Чим корисна кропива: переваги для здоров’я та протипоказання

Кропива на присадибних ділянках та поблизу житла людини нещадно винищується як бур’ян, але в народній медицині вона є популярним ранозагоювальним і кровоспинним засобом.

Кропива – колюча трава

Кропива – це рослина всім знайома з дитинства, особливо, якщо хтось був нею ужалений. Зазвичай кропива росте на лісових галявинах, в ярах, по берегах малих річок і струмків. Часто кропива зустрічається близько доріг та житла людей, тому вважається бур’яном і знищується при прополці.

Кропива у висоту може досягати від 1,5 до 2 метрів. Стебло кропиви за формою чотиригранне, прямостояче, а кореневище гіллясте і довге. Цвіте кропива з весни до середини літа. Квітки одностатеві, зеленуваті, зібрані пучками в дрібні суцвіття. Запилюється кропива за допомогою вітру. Листя кропиви мають темно-зелене забарвлення з довгастими прилистки. За формою листя кропиви крупнозубчатие, яйцевидні або ланцетоподібні. Насіння кропиви дрібні, зібрані у стебла в пазухах верхніх листків.

користь кропиви

На території України найчастіше зустрічаються 2 види цієї рослини: кропива дводомна і пекуча кропива. Їх лікарські властивості описані в медичних книгах. Пекуча кропива дрібніше дводомної кропиви, але остання знайшла більш широке застосування в народній медицині.

Протипоказання і користь кропиви

У народній медицині лікарська рослина кропива широко застосовується при лікуванні хвороб серця, екземи, анемії, ревматизму, подагри, хвороб крові та інших недуг. Користь кропиви у вітамінах, кислотах, активних мікроелементах, що входять до складу коренів, листя і стебла. У кропиві містяться вітаміни групи В, натрій, фосфор, калій, мідь, залізо, кремній, хлорофіл, протеїни, цукри, органічні кислоти, білки, жири і вуглеводи, флавоноїди і безліч інших корисних речовин. Тому лікування кропивою і застосування її в складі з іншими лікувальними травами дає позитивний результат.

У медицині зазвичай використовуються корінь кропиви і її листя. Але для приготування соку кропиви необхідні свіже листя і молоді стебла. Листя кропиви акуратно відокремлюють від стебла, потім сушать або використовують у свіжому вигляді для приготування різних гарнірів, супів, соусів, салатів.

Корінь кропиви очищають і сушать у добре провітрюваних приміщеннях, але не на відкритому сонці, так як від впливу сонячних променів руйнується хлорофіл, і частина корисних вітамінів випаровується. Кропиву потрібно зберігати в паперових або тканинних мішках в темному сухому приміщенні. Кропива сушена не втрачає своїх лікувальних властивостей протягом 2 років.

Передозування кропивою отримати не можна, однак вона підсилює згортання крові і згущує її. Тому препарати з кропиви протипоказані людям з варикозним розширенням вен, тромбофлебітом, атеросклерозом, гіпертонією. Особливу обережність потрібно проявляти жінкам на перших місяцях вагітності. Кропива має протипоказання при вагітності, так як може спровокувати перейми і передчасні пологи. Категорично забороняється вживати препарати з вмістом кропиви при кровотечах, викликаних захворюваннями матки і придатків. Також небезпечно вживати кропиву особам із захворюваннями нирок, людям похилого віку.

Препарати на основі кропиви

Лікувальні властивості кропиви добре відомі в народній медицині. Настій, сік, настоянка, масло, відвар кропиви застосовуються при різних захворюваннях внутрішніх органів організму та шкіри.

  • Настій кропиви рекомендований при слабкій інволюції матки, анемії, подагрі, цукровому діабеті, кропив’яної лихоманці, захворюваннях шлунка і жовчних шляхів; застосовується як полівітамінний, сечогінний, противомалярийний, протизапальний засіб, має кровоспинну дію.
  • Сік з листя і стебел кропиви руйнує камені в нирках, покращує обмін речовин, збільшує рівень гемоглобіну і тромбоцитів у крові, посилює травлення, знижує вміст шлаків в організмі.
  • Настоянка з листя кропиви чудово підходить для лікування шкірних захворювань, гнійних виразок, використовується при невралгічних і суглобових болях.
  • Чай з кропиви рекомендований людям, страждаючим ревматизмом, хворобами суглобів і сечокам’яної системи.
  • Масло кропиви, приготоване з коренів, застосовують для полегшення невралгічних болів.
  • Олія реп’яхова з кропивою – ідеальний засіб для оздоровлення шкіри голови і структури волосся. Реп’яхову олію підсилює капілярний кровообіг в шкірі голови, зупиняє випадання волосся. Кропива для волосся діє як будівельний матеріал, зміцнює коріння і структуру волосся, сприяє посиленню росту. Кропива для росту волосся здавна використовувалася як косметичний засіб.

Настій кропиви для волосся готується з соковитих стебел і листя. Після застосування волосся стає блискучим і шовковистим. Сік кропиви можна втирати в шкіру голови для позбавлення від лупи.

Кропива і кров

Чим корисна кропива для крові? Вживання свіжого листя кропиви покращує склад крові, а водні кропив’яні настої застосовуються при внутрішніх кровотечах.

Сік кропиви є кровоспинним і ранозагоювальним засобом, очищує рану від гнійних утворень.

Кропива при місячних використовується для зупинки сильної кровотечі. Відвар кропиви при місячних нормалізує менструальний цикл, будучи протизапальним засобом. Настій кропиви при місячних вживають при хворобливій менструації по 1 ч. л. 3 рази на день.

Рідкий екстракт кропиви застосовується для профілактики маткових кровотеч.

Кропива для лактації застосовується у разі необхідності її підвищення. Але тоді до відвару кропиви потрібно додати плоди кропу, анісу, корінь кульбаби і траву буркуну.

До складу кропиви входить хлорофіл, який використовують в дерматології та косметології. Кропива допомагає від прищів, очищає шкіру, сприяє швидкому загоєнню ран і саден.

Рецепти з кропиви

Чай з кропиви

У народі існує прислів’я “пекучої кропиви народиться, та швидко увариться”. Перші страви з кропиви не тільки корисні, але і смачні страви, які можна швидко приготувати. Є багато різноманітних способів приготування борщу з кропиви, в яких варіюються найменування і кількість інгредієнтів.

Можна приготувати вітамінний салат з кропиви, зеленої цибулі, селери, лободи, щавлю, листя кульбаби, яглиці, петрушки або іншої зелені з додаванням бринзи, сметани або майонезу. Інгредієнти для салату можна підбирати будь-які.

Суп з кропиви виходить малокалорійним і ситним.

Відвар з коренів і кореневища кропиви допомагає при шлункових болях, спазмах, ревматизмі, набряках. У вигляді компресів застосовується при запаленні шкіри, екземі, псоріазі.

Відвар з насіння кропиви застосовується при дизентерії, нирково-кам’яній хворобі, недокрів’ї.

Чай з кропиви можна заварювати з додаванням ягід, сухофруктів, чебрецю, меліси, м’яти, материнки та інших лікувальних трав. Відвар з сушеного листя кропиви покращує роботу серцевого м’яза, нирок, печінки, зміцнює і відновлює структуру волосся, сприяє їх росту, корисний при діабеті і захворюваннях щитовидної залози.

Ви можете заварювати листя кропиви майже окропом і пити щодня. Тільки не забудьте проконсультуватися з лікарем, так як кропива може бути не сумісною з деякими фармацевтичними препаратами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.