Базилік фіолетовий – корисні властивості, вирощування і рецепти з базиліком

Базилік фіолетовий: властивості

Калорійність: 23 кКал.
Енергетична цінність продукту 100 г:

  •  Білки: 3,14 г
  •  Жири: 0,65 г
  •  Вуглеводи: 2,64 г

Опис

Корисні властивості базиліка

Базилік фіолетовий – пряна рослина, один з видів базиліка. Свою назву рослина отримала завдяки фіолетовому окрасу листя. Базилік є представником сімейства губоцвітих. Рослина належить до сімейства м’ятних трав. Базилік фіолетовий являє собою однорічну рослину, яка досягає 50 см у висоту, з безліччю листя насиченого фіолетового кольору (див. Фото).

Батьківщиною базиліка прийнято вважати Південну Азію. Першовідкривачами базиліка на європейському континенті були німці. У Німеччині базилік почали культивувати починаючи з 12 століття. Ще за часів стародавніх цивілізацій базилік широко використовували для приготування лікувальних настоянок та відварів. Фіолетовий базилік відрізняється від зеленого тим, що має більш різкий запах. Цей вид базиліка не дуже популярний в європейській кулінарної традиції, зате азіатська та кавказька кухня застосовують його дуже широко.

Вирощування базиліку

Виростити фіолетовий базилік в звичайних умовах досить проблематично. Базилік відноситься до однорічних рослин. Пряну траву висаджують у відкритий ґрунт тільки на сонячних і теплих ділянках, навіть влітку базилік загине, якщо не отримає достатньо тепла. Для продажу і для домашнього вжитку базилік вирощують в закритому ґрунті. Ґрунт для висадки базиліка повинен бути родючим і водопроникним.

Висаджувати базилік слід після всіх заморозків у вигляді розсади. При висадці рослини насінням необхідно постійно підсіювати нове насіння. Перший посів рекомендується здійснити на початку травня. Базилік потребує правильного догляду, який полягає в регулярному поливі та внесення добрив. Якщо рослину вчасно не удобрити, то його листя будуть жорсткими, їх смакові якості помітно погіршаться.

Базилік рекомендується висаджувати розсадним способом. Для цього підготовлене насіння рослини висаджують для початку в дерев’яні шухлядки, а потім вже проросле насіння висаджують у ґрунт. Базилік завдяки своєму насиченому відтінку культивують також як рослину декоративну.

Корисні властивості

Корисні властивості фіолетового базиліка не сильно відрізняються від його зеленого сорту. На Русі рослина було відома під назвою царська трава і її лікарські властивості широко використовувалися народними цілителями. Рослина ефективно очищає організм, може застосовуватися при запаленні сечового міхура, шлункових захворюваннях.

Базилік багатий вітамінами А, С, РР. Таке поєднання вітамінів допомагає поліпшити еластичність судин, покращує зовнішній вигляд шкіри, зміцнює нігті. Базилік містить велику кількість ефірного масла, яке надає листю рослини неповторний аромат, схожий на запах запашного перцю. Ефірне масло містить величезну кількість камфори. Масло базиліка володіє терпкими властивостями, вітрогінне. У зв’язку з цими властивостями настоєм з базиліка лікують метеоризм.

Базиліку приписують властивості радіопротектора, він захищає організм людини від згубного впливу радіації. Базилік, як і інші лікарські трави, має антимікробний вплив, дезінфікує рани, допомагає при захворюваннях внутрішніх органів. Базилік сприятливо впливає на стан організму при артритах, ревматизмі.

В Індії вірять, що вживання базиліка сприяє зміцненню пам’яті, покращує роботу мозку. Індуси шанують базилік як другу священну рослину після лотоса. Базилік вважається афродизіаком, він допомагає налаштуватися на романтичний лад чоловікові і жінці. Базилік відмінно розслаблює, підвищує потенцію. Рослина широко використовують як натуральний засіб від головного болю. Базилік допомагає полегшити мігрень. Для того щоб розслабиться після важкого дня досить прийняти теплу ванну з декількома краплями олії базиліка, яке безпосередньо перед процедурою необхідно змішати з медом або вершками.

Листя базиліка містять каротин, рутин, вітаміни С, РР, В2. Сік базиліка багатий фітонцидами. Базилік використовують як дієвий тонізуючий засіб, для цієї мети вичавлюють сік зі свіжого базиліка. Масло базиліка застосовують при здутті живота, його використовують як природний спазмолітичний засіб. Масло рослини можна використовувати також для інгаляцій при простудних і вірусних захворюваннях, воно має бактерицидну властивість, сприяє швидкому одужанню. Особливою ефективністю масло відрізняється в боротьбі з грибковими інфекціями. Відвар базиліка застосовують всередину, пучок базиліка варять 20 хвилин, потім остуджують і приймають по кілька разів на день.

Сік базиліка використовують для лікування грибка, а відвари для лікування кишкових колік, отруєнь, гастритів. Сік базиліка отримують зі свіжого листя або квітів рослини, збирати їх потрібно до початку цвітіння. Сік діє дратівливо на слизову оболонку шлунка, тому пити його потрібно після прийому їжі, попередньо розбавивши водою. Базилік ефективний при хворобах, пов’язаних з травленням. Авіцена рекомендував вживати базилік для лікування і профілактики багатьох хвороб.

Використання в кулінарії

Використання базиліка в кулінарії

У кулінарії фіолетовий базилік може з легкістю замінити зелений у багатьох кулінарних рецептах. Аромат фіолетового базиліка не менше запашний, ніж у зеленого. Кавказька кулінарна традиція не представляє приготування м’ясних страв без додавання базиліка. Фіолетовий базилік в багатьох регіонах відомий під назвами реган або райхон. Азербайджанська кухня додає базилік в десертні напої. В Узбекистані його додають до чайних напоїв. Базилік забарвлює рідину в фіолетовий колір, при додаванні в чай шматочка лимона напій стає яскраво-рожевим.

Базилік в сушеному вигляді використовують як прянощі. В якості приправи фіолетовий базилік використовують для приготування овочевих страв з баклажанами, помідорами, солодким перцем. Кухарі рекомендують поєднувати базилік з іншими пряними травами, наприклад з м’ятою, петрушкою, майораном. Не вдалим вважається поєднання базиліка з коріандром, так як блюдо придбає неприємний присмак. Пряну рослину можна додавати в домашні ковбаси, консервацію, м’ясні страви.

Свіже листя базиліка відмінно поєднуються з усіма овочами, підходить для приготування салатів. Особливо добре базилік гармонує з томатами, він буде незамінний при приготуванні томатного соусу. Зелений базилік є одним з компонентів соусу песто. У Середземноморській кухні цю траву використовують для приготування страв з морепродуктами. Також молоді листя базиліка додають в піцу. Баранина, яловичина і інші сорти м’яса також відмінно поєднуються з цією пряною травою.

Базилік можна використовувати як в сушеному, так і в свіжому вигляді. Калорійність продукту складає 23 калорії на 100 грам. Порівняно невелика калорійність трави, а також її корисні властивості дозволяють рекомендувати дану рослину для профілактики багатьох захворювань. Базилік сприятливо впливає на травний тракт, містить достатню кількість клітковини, що істотно для людей, які сидять на дієті.

Користь фіолетового базиліка і лікування

Користь базиліка дозволяє використовувати його в лікарських цілях у вигляді настоїв, відварів і настойок. Базилік застосовують для підвищення апетиту. Настій готується таким чином: 1 ст.л. сушеної трави залити окропом, настояти під кришкою 10 хвилин. Потім суміш слід процідити і приймати по кілька разів на день, перед прийомом їжі.

Чай з базиліком
Чай з базиліком

Базилік приймають у вигляді відварів для лікування запальних процесів. Для цього 4 ст. л. заливають окропом і залишають настоюватися на півгодини. Настій слід приймати при захворюваннях горла три рази на день до прийому їжі. При підвищеній збудливості слід частіше заварювати фіолетовий чай з базиліка. Для однієї порції цілком буде досить 4 ложки подрібненого листя і квітів базиліка на склянку окропу.

При отитах роблять компрес з листя базиліка. Невелика кількість рослини заливають окропом, потім доводять до кипіння. Коли відвар буде готовий закипіти, його знімають з вогню і дають настоятися близько 30 хвилин, компрес роблять на обидва вуха на 1-2 години.

Шкода фіолетового базиліка і протипоказання

Шкоди організму базилік може завдати при вагітності. У помірних дозах базилік фіолетовий дуже корисний, але у вигляді відварів його небажано вживати при підвищеному тиску, цукровому діабеті, вагітності. Курс лікування базиліком не повинен перевищувати трьох тижнів. Будь-яке лікування слід проводити під наглядом лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.