Куди додавати куркуму

Куркума це трав’яниста рослина сімейства імбирних. З кореня куркуми виходить унікальна спеція, яку деякі називають жовтою красунею. І це неспроста – при додаванні куркуми в їжу всі страви набувають ніжний золотистий колір.

Куди можна додавати куркуму, в які блюда

Ароматний помаранчевий порошок неймовірно популярний в Індії, Китаї, Середній Азії, Азербайджані і в багатьох інших країнах. Без сумніву куркума входить в десятку найбільш важливих і популярних спецій у світі.

Куркума для здоров’я

Стародавні індуси вважали, що регулярне застосування спеції очищає організм краще всяких ліків – індійська назва куркуми перекладається як “спеція життя”. Сучасні вчені підтвердили цю здогадку, вивчивши хімічний склад кореня. Жовтий пігмент, яким так славиться куркума, не що інше, як потужний антиоксидант і природний антибіотик. Рослинний пігмент якнайкраще позначається на обміні речовин.

Дослідження вчених в 2012 році показали, що додавання куркуми в жирну їжу допомагає регулювати рівень тригліцеридів і інсуліну, тим самим захистити серцево-судинну систему.

Куркума надає позитивний вплив на людей із захворюваннями аутоімунними захворюваннями – наприклад, при розсіяному склерозі.

Варто звернути увагу на цю унікальну приправу всім, хто стежить за своєю вагою. Такий простенький коктейль з меду, куркуми і молока при щоденному вживанні і дотримання дієти дає просто приголомшливі результати.

Користь куркуми

Куркума для енергетики людини

Вважається, що куркума сприяє очищенню енергетичних каналів тіла, так звані чакри, і допомагає відчути єднання зі світом. Не дарма індійці описують її цілющі властивості в Аюверде. На думку астрологів, куркума дарує благополуччя і процвітання, допомагає відчути злиття з простором. Спеція особливо корисна людям, що займаються розумовою працею і творчістю.

Шанувальники йоги вважають, що куркума наділяє людину енергією Матері Світу – енергією, яка дарує життя в гармонії з самим собою. Нетрадиційні науки і практики викликають неоднозначні емоції, але не можна не визнати, що хімічний склад куркуми якнайкраще сприяє насиченню організму вітамінами і ефірними маслами, що сприяють загальному оздоровленню організму.

Куркума в кулінарії

Куркума в кулінарії

Куркума – досить сильна приправа, що має терпкий і злегка гіркуватий смак. Тому додавати її треба з обережністю, інакше вона просто переб’є смак інших інгредієнтів. Спеція таїть у собі багато прекрасних сюрпризів, пізнати їх все можна тільки полюбивши її і навчившись її користуватися. Рекомендована доза на одну порцію – спеція на кінчику ножа.

У процесі теплової обробки пряність зберігає всі свої корисні властивості і смак.

Куркума не тільки надає стравам ніжний золотистий відтінок, але і збільшує термін зберігання приготовлених продуктів харчування, зберігаючи свіжість надовго. Саме куркума є основним інгредієнтом всіма улюбленої суміші каррі.

Страв, що не поєднувалися б з куркумою, практично не існує. Спеція активно використовується в якості натурального барвника і для ароматизації різних масел і маринадів.

Куркума є найпоширенішою добавкою до рису – ця традиція прийшла до нас з Індії, батьківщини спеції. Її кладуть зовсім небагато під час приготування, і тоді всі страви з рису набувають характерний ошатний колір, а також аромат і легку гостроту.

Куркумою присмачуються м’ясні, рибні, овочеві страви, її можна заварювати і пити як чай. Страви Середньої Азії просто неможливо уявити без цієї пряності – баранина, плов, різні супи і соуси, маринади і навіть десерти.

І на закінчення хочеться сказати – не бійтеся використовувати куркуму як в лікарських цілях, так і для додання страві кольору і аромату. Звикайте до неї поступово, привчайте своїх близьких, і обов’язково настане день, коли ви полюбите її всією душею. Повірте, ця унікальна спеція гідна вашої поваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.