче м’ясо – 219 ккал на 100 г продукту.
  8. Солодкий перець – це найсмачніший інгредієнт омлету, який містить всього лише 28 ккал.
  9. Петрушка – попри таке легкий зелений продукт калорійність її становить 36 ккал / 100 г.
  10. Кріп – трохи більш калорійний, ніж петрушка – 38 ккал на 100 г.
  11. Оливки – 115 ккал на 100 г.
  12. Брюссельська капуста – 43 ккал на 100 г.

Як бачимо, додаючи до смаженого омлету кожний з перерахованих вище інгредієнтів, ми автоматично збільшуємо кількість калорій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.