Базилік запашний, лікувальні властивості, застосування і рецепти

Базилік запашний – ефіроолійна рослин сімейства Lamiaceae (Labiatae), яка знайшла своє застосування в нетрадиційній (народній) медицині, хіміко-фармацевтичній промисловості, кулінарії та парфумерії. В аптечному класифікаторі назва трави – Basilici herba, ефірного масла – Basilici aetheroleum. Це однорічна рослина, середньої висоти (до 50-60 см) утворює розгалужений кущ. Стебло пряме, чотиригранне, оголене, з множинним розгалуженням біля основи. Листя довгасто-яйцевидної форми із зеленою або фіолетовою пігментацією, на довгих черешках, супротивне, довжиною до 5 см.

Чим корисний базилік

Поверхня стебла, листя і квіткової чашечки покриті багатоклітинними волосинками, в яких розташовані залізисті, які безпосередньо продукують ефірні масла. Волоски зосереджені переважно на листках і квітковій чашечці. Суцвіття довгі, утворені зигоморфні квітки в групах по 6-10 шт., Розташовані на верхівках і розгалуженнях стебла. Пігментація квіток варіюється від білого або блідо-рожевого до фіолетового відтінку. Квіти по п’ять пелюсток, за розміром більш довгі, ніж двогуба чашка. Плід сухий, темний, складається з горішків, що розділяються при дозріванні. Тисяча насінин базиліка важить приблизно – 0,5-08 гр.

Цвіте влітку-на початку осені (липень-серпень-вересень). Батьківщиною базиліка запашного вважається Індія. Природним ареалом є Аравійський півострів і Північно-Східна частина Африки. У Європі в дикорослому варіанті дана рослина можна спостерігати в південних регіонах. З моменту появи в Європі базилік був окультурений і повсюдно використовується як прянощі в кулінарії і харчової промисловості.

Заготівля і зберігання базиліка запашного

Для заготівлі сировини базиліка традиційно застосовуються стебла і листя. Збір проводиться до настання цвітіння. Сушіння здійснюється тільки в тіні, щоб уникнути втрати ефіроолійних речовин.

Зрізана зелень вживається свіжою, консервується в рослинному маслі (побутовий варіант виготовлення ефірного масла), зберігається в морозильнику.

Застосування в побуті

Базилік запашний в основному використовується як прянощі для посилення смакових якостей їжі. В якості приправи додається в салати (овочеві та з морепродуктів), в м’ясні страви та рибні (смажені, відварні і тушковані). Застосовується для ароматизації овочевої консервації, солінь і маринадів, при виробництві ковбасних виробів. У деяких країнах (наприклад, Азербайджан і Узбекистан) базилік додають в чай та десертні напої.

У базиліка є ще одне побутове призначення – магічне. Його використовують для примирення закоханих у сварці, роблять ванни з травою і натирають шкіру листям для залучення любові, додають в пахощі для вигнання нечисті і захисту будинку від неї.

Крім цього, базилік використовується в декоративних цілях – для оформлення клумб і палісадників.

Лікувальні властивості базиліка запашного

Базилік запашний знайшов широке застосування в нетрадиційній і науковій медицині завдяки своєму хімічному складу (білки, жири, жирні кислоти, вуглеводи, моно-і дисахариди, зола, вода, клітковина) та вітамінам, які в ньому містяться (Вітаміни А, С, РР, В1, В2, В5, В6, В9, К, Е, холін, бета-каротин). Досить високий вміст в базиліці макроелементів (натрій, магній, фосфор, кальцій, калій) і мікроелементів (селен, цинк, залізо, марганець, мідь).

  1. Всі вищеперелічені складові в комплексі забезпечують широкий спектр медичних властивостей базиліка: антисептичну та бактерицидну, жарознижувальний і потогінний, аналгезуючу, муколітичний, спазмолітичну дію.
  2. Базилік допомагає нормалізувати роботу шлунку і поліпшити травлення, головним чином завдяки санації та регенерації слизової оболонки.
  3. Стимулює діяльність ЦНС.
  4. Допомагає при неврозах і неврозоподібних станах, має також транквилизируючу дією.
  5. Покращує лактацію, регулює менструальний цикл, підвищує потенцію.
  6. Застосовується при глистових інвазіях.
  7. Надає тонізуючу і омолоджуючу дію на організм і шкірні покриви, в тому числі, бактерицидну дію на підшкірну жирову клітковину.
  8. Нейтралізує отрути.

Застосування базиліка запашного в народній медицині

Приймати зелень базиліка, зібрану в період цвітіння рекомендується як протизапальний і ароматичний засіб при пиєлитах з дізуричними явищами, і циститах. Свіжовіджатий сік листя базиліка вживається при гнійному отиті, кашлюку, ранах.

У нетрадиційній медицині базилік вживається при ревматичному запаленні, аменореї, блювотних позивах, головних болях. Подрібнена, висушена сировина застосовується як нюхальний тютюн при тривалому риніті для порушення чхательного рефлексу. Настій з насіння використовується в компресах при офтальмологічних запаленнях і при загоєнні тріщин сосків в період лактації.

Народні рецепти з сировини базиліка запашного

Народні рецепти з базиліком

Настій базиліка для підтримки імунітету

Готується з 1 ч.л. трави на 0,5 л окропу – добова порція.

Відвар базиліка для провокації почуття голоду (для збільшення апетиту)

5-10 г сировини заливають 0,5 л води і варять 5-10 хв., настоюють 1 годину, проціджують. Цю порцію приймати дрібно дрібними дозами протягом доби.

Настій при стоматологічних болях

1 ст. л. трави заливається 0,5 л окропу, настоюється 15-20 хвилин, проціджуються. Отриманим настоєм полоскати порожнину рота.

Настій базиліка при неврозах

При неврастенічних станах пити по 250 мл склянці до двох разів на добу настій базиліка (1 ч.л. подрібненої сушеної трави заливається в фарфоровому посуді половину літра окропу і настоюється 15-20 хвилин).

Настій базиліка проти блювоти

При частих блювотних позивах: 1 ст.л. сировини заливається 0,5 л окропу, настоюється 20 хв, проціджується. Пити під час нападів.

Настій при неврозах та епілепсії

Виготовляється настій з більшою концентрацією: 1 ст.л. сировини на 1/4 л окропу, настояти близько двох годин і приймати по 2 ст.л. чотири рази на день.

Настій насіння базиліка при саднах і ранах

1 ст. л. насіння заливається 0,5 л окропу, настоюється 15 хвилин. Отриманим настоєм промивають незагойні пошкодження шкірних покривів.

Товчене свіже листя базиліка проти мозолів

Для розм’якшення мозолів використовується кашка зі свіжого товченого листя базиліка.

Настій при запальних процесах в шлунку і кишечнику

1-2 ч.л. з гіркою трави заливається 0,5 літра окропу, настоюється 10-15 хв., потім проціджують. Такий чай п’ється 2 рази на добу по склянці протягом восьми днів. Потім перерва у чотирнадцять днів і знову восьмиденний курс.

Листя при головних болях

Перетерті листя базиліка прикладаються до потилиці і скронь.

Протипоказання

Застосування базиліка може бути небезпечно. Висока концентрація його ефіроолійних речовин дратівливо впливає на головний мозок людини, аж до виникнення спонтанного судомного синдрому.

Базилік, а особливо, його медичні препарати категорично протипоказані при гіпертензії, інсулін-залежному і не залежному цукровому діабеті, флебіті, гострому інфаркті міокарда і в стані ремісії, ішемічної хвороби серця будь-якого ступеня тяжкості.

Також заборонено приймати базилік в лікарських цілях (великими дозировками) вагітним і годуючим жінкам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.