Народні прикмети і традиції на Водохреща

Здавна 19 січня в церкві святили воду, потім кожен голова сім’ї робив кілька ковтків з глечика, а після кропив святою водою все своє майно і будинок для захисту від бід і лихого ока.Чоловіки вирубували на річці ополонку для хрещення, з хрестом, сходами, голубом. Під час церковної служби пробивалося дно цієї чаші, і у воді можна було купатися.

Прикмети на Водохреща

На Водохреща було прийнято влаштовувати дівочі оглядини. Вони проходили на площі. Всі дівчата, одягнені в свої найкращі вбрання шикувалися в довгий ряд близько йордані. При цьому кожна намагалася звернути увагу на свої достоїнства. Між нареченими ходили парубки зі своїми матерями і придивлялися до дівчат. Матері розглядали майбутніх невісток, звертаючи увагу на одяг, здоров’я дівчат. Особлива увага приділялася рукам – якщо вони були дуже холодними, то така наречена вважалася небажаною для селянського побуту.

Прикмети на Водохреща

  • Якщо людина була хрещена в саме свято Хрещення, то вважалося, що вона отримає довге і щасливе життя.
  • Хорошим знаком також було призначати в Хрещення день майбутнього весілля між молодими – сімейне життя у такій сім’ї буде мирним і ладним.
  • Відразу після Хрещення настає час весіль. Бажаючим зв’язати себе узами шлюбу краще поквапитися, оскільки саме цей період вважається найвдалішим для молодят.
  • У цей день не можна плакати, інакше весь рік будете сльози лити.
  • Увечері перед Водохрещем господиня будинку повинна накреслити хрестики над дверима і вікнами, щоб уберегти свій будинок від злих сил.
  • Перед святом Хрещення з дому не можна нічого виносити і давати гроші в борг, щоб весь рік не випробовувати долю.
  • У Водохресний святвечір старша жінка в сім’ї рахує скатертини. Хто так зробить, у того завжди в будинку буде багато гостей.
  • Птах, що постукає у вікно на Водохреща, подає знак, що душі померлих предків потребують молитви.
  • Якщо на Водохреща заметіль – рік буде багатим і врожайним.

Змови на Водохреща

19 січня читають спеціальний заговор для для удачі та достатку. Коли виходите з храму з освяченою водою, потрібно вимовити:

“Я зі святою водою додому,
А ви, гроші і удача, за мною.
Всі неприємності і збитки,
Ступайте іншою стороною.
Ключ, замок, язик.
Амінь. Амінь. Амінь.”

Немовлят у віці до року в Хрещення можна заговорити на легке життя. Для цього потрібно прикріпити на пелюшку частину свічки, якою ви сьогодні святили воду, читаючи при цьому такі слова:

“Господи, дитина живе перший рік, пішли йому в житті багато легких доріг. Ангела-рятівника, ангела-хранителя найкращого дай, своєю святою рукою Раба Божого (ім’я) благословляй на добру годину, на добру хвилину. Ключ, замок, язик. Амінь. Амінь. Амінь.”

Заговорену пелюшку сховайте так, щоб вона нікому не потрапила на очі.

На Водохреща за допомогою чудодійної водохресної води знімали найважчі псування, використовуючи в лікуванні чудодійну водохресну воду. Для цього потрібно принести воду з храму (а краще з 7-ми храмів) і, стоячи у ванні, облити себе з голови до ніг зі словами:

Господь народився,
В Хрещення хрестився,
Прославився ім’ям
Ісуса Христа.
Як ця вода
стікає з мене,
Так щоб
І все псування
З мене пішло.
Нині і повсякчас
і на віки віків. Амінь.

Їжа в Хрещення

Переддень Хрещення називають Голодною або Бідною (другою) кутею. Таку назву можна пояснити по-різному: в цей день до першої зірки дотримувалися дуже строгого посту, а після першої зірки сідали за стіл і їли пісні страви. У Водохресний святвечір на столі повинні бути традиційні страви: узвар, кутя (пісна, заправлена рослинним, чаші всього конопляним, маслом, маком, горіхами і медом) і, звичайно, освячена вода, з якої починається трапеза.

Хрещенська кутя

Кутя з пшениці на Водохреща

Пшеницю (2 склянки) промийте і залийте холодною водою, залиште на годину. Залишки води злийте, додайте окріп і варіть годину на маленькому вогні. У кашу покладіть за смаком вимиті родзинки, мед, подрібнені горіхи, курагу. Залити її можна виноградним або вишневим соком, в який можна додати 1-2 ложки червоного вина. Солодкість куті можна додати за допомогою не тільки меду, але й тертого шоколаду або свіжої халви (по 50 г).

За давньою традицією кутю їдять із загальної миски, потім складають ложки в загальну миску, а зверху – хлібину, “щоб хліб родив”. Тепер можна приступати до решти трапези: напередодні господині печуть печиво у вигляді хрестів, пісні пироги і пампушки, вівсяні і пшеничні млинці, роблять вареники, капусняк, голубці, рибні страви і пісний борщ з квасолею.