Лосось: калорійність, склад, корисні властивості

Лосось (сьомга, форель) смачна риба з однойменного сімейства лососевих. Ця риба відноситься до делікатесних продуктів завдяки приємному смаку, ніжному м’ясу, а також через велику кількість потрібних організму речовин. Її дуже «поважають» гурмани всього світу, тому кулінари практично всіх країн готують лосось за своїми улюбленими рецептами.До речі, ще в часи середньовіччя лососеві користувалися великою популярністю. Їх готували до повсякденного і святкового столу, заготовлювали про запас: сушили, в’ялили, коптили. Можливо, завдяки цілорічному вживання цієї смачної, корисної риби, наші предки були здоровіші і сильніше нас. Незважаючи на відсутність у них розвиненою медицини.

Чим корисний лосось

Але мова не про це. Сьогодні будемо говорити про рибу лосось, корисні властивості його з’ясуємо, калорійність назвемо, склад і, звичайно ж, приготуємо з рибки смачне, легке блюдо.

Чим корисний лосось? Склад, лікувальні властивості риби

Найбільш всього корисний жир лосося. А риба ця, треба сказати, досить жирна. При вживанні жир не стільки впливає на кількість калорій, скільки покращує стан здоров’я всього організму. Адже він складається з необхідних людині жирних кислот. У його складі міститься велика кількість жиророзчинних вітамінів А, Е, РР, С, групи В. Якщо говорити про макро- та мікроелементи, то в складі лосося є велика кількість калію, фосфору, сірки, а також заліза і цинку. Є там хлор, фтор, кальцій, магній і багато інших.

Завдяки різноманітному, корисному складу, вживання продуктів з риби зміцнює кісткову тканину, зберігає здоров’я зубів, нігтів, волосся. Страви з лосося корисно включати в раціон при захворюваннях серцево-судинної системи. Їх потрібно регулярно вживати для поліпшення роботи мозку, пам’яті. Регулярне вживання лососевих робить людину більш життєрадісною, покращує самопочуття, підвищує працездатність.

Крім того жир, ікра і м’якоть цієї корисної риби багаті амінокислотами. Ці речовини активізують, прискорюють обмінні процеси, сприяють кращому засвоєнню білка. Селен, що міститься в рожевій лососині, уповільнює старіння, знижує ризик розвитку раку. Ну а цинк, також присутній в рибі, покращує відновні функції організму, сприяє підвищенню його опірності до інфекцій і дуже корисний для чоловічого здоров’я.

Скільки енергії містить лосось? Калорійність риби

Як ми знаємо, лосось досить жирна риба. Калорійність сирого продукту – 140-160 ккал на 100 г. Приготований продукт володіє більш високою калорійністю. Наприклад, калорійність солоного лосося – 270 ккал на 100 г. Копченого – 220 ккал на 100 г., запеченого – 150 ккал на 100 г.

При кулінарній обробці калорійність різниться від 161 до 270 ккал на 100 г. Наприклад, приготований на пару, продукт менш калорійний, ніж запечений або смажений на олії.

Не будемо приховувати, лосось дійсно калорійна, живильна риба. Однак не містить вуглеводів, а тому не сприяє жироутворенню. Тому при невеликих кількостях споживання, не шкодить фігурі.

Щоб не турбуватися з приводу збільшення ваги, готуйте цю рибу на пару або відварюйте. Готуйте легкі овочеві салати зі свіжим лососем. Іноді можна побалувати себе копченої рибкою.

Як приготувати лосось?

Смачний рецепт: Святковий салат з лососем і мідіями

Святковий салат з лососем і мідіями

Для приготування дуже смачного, легкого страви, підготуйте продукти:

300 г дуже свіжого філе (без шкірки), 200 г очищених свіжих мідій (або купить заморожені в магазині). Ще знадобиться 2 -3 свіжих молодих огірочків, 1 помідор. Також потрібні листя салату, 2 гілочки селери, свіжа зелень петрушки, 1 зубок часнику, 1 ст. л. соєвого соусу і трохи оливкового масла.

Приготування: Філе помийте, обсушіть серветкою. Наріжте дрібними шматочками, складіть в миску.

Мідії помийте (заморожені розморозьте) Складіть в окрему мисочку. Залийте соєвим соусом, додайте 1 ст. л. рослинного масла. Промаринуйте півгодини. Після чого тушкуйте до готовності. Коли охолоне, змішайте з шматочками риби.

Часник очистіть, дрібненько поріжте.

Листя салату розкладіть на блюді. Зверху розкладіть нарізані соломкою огірочки. Додайте тонкі часточки помідора. Посоліть, збризніть оливковим маслом. Посипте часником. Красиво розподіліть. Тепер викладіть зверху гіркою суміш риби і мідій, посипте зеленню селери, петрушки.

Кому небезпечний лосось? Протипоказання риби

Потрібно знати, що так званий дикий лосось, виловлений в океані, а не вирощений фермерами, часто містить малі дози ртуті. Така риба нерідко заражена гельмінтами. Тому краще вживати лосось, вирощений на спеціальних фермах.

Через високу калорійність, великий вміст жиру не рекомендується вживати його в смаженому вигляді людям з хворобами шлунково-кишкового тракту. Краще його відварювати, запікати без масла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.