13 варіантів чаю з гілок дерев і чагарників

Якщо ви не встигли насушити на зиму трави і квіти – не засмучуйтеся. Гілочки з дерев і чагарників можна зрізати цілий рік. Гілки плодових дерев і чагарників у вигляді заварки для приготування чаю сприймаються рідко. Адже вони ростуть на присадибних ділянках буквально під носом. Єдиним мінусом такого чаю є більш довге приготування. Ну, а плюсів і не злічити.

13 варіантів чаю з гілок дерев і чагарників

Такий чай пили предки задовго до того, як у продажу з’явилася заварка, причому дуже дорога.

1. Фаворитом серед чаїв з рослин вважається вишня. Напій з неї виходить ароматним, має яскраве забарвлення і смак ягід і мигдалевого горіха. Відвар зарядить бадьорістю і силою на цілий день. Вітамінний склад в ньому перевершує за кількістю всі плодові дерева. А скільки корисних властивостей він має. Це природний заспокійливий засіб, стимулятор роботи головного мозку. Напій з вишні виводить зайву рідину з організму, нормалізує роботу серця.

2 .Заварені сливові гілочки знімають стрес, розслабляють і заспокоюють. Допомагають у лікуванні легеневих хвороб. Цей чай схожий на вишневий, але виходить менш світлим і ароматним.

3. При заварюванні гілочок чорноплідної горобини, настій бажано настоювати довше, тоді він буде більш яскравим і ароматним. Звичайна червона горобина для відвару не підійде. Напій з неї виходить несмачним.

Дуже міцними ці напої заварювати не варто, так як вони будуть не дуже смачними, ними можна навіть отруїтися. Середньовічний натураліст Парацельс з даного приводу заявляв: “Отрута і ліки відрізняються між собою тільки дозою”.

4. Зелені гілки шипшини ідеально підійдуть для заварювання. Настій з них за смаковими якостями і кольором нагадує компот. Відвар необхідно проціджувати, так як при кип’ятінні шипи з гілок відламуються. Напій з шипшини застосовується при малярії, як діуретичний засіб.

5. Щоб знизити температуру, в більшості випадків п’ють чай з малиновим варенням. Але ж заварені гілочки нітрохи не гірше. Напій з них має потогінні, жарознижуючі, протизапальні властивості. Крім цього, він благотворно впливає на судинну систему і знижує болі при артриті. Чай з гілочок ожини схожий на малиновий.

6. Відвар з смородинових гілочок вживають для підвищення імунітету. Він є хорошим жарознижуючим і протизапальним засобом, підвищує імунітет, має діуретичну дію. Змішавши малинові і смородинові гілочки, ви отримаєте найкращий засіб проти грипу та ГРВІ. Крім цього, він корисний при ревматизмі і для судин.

7. Чай з верби володіє тими ж властивостями. Заварюють молоді гілочки разом з нирками. Напій виходить гіркий на смак, зате при вживанні його в самому початку вірусної інфекції він здатний зупинити розвиток хвороби, так як в гілках містяться дубильні речовини, що включають в себе антибіотик. Крім того, він виводить токсини і знижує болі в м’язах і суглобах.

8. Відвар з яблуневих гілок майже не має кольору. Він корисний при авітамінозі, ангіні, застуді.

9. При хворобі сечостатевої системи у чоловіків допомагає чай з грушевих гілок. Він корисний також людям з хворими нирками.

10. Має загальнозміцнюючі властивості чай з гілок обліпихи, але він несмачний. Корисних речовин в ньому не менше, ніж у ягодах. Поліпшити смак можна, додавши м’яту.

11. Черемхова настоянка з гілочок застосовується при ревматизмі, дерматозах, як потогінний і діуретичний засіб. Її відвар сильно пахне мигдалем. Зваривши з нього сироп, можна просочувати їм коржі для торта.

12. Традиційним вважається чайок з гілочок лимонника. У ньому дуже багато вітамінів. Його добре пити навесні для боротьби з авітамінозом. Єдина заборона – не можна пити на ніч перед сном.

13. Хороший, але гіркуватий напій виходить з гілок ірги. У ньому багато дубильних речовин, його застосовують як в’яжучий засіб.

Чай із смородиновими гілочками
Чай із смородиновими гілочками

Спосіб приготування чаю з гілок

Для заварювання зрізають самі верхівки стебел, при цьому бруньки і кору видаляти не рекомендується. Адже саме в них зібрані біологічно активні речовини. Гілки варто гарненько промити і подрібнити. Для приготування насипають 4 столових ложки сировини в 1 літр води і кип’ятять від 5 до 15 хвилин. Потім 1-1,5 години настоюють. Процідивши, п’ють в теплому вигляді. Якщо напій охолоне, його можна підігрівати, але повторно кип’ятити його не потрібно. Напої з гілок рослин постійно вживати не рекомендується, беручи до уваги їх лікувальний вплив.