Аналіз крові на цукор: як здавати, норма, розшифровка

Аналіз крові на цукор є важливим методом діагностики для виявлення цукрового діабету і ряду інших захворювань ендокринної системи.

Цукор в крові – це побутова назва для глюкози, розчиненої в крові, яка циркулює по судинах.

Цукор, який міститься в крові кожної людини, є основним джерелом енергії для всіх клітин організму. Однак концентрація цукру в крові у здорової людини повинна завжди підтримуватися на певному рівні.

Аналіз крові на цукор: як здавати, норма, розшифровка

Глюкоза потрапляє в кров з печінки і кишечника, а потім кровотік розносить її по всьому організму, від верхівки до п’ят. Таким способом тканини отримують енергію. Для того, щоб клітини засвоювали глюкозу з крові, потрібен гормон інсулін. Його виробляють особливі клітини підшлункової залози – бета-клітини. Рівень цукру – це концентрація глюкози в крові. У нормі вона коливається у вузькому діапазоні, не виходячи за його межі. Мінімальний рівень цукру в крові – натщесерце. Після їжі він підвищується. Якщо з обміном глюкози все нормально, то це підвищення незначне і не надовго.

Як здавати аналіз крові на цукор

Щоб отримати об’єктивний результат, необхідно дотримуватися певних умов перед здачею аналізу крові:

  • за добу до проведення аналізу не можна вживати алкоголь;
  • останній прийом їжі повинен бути за 8-12 годин до аналізу, пити можна, але тільки воду;
  • вранці перед аналізом не можна чистити зуби, так як в зубних пастах міститься цукор, який всмоктується через слизову оболонку ротової порожнини і може змінити свідчення аналізу. Також не можна жувати жуйки.

Аналіз крові на цукор беруть з пальця. При заборі крові з вени дослідження проводитиметься за допомогою автоматичного аналізатора, для якого необхідний більший обсяг крові.

Також зараз є можливість здати аналіз крові на цукор в домашніх умовах за допомогою глюкометра – портативного приладу для вимірювання цукру в крові. Однак при використанні глюкометра можливі помилки, як правило через нещільне закриття тубуса з тест-смужками або його зберігання у відкритому стані. Це пов’язано з тим, що при взаємодії з повітрям на тестовій зоні смужок відбувається хімічна реакція, і вони стають зіпсованими.

Норма вмісту цукру в крові

Норми цукру в крові вже давно відомі. Їх визначили ще в середині ХХ століття за результатами обстеження тисяч здорових людей і хворих на діабет. Офіційні норми цукру для діабетиків – набагато вище, ніж для здорових. Медицина навіть не намагається контролювати цукор при діабеті, щоб він наблизився до нормальних показників.

У крові, взятої натщесерце у дорослої людини, цукор (глюкоза) в нормі повинен знаходитися в межах від 3,88 до 6,38 ммоль / л, у новонароджених – від 2,78 до 4,44 ммоль / л, у дітей – від 3,33 до 5,55 ммоль / л.

Однак норми в кожній лабораторії можуть трохи відрізнятися в залежності від методик, тому, якщо на бланку аналізу вказані інші показники норми, то орієнтуватися треба саме на них.

Збільшення цукру в крові

Збільшення цукру в крові, частіше за все, говорить про наявність цукрового діабету, однак цей діагноз ставиться не тільки за результатами аналізу на цукор. Крім того, причинами підвищення цукру в крові можуть бути:

  • прийом їжі незадовго до здачі аналізу;
  • значне перенапруження, як фізичне, так і емоційне;
  • захворювання ендокринних органів (щитовидної залози, наднирників, гіпофіза);
  • епілепсія;
  • захворювання підшлункової залози;
  • прийом лікарських препаратів (адреналін, естрогени, тироксин, сечогінні, кортикостероїди, індометацин, нікотинова кислота);
  • отруєння окисом вуглецю.

Зменшення цукру в крові

Зменшення цукру в крові може викликати:

  • тривале голодування;
  • алкогольна інтоксикація;
  • захворювання органів травлення (панкреатит, ентерит, наслідки операцій на шлунку);
  • порушення обміну речовин в організмі;
  • захворювання печінки;
  • ожиріння;
  • пухлина підшлункової залози;
  • судинні порушення;
  • захворювання нервової системи (інсульт);
  • саркоїдоз;
  • отруєння миш’яком, хлороформом;
  • при цукровому діабеті – пропуск прийому їжі або блювота після їжі, передозування інсуліну або цукрознижувальних препаратів.

Як перевести різні свідчення аналізу на цукор

У випадку, якщо є необхідність порівняти результати декількох аналізів, представлених в різних одиницях виміру, перевести їх можна наступним чином: результат в мг / дл, мг / 100мл або мг% необхідно розділити на 18 – вийде значення в ммоль / л.

Додаткові аналізи на цукор у крові

Щоб виявити прихований цукровий діабет зазвичай призначаються додаткові дослідження – пероральний тест на толерантність до глюкози (ПТТГ, цукрова крива). Спочатку визначається концентрація цукру натщесерце, потім аналіз повторюють через 60, 90 і 120 хвилин після прийняття всередину водного розчину глюкози.

Існує ще один додатковий тест на цукор – це визначення глікозильованого гемоглобіну в крові (HbA1c). Його норма – від 4,8 до 5,9% від загального гемоглобіну. Цей тест може показати, чи був рівень цукру підвищений протягом тривалого часу (близько 3 місяців до аналізу).