Висівки (пшеничні, вівсяні, житні) – користь і шкода

У вісімнадцятому столітті відбулася одна подія, що показала, наскільки важливі для людського організму нешліфовані крупи, та й взагалі так звана груба їжа. У ті часи практично вся знать східних країн, де в культ зведений рис, стала масово відмовлятися від приготування страв з “плебейських” зерен (тобто неочищених).

Висівки - користь і шкода

Адже очищений рис був м’якшим, більш смачним, більш дорогим – відповідав усім вимогам аристократичних шлунків і гаманців. А через деякий час тамтешні медики забили тривогу: панове захворювали “пачками”, і у всіх була схожа симптоматика: слабкість, галюцинації, стан марення, у багатьох наступав параліч.

Хворобу назвали “бери-бери” (слабкість), але її причину відразу встановити не змогли.

І тільки в 20-му столітті голландцеві Ейкману вдалося довести взаємозв’язок між ослабленим станом і відмовою від неочищеного рису: брак тіаміну погубив китайську знать.

А цей вітамін якраз міститься в рисовій оболонці, від якої аристократія так необачно відмовилася.

Види висівок, їх склад та енергетична цінність

Висівками називають оболонки зерен – грубі і неапетитні, вони, тим не менш, не залежуються в аптеках або в спеціалізованих відділах супермаркетів.

У процесі перемелювання зерна поділяють: з м’якої серцевини роблять борошно або дрібну крупу, а жорсткувата оболонка якнайкраще підходить для здорового раціону. Оскільки злаків на полях вирощують багато і різних, то і висівки, відповідно, бувають різними.

Найпоширеніші і вживані: пшеничні, вівсяні і житні.

Менш відомі – гречані та рисові.

Є й рідкісні види – гірчичні (їх використовують для “пекучого” покриття гірчичників) і лляні (ці більше знайомі кулінарам, оскільки входять до складу різних приправ).

Всі вони складаються із зернової шкірки, алейронового шару і зернового зародка. Висівки в різних кількостях містять клітковину, жири, амінокислоти, мікроелементи і комплекс вітамінів:

  • Пшеничні містять: калій, магній, хром, цинк, залізо, провітамін А, вітаміни груп В і Е. З таким цінним складом пшеничні висівки можуть принести тільки користь, а про якусь шкоду навіть дивно говорити.
  • Рисові багаті фосфором і залізом, містять значну кількість ніацину і тіаміну (більш відомого як вітамін В1).
  • Вівсяні – самі унікальні за складом – жоден вид не містить стільки цінної клітковини, як ці висівки, її рівень просто зашкалює. 15,4 грама харчових волокон на 100 г продукту – це переконливий рекорд серед висівок.

Корисні властивості

Висівки – не окрема страва, ними неможливо насолоджуватися, але в помірних кількостях можна вживати всім: і тим, хто худне і худеньким від природи, абсолютно здоровим і не дуже впевненим у відмінному здоров’я, молодим і літнім.

Сприймайте їх як природну харчову добавку, створену на противагу всіляким підозрілим БАДам.

Найцінніший компонент будь-якого з видів злаків – харчові волокна. Саме вони беруть на себе працю коректувати фігуру і весь організм в сторону здоров’я і краси.

Вживаючи їх, ви гарантуєте собі:

  • повне оздоровлення кишечника, швидке і якісне виведення шлаків;
  • профілактику запорів і їх страхітливого наслідки – геморою;
  • попередження дисбактеріозу;
  • посилення перистальтики і значне поліпшення мікрофлори кишечника;
  • швидке насичення і тривалий період відчуття ситості (для тих, що худнуть);
  • ефективну втрату ваги;
  • налагоджене жовчовиділення.

Якщо аналізувати властивості окремо за видами, то на перше місце за володінням дивовижними цілющими якостями знову виходять вівсяні: завдяки вмісту бета глюкана ці злакові “обгортки” здатні регулювати вміст глюкози і знижувати рівень холестерину в крові, впливати на рівень тиску, запобігати атеросклероз і ожиріння.

Пшеничні висівки більше “спеціалізуються” по шлунково-кишковому тракту, усуваючи дисбактеріоз і сприяючи виведенню шлаків.

Житні висівки несуть користь тим, що відмінно справляються з “видворенням” з організму радіонуклідів і солей важких металів, котрі завдають організму шкоди.

Денна норма: правильне вживання і дозування

Залишаючи собі 90% всіх корисних речовин і мікроелементів, що містяться в злаку, висівки набувають масу корисних і деякі шкідливі властивості, тому вживати їх як кашу не вийде.

Правила вживання цього продукту мають свої особливості, пов’язані з дозуванням, способом приготування і тривалістю вживання.

Спочатку про денну норму: виробник обов’язково вказує на упаковці добове дозування та інструкцію приготування висівковій суміші.

Для кожного типу висівок вона різна, але завжди залишається в межах 30-60 г при дотриманні правильного питного режиму (не менше двох літрів води).

Дозування корисної суміші

Введення злаків в раціон має бути поступовим – почати можна з чайної ложки (без гірки) в день.

Приймати і спостерігати за реакцією організму: якщо з його боку “заперечень” немає, до початку наступного тижня норму збільште до двох чайних ложок.

Хоча «тиждень» – умовне позначення. Приймати висівки більше 10 днів поспіль не рекомендоване медиками і дієтологами. Тому конкретний період, відведений на вживання цього продукту такий: п’ять днів приймати по чайній ложці + ще п’ять днів – по дві. Після деякої перерви прийом можна повторити за цією ж схемою.

Схуднення за допомогою висівок

Схуднення за допомогою висівок

Страждаючі надмірною вагою як за останню надію хапаються за кожний засіб, здатний хоч трохи впливати на процес схуднення.

Так, висівки відносяться до таких засобів. Так, від них є ефект.

Але, щоб за їх допомогою скинути десяток кілограмів за тиждень – це з області фантастики. Їх можна і потрібно використовувати для зменшення ваги, але в комплексі з іншими засобами, включаючи фізичну активність.

Основна роль цієї природної харчової добавки в процесі позбавлення від зайвих кілограмів полягає в гарантованому і тривалому відчутті ситості, і позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт.

Вживаючи злаки, ви забудете про запори, зашлакованість і дискомфорт. А якщо вживати їх з іншими корисними продуктами (йогуртом, кефіром, овочами), то посилення ефекту гарантовано.

Корисні рецепти

При запорах і дисбактеріозі. Додавайте висівки в яку завгодно готову страву з тих, які ви вживаєте в даний період, або приймайте, як ліки: 1 ст. ложку набряклих у воді зерен перед їжею.

Для схуднення. 2 ст. ложки набряклих злаків за 20 хвилин до їжі.

При подагрі. Використовувати потрібно виключно пшеничні висівки: 200 г продукту засипте в киплячу воду і проваріть протягом години. Коли маса трохи охолоне, її необхідно двічі процідити (це обов’язково!) – перший раз цідіть з віджиманням, другий – без. Кількість готового відвару має становити не менше склянки. Висівковій відвар додавайте в усі рідкі страви.

При алергії і чутливості шкіри. Періодично, хоча б 1-2 рази на тиждень, готуйте собі ванну з висівками. Зшийте марлевий мішечок, в який насипте 2 склянки гранульованих злаків і помістіть в теплу воду на півгодини. Потім долийте ванну гарячою водою, відіжміть набряклі зерна і приймайте оздоровчу процедуру.

Маска для молодої і сяючої шкіри. Змішайте 5 чайних ложок пшеничних виробів самого дрібного помелу, яєчний жовток і трохи води і дайте постояти до набухання. Потім нанесіть масу на обличчя, шию, і зону декольте на чверть години. Після – змийте проточною водою.

Шкода від висівок

Хоч злаки і допомагають вирішувати найважчі проблеми зі здоров’ям, захоплюватися ними надмірно не варто, так як в деяких випадках висівки можуть принести не тільки користь, але і шкоду.

Як і кожен корисний продукт, вони мають зворотний бік “медалі”: якщо вживати їх місяцями, то можна замість отримання організмом необхідного мінерально-вітамінного комплексу домогтися виведення вітамінів з причини їхнього надлишку.

Ще один нюанс, пов’язаний з очисними властивостями продукту: дуже старанне і тривале очищення може призвести до виникнення неприємних побічних ефектів: анемії, гіповітамінозу, різних проблем зі шлунком і кишечником (здуття, гази).

Шкода висівок, на відміну від користі, не залежить від їх різновиду: вівсяні або пшеничні, ролі не грає.

Протипоказання до застосування

Навіть при завидному стан здоров’я порадитися з доктором про прийом висівок буде незайвим, якщо ви вирішили прийняти їх у свій раціон всерйоз і надовго.

Але від ідеї доведеться відмовитися, якщо страждаєте деякими захворюваннями, серед яких:

  • виразка шлунку;
  • гастрит;
  • коліт;
  • енеріт;
  • непереносимість білка;
  • холецестит.

Висівки протипоказані вагітним жінкам і дітям ясельного віку.

Купівля і зберігання

Висівки – специфічний товар, він представлений не у всіх торгових точках, а лише в тих, де організовані відділи продукції здорового харчування.

Також висівки можна придбати в аптеках – тут їх можна знайти набагато легше і в набагато більшому асортименті, ніж в супермаркеті.

Доставивши заповітну коробочку додому, відразу ж подбайте про умови зберігання. На упаковці зазначено, що термін їх придатності дорівнює 12 місяцям.

Але це, якщо зберігати правильно – не в коробці від виробника, а в зручній, щільно закритій скляній банці.

При виборі звертайте увагу на запах зерен – вони його просто не мають, тому аромат з коробки говорить про недобросовісність виробника, додавання якихось домішок, або про зіпсовані злаки.