Чи ефективна клітковина для схуднення і в яких продуктах її знайти

Ще в 70-х роках минулого сторіччя основним ключем дієтології було схуднення за допомогою клітковини. Але вже в 90-х роках дієтологи стали призначати дієти з гнучкими харчовими програмами і низьким вмістом вуглеводів, пропагуючи миттєві результати. У наші дні клітковина для схуднення впевнено повертається на свої позиції, відкриваючи новому поколінню секрет здорового харчування і впевненою втрати зайвих кілограмів.

Як приймати клітковину для зменшення ваги

Що таке клітковина

Клітковина – це волокниста речовина, що дозволяє наситити організм корисними речовинами, зробити його здоровим і з нормальною вагою. Принцип її роботи в тілі людини порівнюється зі щіткою, яка проходить крізь кишечник, позбавляючи його від шлаків і токсинів, що приносять шкоди нашому організму. Це речовина, з якої складається клітина будь-якої рослини, буває розчинним або нерозчинним.

Нерозчинна клітковина вбирає шкідливі речовини, розбухаючи, як губка. Користь її в унікальній здатності попереджати утворення каменів в органах, а також зменшувати рівень холестерину. Застосування нерозчинної клітковини корисно для того, щоб всі жири і вуглеводи, що надходять в кишечник, швидше всмоктувалися. Розчинна клітковина переважає в овочах і фруктах. Вона дбайливіше впливає на організм, ніж нерозчинна, запобігаючи запалення апендициту, насичуючи організм корисними мікроелементами.

У кожному продукті різний відсоток вмісту волокон. В одному більше розчинних, в іншому більше нерозчинних.

Розчинні волокна, пройшовши через весь наш організм, вбирають холестерин, солі важких металів і багато інших канцерогенів, які викликають ріст ракових пухлин.

Жителям великих мегаполісів особливо необхідно звернути свою увагу на продукти з великим відсотком вмісту саме розчинних харчових волокон. Вони важливі не стільки для схуднення, скільки для чищення організму від важких металів.

Нерозчинні волокна не менш важливі. Їх роль полягає в регулярному очищенні кишечника. Продукти з маленьким вмістом клітковини можуть затримуватися і “бродити” в кишечнику кілька днів. Тим самим утворюючи сприятливе середовище для росту хвороботворних бактерій.

А нерозчинні волокна в рази прискорюють процес випорожнення кишечника. Покращуючи перистальтику кишечника, клітковина знижує ризик захворювання на рак товстої кишки.

Користь клітковини для схуднення

Для схуднення корисні обидва види волокон. Нерозчинні волокна очищають органи травлення, активуючи їх діяльність, а розчинні надають корисну дію на будь-які розлади організму. Тому ці рослинні волокна є незамінним складовим дієти для схуднення. Завдяки постійному вживання продуктів її містять, значно втрачається вага і немає необхідності занадто навантажувати себе спортом.

Клітковина не перетравлюється. Потрапляючи в шлунок, вона тягне на себе шкідливі токсини і шлаки, а потім виводиться природним шляхом. До шкідливих речовин, які знаходяться в нашому організмі, відносяться:

  •  харчові добавки;
  •  солі важких металів;
  •  холестеринові відкладення;
  •  застарілі калові маси;
  •  токсичні сполуки;
  •  застояна жовч.

Аптечна клітковина, яку вживають для схуднення, активізує роботу всього організму, очищаючи його, борючись з запорами. Завдяки їй поліпшується обмін речовин, перешкоджаючи відкладенню нових жирових запасів, нормалізується рівень цукру і відбувається профілактика серцево-судинних захворювань. Для правильної роботи шлунково-кишкового тракту приймати її потрібно близько 40 грамів на добу.

Таким чином за допомогою клітковини можна поліпшити своє здоров’я і помітно схуднути. Щоб почистити кишечник і схуднути на кілька кілограм хочемо запропонувати вам 2 дієти:

Дієта № 1 Щадна

Існує 2 варіанти щадної дієти:

1. Варіант делікатної дієти для схуднення передбачає вживання всіх звичайних продуктів, які ви їсте.

Бажано відмовитися від жирної, смаженої їжі, а також від мучного, солодкого, алкоголю. Перед кожним прийомом їжі потрібно з’їдати по дві чайної ложки рослинних волокон, запиваючи водою або додавати їх в їжу. Не потрібно забувати, що клітковина розбухає всередині, вбираючи багато води з організму, тому її потрібно пити багато, не менше двох літрів на день.

2. Бажаючим схуднути потрібно почати харчуватися так, щоб 70% добового раціону складалося з продуктів з великим вмістом клітковини. Але ефект буде набагато краще, якщо на час дієти виключити з раціону спиртні напої, солодке, жирне, смажене і соління.

Таким чином можна скинути за місяць до 7 кілограм без особливих зусиль.

Дієта № 2 Сувора

Сувора дієта для схуднення триває два тижні, протягом яких використовується будь-який препарат на ваш вибір. В обов’язковому порядку за добу випивається чотири склянки нежирного кефіру або йогурту, в які додаються по дві чайної ложки клітковини.

Між прийомами клітковини можна з’їдати 100-200 грамів овочів і фруктів. На цій дієті і жінка, і крупний чоловік схуднуть без особливих зусиль, адже вони не будуть постійно голодувати – клітковина повністю заповнює собою шлунок, надовго стримуючи голод.

Розвантажувальний день для схуднення на клітковині

Якщо немає бажання дотримуватися дієти цілком достатньо робити раз на тиждень розвантажувальний день на основі кефіру. Для цього потрібно літровий пакет кефіру розділити на 4 частини. У кожну частину додати по 2 чайні ложки клітковини і випити весь кефір протягом дня через приблизно рівні ділянки часу.

У перервах можна з’їсти трохи сирих овочів.

Як приймати клітковину

Обов’язково при прийомі клітковини пийте не менше 2 літрів води в день. Рідина потрібна для розчинення розчинних волокон клітковини. При нестачі води розчинні волокна не перетравлюються до потрібної консистенції і спровокують запор.

Привчайте організм до клітковині поступово. Не бажано відразу хапатися за строгу дієту, почніть зі щадної. Не кожен організм може різко і без наслідків перейти на таке харчування.

Якщо вирішили схуднути з клітковиною, а здуття живота і відчуття тяжкості триває більше 2 днів – поміняйте продукти харчування на інші.

На час дотримання дієти забудьте про білий хліб, замініть його на хлібні вироби з висівок або на чорний хліб.

Добова норма прийому клітковини для схуднення

  • Чоловікам у віці від 18 до 50 – 40 грам
  • Чоловікам старше 50 років – 30 грам
  • Жінкам у віці від 18 до 50 – 25 грам
  • Жінкам старше 50 років – 20 грам

У яких продуктах міститься клітковина

1. Висівки: вівсяні, пшеничні, житні. Вміст клітковини приблизно 45 г на кожні 100 г продукту.

2. Бобові: горох, сочевиця, квасоля (краще червона). Приблизний зміст волокна становить 10-15%

3. Цілі зерна: рис, цільна пшениця. Зміст волокна 7-8% (7-8 грам на 100 гр продукту)

4. Крупи: овес (10%), ячмінь, просо, пшеничне борошно (8%)

5. Сухофрукти: чорнослив, інжир, курага, фініки, родзинки – незамінні джерела природної клітковини.

6. Олійні культури: кокоси, мигдаль (12-15%), лісові горіхи (10-13%), оливки (12%), авокадо (6-8%)

7. В овочах міститься приблизно від 2% до 3% – морква, буряк, спаржа, селера, капуста, брокколі, шпинат, цибулю-порей.

8. Їстівні бульби: картопля (2%), топінамбур (3%)

9. Свіжі ягоди: смородина, малина, чорниця, агрус від 3% до 7%

10. Фрукти та цитрусові: ківі, абрикос, виноград, слива, апельсин, груша.

11. Какао-порошок виробляється з зерен какао-дерева і містить до 12% клітковини.

Протипоказання

Яким не було б ваше бажання схуднути на клітковині насамперед зверніть увагу на своє здоров’я. При наявності проблем з шлунково-кишковим трактом (виразка, гастрит, запалення стравоходу) краще проконсультуватися з лікарем.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.