Маринад для качки, рецепт качки в духовці

Смачну і соковиту качку приготувати не просто. Часто причиною невдачі стає неправильно підібраний спосіб маринування – основа успішного приготування птиці. Качине м’ясо, на відміну від курячого, сухе і жорстке, тому маринувати його обов’язково. Існує безліч маринадів для качки, але ми пропонуємо вам самі прості і дієві. Маринувати качечку потрібно не менше 3-6 годин, тільки тоді спеції розкриють свій аромат, а м’ясо насититься соками маринаду.

Рецепти розраховані на 1 кг качки

Святковий рецепт качки в духовці

Маринад для качки з червоним вином

  • Сухе червоне вино – 200 мл
  • Мед – 50 г
  • Вода – 100 мл
  • Сіль, перець, кмин (або інші прянощі) – на смак

Всі інгредієнти перемішати, замаринувати качку і поставити її в холод на 8 годин.

Маринад для качки з білим сухим вином

  • Біле сухе вино – 1 склянка
  • Гірчиця суха – 1 ч. ложка
  • Сік 1/2 лимона
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт
  • Лавровий лист, гвоздика – по 3 шт
  • Сіль, перець чорний горошком, розмарин – за смаком

Цибулю нарізати кільцями, скласти в каструлю, залити вином, додати лимонний сік, гірчицю, лаврушку, гвоздику, розмарин, перець і сіль. Добре перемішати, поставити на слабкий вогонь і довести до кипіння. Зняти маринад з вогню і остудити. Залити маринадом птицю і залишити на 8 годин.

Простий маринад для качки

  • Лимон – 1/2 шт
  • Сіль – 1 ч. ложка
  • Червоний перець мелений – 2 ч. ложки

Сік лимона змішати з перцем і сіллю до однорідності, натерти сумішшю качку і витримувати протягом 3 годин при кімнатній температурі.

Маринад для качки з медом і гірчицею

  • Мед – 1 ст. ложка
  • Лимон – 1 шт
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Часник – 3 зубчики
  • Гірчиця – 2 ч. ложки
  • Майонез – 2 ст. ложки
  • Пряні трави, чорний мелений перець – за смаком.

Сік лимона змішати з соєвим соусом і медом у неметалевій ємності, поставити посуд з сумішшю на водяну баню. Потім, помішуючи, довести до однорідної консистенції, додати гірчицю і добре перемішати. Поставити ємність з маринадом на самий маленький вогонь, видавити в неї часник, довести до кипіння, але не кип’ятити. Додаємо подрібнені прянощі, перець і швидко перемішуємо масу. Потім покласти майонез, перемішати і зняти з вогню. Остудити протягом 30 хвилин і залити маринадом качку. Маринувати не менше 8 годин.

Маринад для качки з апельсинами

  • Апельсин – 2 шт
  • Часник – 2 зубчики
  • Соєвий соус – 2 ст. ложки
  • Пряні трави, перець чилі – за смаком

Апельсини очистити від цедри і вичавити сік в ємність для маринування. Додати соєвий соус, подрібнений часник, пряні трави, перець, сіль. Все добре перемішати і обмазати вийшовшим маринадом качку. Маринувати не менш 4 годин при кімнатній температурі.

Маринад для качки – гриль

  • Сухе біле вино – 100 мл
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт
  • Винний оцет – 2 ч. ложки
  • Гвоздика – 2 зірочки
  • Кориця – 1 паличка (або мелена – на смак)

Цибулю дрібно нарізати і змішати з іншими інгредієнтами. Качку замаринувати мінімум на 4 години в холодильнику. Птицю відкинути на друшляк і злити маринад. Качку можна починати готувати, а в процесі приготування поливати злитим маринадом.

Маринад для качки з коньяком

  • Коньяк – 5 ст. ложок
  • Часник – 2 зубчики
  • Цибуля ріпчаста – 2 невеликих
  • Перець чорний мелений, сіль, лаврове листя, петрушка, кінза – за смаком.

Качечку натерти сумішшю з солі, перцю, подрібненого часнику, коньяку і посіченою зелені. Витримати в маринаді мінімум 4 години.

Маринад для качки пряний

  • Сухе біле вино – 1 склянка
  • Вода – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Часник – 5 зубчиків
  • Сіль, перець – за смаком
  • Чилі, паприка, мускат, коріандр – за смаком.

Цибулю нарізати кільцями, часник і зелень дрібно нарубати, змішати інгредієнти і замаринувати качку при кімнатній температурі мінімум на 4 години.

Качка, запечена в духовці. Класичний рецепт

Як запекти качку в духовці

Якщо хочете отримати качку зі золотистою скориночкою і ніжним м’ясом не занадто заморочуючись, зверніть увагу на даний рецепт качки в духовці. Він досить простий і не потребує великої кількості часу.

Складові:

  • качка – 1,5-2,5 кг
  • рослинне масло – 2-3 ст. ложки
  • мед – 2-3 ст. ложки
  • лимонний сік – 2 – 3 ст. ложки
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком

Приготування:

  1. Підготуйте тушку: обріжте хвіст і крила, видаліть зайву шкіру в області шиї, зріжте більшу кількість жиру, попатрайте;
  2. Змішайте між собою масло, мед, лимонний сік і перець, довівши масу до однорідної консистенції;
  3. Намастить маринадом зовні і всередині тушку, покладіть її в посуд, накривши або харчовою плівкою, або тарілкою, щоб потрапляла мінімальна кількість повітря і відправте на 3-4 години в холодильник;
  4. Через кілька годин дістаньте птицю, натріть сіллю і перцем з усіх боків, у тому числі всередині і залиште “відпочити” на годинку-другу при кімнатній температурі;
  5. Покладіть тушку у форму для запікання або на звичайний лист, змащений олією, загорнувши все фольгою в кілька шарів;
  6. Розігрійте духовку до 190 С і, з розрахунку 1 година на 1 кг запікайте. У середньому піде – 1,5-2 години;
  7. Якщо у вас є спеціальна форма для запікання птиці, то це набагато зручніше і дозволить через 50 хвилин вилити натікший жир і сік з форми і облити качку, зробивши майбутнє блюдо більш соковитим;
  8. За 20-30 хвилин до кінця готування розріжте фольгу, щоб підставити шкіру під прямий вплив температури. Вона покриється рівною золотистою “засмагою”, а корочка стане злегка хрусткою.

Це простий і ефективний спосіб запікання качки в духовці, яка відмінно поєднується з запеченою або вареною картоплею.

Як запекти качку в духовці цілком, щоб вона була соковитою?

Писати окремий рецепт для цього немає необхідності. Є кілька секретів, як зробити качку в духовці соковитіше. Ось три основних ради:

Запекти качку в духовці цілком зі скоринкою
  1. Запікайте качку, фаршировану соковитими фруктами – апельсинами, яблуками. Можна взяти на додаток до них селеру, яка виділяє достатньо вологи при високих температурах і не дасть підсихати м’ясу;
  2. Правильне маринування і сам маринад зробить м’ясо м’яким і соковитим. Для маринування відмінно підходить лимонний і апельсиновий сік, вино, мед. Змішуйте інгредієнти між собою і залишайте на деякий час тушку в холодильнику, щоб вона як слід просочилася;
  3. Запікання в духовці слід виконувати в 2 етапи. Перший – даєте качці прожаритися, не відкриваючи форму. Другий – приблизно на половині часу, потрібного для повної готовності страви, розкриваєте форму і поливаєте м’ясо витеклим соком. Таку процедуру потрібно робити 2-3 рази.

Користуйтеся рецептами і порадами, наведеними в статті і балуйте свою сім’ю смачно запеченою качкою в духовці, адже цей птах якнайкраще підходить до будь-якого святкового столу, завжди займаючи центральне місце на ньому. Смачного!

Один коментар

  • trocuatrec338

    Если только представить себе праздничную запеченную утку, первым делом на ум приходят яблоки. Утка с яблоками классический вариант. Предварительно ее лучше замариновать, тогда она приобретет более насыщенный вкус. Яблоки для контраста лучше брать зеленые, еще для маринада нам понадобится лимон. Скорее это китайский рецепт, поэтому в маринаде присутствует соевый соус и мед.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.