Стевія: склад, застосування, користь і шкода стевії

Природа подарувала людині величезну кількість джерел вітамінів, мінералів і поживних речовин, які не тільки сприяють отриманню необхідної життєвої енергії, а й зміцнюють здоров’я. На жаль, з часом ми почали забувати про те, як корисні навколишні нас лікарські рослини, і віддали перевагу медикаментозним препаратам, які мають велику кількість побічних ефектів.Найбільш поширеними рослинами, використовуваними в народній медицині, є ромашка, м’ята, чебрець, календула, звіробій і материнка, але існує ще одна, не менш корисна, але не настільки поширена рослина, що володіє рядом властивостей, які допоможуть уникнути розвитку всіляких захворювань і зміцнити свій організм. Мова йде про стевію, рослину, яке не користується популярністю, але, незважаючи на це, вважається однією з корисних протягом багатьох років.

Стевія, склад, застосування, користь і шкода стевії

Склад стевії

Стевія – це багаторічна рослина з сімейства айстрових, яка зустрічається як у вигляді трави, так і у вигляді чагарника. Завдяки речовині під назвою стевіозид, яка входить до складу рослини, стевія має досить сильний солодкий смак, через що часто використовується в якості натурального, природного цукрозамінника. Крім цього, у складі стевії входять вітаміни, мінерали, пектини, амінокислоти і ефірні масла. З вітамінів можна виділити вітамін С, А, Е, РР і вітаміни групи В, а з мінеральних речовин кальцій, калій, фосфор, мідь, хром, магній, цинк і селен.

Крім цього, в стевії містяться такі антиоксиданти як кварцетин і рутин, що додають рослині цілющі властивості. Ще одна особливість стевії – це речовини, що представляють собою будівельний матеріал, що бере участь у виробництві гормонів. Ця особливість робить дану рослину незамінною при лікуванні деяких захворювань, пов’язаних з порушенням гормонального фону і протікання обмінних процесів в організмі.

Користь стевії

Одне з основних властивостей стевії, яке робить її популярною серед певної категорії людей, це її солодкий смак. Завдяки такій особливості, ця рослина часто виступає в ролі цукрозамінника і називається медової травою, що не приносить шкоди людям, страждаючим цукровим діабетом. Вона входить до складу багатьох страв, які не сприяють підвищенню рівня цукру в крові.
Регулярне застосування стевії допомагає нормалізувати кров’яний тиск і істотно зменшити ознаки гіпертонії. Ця рослина рекомендована при серцево-судинних захворюваннях. Завдяки своїм властивостям, вона здатна виводити з організму шкідливий холестерин, запобігаючи утворенню бляшок холестеринів, а також розріджувати кров, покращуючи тим самим кровообіг і знижуючи ризик розвитку судинних захворювань. Людям із захворюваннями серця також рекомендовано вдаватися до допомоги стевії в профілактичних цілях.

Вхідні до складу стевії певні речовини, роблять цю рослину відмінним засобом для боротьби з алергією. Рутин і кварцетин, потрапляючи в організм, усувають реакції алергічного характеру. Крім цього, стевія часто входить до складу препаратів, що мають антибактеріальну, ранозагоювальну і тонізуючу дію. Таким чином, настій з цієї рослини слід вживати людям, які регулярно піддаються великим фізичним навантаженням, при занепаді сил і частій перевтомі.

Не можна не згадати про здатність стевії запобігати розвитку онкологічних захворювань. Вона позитивно впливає на перебіг обмінних процесів в організмі і на роботу шлунково-кишкового тракту. Саме це робить стевію відмінним засобом для боротьби з ожирінням і надлишковою вагою. Настій з стевії часто рекомендують застосовувати під час дотримання дієт як додатковий засіб для боротьби з жировими відкладеннями.

Застосування стевії

Не дивно, що завдяки цілому ряду цілющих властивостей стевія знайшла застосування в медицині, причому, як у народній, так і в традиційній. Вона входить до складу багатьох лікарських засобів і фігурує в народних рецептах в якості одного з основних компонентів. Нерідко засоби на основі стевії використовуються в стоматології. Вони особливо ефективні при таких захворюваннях, як пародонтоз, карієс і гінгівіт. За допомогою стевії можна також зміцнити ясна і запобігти розвитку стоматиту, чутливості зубів та інших захворювань ротової порожнини. Дубильні речовини, що входять до складу стевії, впливають на слизові оболонки і роблять їх непридатними для розмноження хвороботворних мікробів.

Як вже було сказано раніше, стевія часто використовується як цукрозамінник, тому ще одна область застосування цієї рослини – кулінарія. Стевію, що володіє яскраво вираженим солодким смаком, додають в страви, призначені для людей, які страждають на цукровий діабет. Вона також застосовується в якості підсолоджувача при домашньому консервуванні та приготуванні солодких, низькокалорійних десертів.

Не обійшла стороною цю рослину і косметологія. Стевія використовується для приготування масок і бальзамів. Завдяки своїм антисептичним і протизапальним властивостям, ця рослина рятує від вугрової висипки, надає омолоджуючий і тонізуючий ефект на шкіру. Маски на основі стевії розгладжують зморшки, роблячи при цьому шкіру більш м’якою і бархатистою. Регулярне умивання відваром з стевії зменшить прояв жирності шкіри, позбавить від блиску і небажаних висипань, викликаних забитими порами. Також благотворно стевія впливає і на стан волосся і нігтів. Ополіскування волосся відваром з цієї рослини після миття помітно зміцнить і зробить більш густим і слухняним. А ванночки з стевії для нігтів вирішать проблему ламкості і розшаровування нігтьової пластини.

Шкода стевії

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей стевії, існують і негативні сторони її вживання. Не слід зловживати цією рослиною при додаванні його в їжу як цукрозамінника людям, страждаючим надмірною вагою або цукровим діабетом. Скоротіть споживання стевії до декількох разів на тиждень, і тоді вона буде приносити тільки користь організму. Ще один спосіб уникнути небажаних наслідків – це комбінування стевії з великою кількістю білкової їжі, яка нейтралізує деякі негативні властивості цього корисного рослини.

В окремих випадках стевія може стати причиною появи і розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. Неправильне вживання часто призводить до розладу шлунку, діареї та болей в животі. Особливо гостро організм реагує на вживання стевії зі свіжим молоком, тому не слід використовувати відразу два ці продукту в одній страві.

Перед тим, як ввести стевію в свій раціон, переконайтеся, що у вас немає алергії на дану рослину або на який-небудь з компонентів, що входять до її складу. Алергічна реакція може проявлятися у вигляді висипів на шкірі, свербежу, нудоти і набряків слизових оболонок. Якщо ви помітили у себе подібні симптоми, негайно виключіть стевію з раціону і зверніться за допомогою до лікаря.

Оптимальним способом вживання стевії як лікарського засобу є її змішування з чорним або зеленим чаєм, які підсилюють цілющі властивості рослини і при цьому нейтралізують його шкідливі якості. У відвару зі стевії є відчутний, трав’янистий присмак, усунути який допоможе невелика кількість свіжовичавленого лимонного соку.