Кабачки: користь для здоров’я

Зелені цукіні і білобокі молоденькі кабачки привітно дивляться на нас з городів і прилавків. Саме час скористатися нагодою, і поправити своє здоров’я за допомогою цього чудодійного овочу.

Кабачки: користь для здоров'я

Заморський гість

Як водиться з більшістю нині популярних овочів і фруктів, історія появи в нашому раціоні кабачка не обійшлася без активної участі великого мореплавця Колумба. Саме завдяки “кругосвітній цікавості” його команди кабачок надійно перекочував з широт Центральної Америки на Євразійський континент. Виростаючи на просторах Америки, дикі форми гарбуза піддавалися факторам видозміні, одним з яких став кабачок. Але в Європі овоч по достоїнству оцінили не відразу – спочатку раділи досить ефектним квіткам кабачків, а плоди не вживали в харчових цілях. Повноправним елементом на столі кабачок став тільки в 19-му столітті, першими його їсти здогадалися італійці. А от в Україні страви з кабачка припали до смаку нашим предкам відразу, сам же кабачок перекочував до нас імовірно з Туреччини.

Король води і мінералів

Як ми пам’ятаємо, кабачок – це, по суті, гарбуз, а всі родичі гарбуза практично повністю складаються з води, в якій розчинені солі калію, міді, кальцію, цинку, заліза, магнію, натрію і сірки. Спільноту мікроелементів гідно доповнюють: титан, арсен, літій, молібден і алюміній. Причому всі ці елементи збалансовані ідеальним для людини чином, що дозволяє відмінно боротися з окремими проявами захворювань (наприклад, виводити зайву рідину з організму). Також склад овоча не обділений і вітамінами: С і РР, вітамінами групи B, але особливо багато в кабачках каротину (вітаміну А). Є думка, що за змістом цього вітаміну кабачки відібрали пальму першості навіть у морквини.

На щастя для діабетиків, а також людей, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), у кабачкові міститься мінімум органічних кислот, за рахунок чого його целюлоза залишається м’якою і не подразнює слизову шлунка і кишечника, весь прекрасний комплекс мінералів і вітамінів легко засвоюється, а всі корисні речовини “йдуть у справу”.

Головний дієтолог

Кабачки беруть участь в наборі майже всіх дієтичних меню, і не тільки через його особливо “ніжну” целюлозу і низьку калорійність. Незалежно від сорту, хімічний склад не показує істотних коливань:

  •  води- 95%,
  •  білків – 0,6%,
  •  вуглеводів – 3,7%,
  •  наявність жирів не встановлено,
  •  у  100 г цукіні – всього 16-18 ккал.

Кабачок майстер по виведенню з організму зайвої рідини, токсинів і радіонуклідів. Він відмінно стимулює і нормалізує роботу ШКТ, допомагає при запорах і захворюваннях шлунка і кишечника, володіє хорошими жовчогінними якостями.

Гарант спокою та безпеки

Комплекс корисних речовин кабачка обумовлює загальнозміцнюючу і заспокійливу дію і для нервової системи, особливо цінне цьому плані насіння – їх настоянка успішно справляється зі станом тривоги і занепокоєння.

Серцевий м’яз – як ніхто інший порадіє наявності кабачків у вашому раціоні. Мінеральні солі на основі калію і заліза, розчинені в соку кабачків, послужать відмінною профілактикою інфарктів та ішемії. Кабачки сприяють і виведенню холестерину, стаючи хорошою перешкодою на шляху утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин.

Даний овоч також показаний до застосування в їжу людям, страждаючим анемією, іони калію і міді роблять благотворний вплив на кровотворні клітини, активізуючи їх працездатність.

Кабачок для жіночої краси

Прекрасні якості кабачка давно і успішно використовується жінками для створення різних косметичних масок. Вміщені в цьому овочі антиоксиданти сприяють збереженню молодості шкіри, а підвищений вміст вологи чудово підходить для зволоження її клітин.

Всім відомо, що ніжні, гладкі, як у немовляти, п’яти – мрія кожної жінки, кабачок і тут прийде на допомогу. Рецепт простий: на одну чайну ложку жирного крему потрібно додати 2 чайні ложки м’якоті кабачка, попередньо подрібненої на тертці. Нанести цю суміш на ступні на годину, змити теплою водою, намазати жирним живильним кремом, і … ваші ноги предмет гордості і заздрості.

Кабачки – це найдоступніший овоч для України. Сподіваємося, що його чудовий смак у поєднанні з корисними властивостями, про які ми вам розповіли, дадуть новий стимул для включення цього шедевра природи в ваше повсякденне меню.