Кукурудзяна олія знижує “поганий” холестерин краще, ніж оливкова

Наукове дослідження, опубліковане в “Журналі клінічної ліпідологіі” (Journal of Clinical Lipidology) за лютий 2015 року, показало, що кукурудзяна олія значно знижує рівень холестерину, вона сприятливо впливає на рівень загального холестерину і скорочує кількість “поганого” холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності).

Кукурудзяна олія знижує "поганий" холестерин краще, ніж оливкова

Раніше подібні властивості приписувалися оливковій олії extra virgin.
У здорових чоловіків і жінок, що брали участь в дослідженні, споживання продуктів, приготованих з кукурудзяним маслом, призвело до значного зниження рівня “поганого” холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності) і загального холестерину в порівнянні з тими ж продуктами, приготованими з оливковою олією extra virgin. Кукурудзяне масло знизило рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ на 10,9% в порівнянні з 3,5% від оливкової олії extra virgin, а загальний холестерин впав на 8,2% від кукурудзяної олії і на 1,8% від оливкового. Учасники дослідження кожен день вживали в їжу чотири столові ложки кукурудзяного або оливкового масла, відповідно до дієтичних рекомендацій.

“Результати дослідження показують, що кукурудзяна олія чинить істотно більший вплив на рівень холестерину в крові, ніж оливкова олія extra virgin, почасти завдяки природній здатності рослинних стеролов блокувати холестерин, – сказав провідний дослідник д-р Кевін Маки.- Ці висновки доповнюють дані попереднього дослідження про користь кукурудзяної олії для здоров’я серця і відповідають рекомендаціям по заміні насичених жирів ненасиченими, які містяться в тому числі в кукурудзяній олії”.

Серцево-судинні захворювання залишаються провідною причиною смертності як в Україні, так і в усьому світі. Існуюче дослідження підтримує думку про те, що дієти, що включають принаймні 5-10% калорій з поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) з рослинних масел, асоціюються з більш низьким ризиком серцевих захворювань. Крім того, кукурудзяна олія володіє унікальним поєднанням корисних жирних кислот і рослинних стеролів, які, як показує дослідження, допомагають знизити рівень холестерину.

У кукурудзяній олії міститься в чотири рази більше рослинних стеролів, ніж в оливковій, і на 40% більше, ніж в маслі каноли. За даними проведеного Міністерством сільського господарства США в 2013 р. аналізу кукурудзяної олії і порівняння з іншими кулінарними маслами, вміст рослинних стеролів у кукурудзяній олії становить 135,6 мг на порцію, а в оливковій – 30,0 мг на порцію. Рослинні стероли – це речовини, природним чином присутні в фруктах, овочах, горіхах, насінні, злаках, бобових і рослинних маслах, таких як кукурудзяна олія. Оскільки рослинні стероли мають значення для зниження рівня холестерину в крові, вони можуть відігравати важливу роль у здоровому харчуванні.

“Згідно з останніми рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я скорочення споживання жиру до менше 30% загальної калорійності допомагає запобігти ожирінню і ризику розвитку головних захворювань сучасності – сердечно-судинних і діабету. Також ризик розвитку ССЗ знижується при скороченні споживання насичених жирів до менше 10% загальної калорійності, а трансжирів – до менше 1% загальної калорійності, і заміні їх на ненасичені жири, що містяться в рослинних оліях. Проблема в тому, що звичайний споживач не в змозі прорахувати ці співвідношення, тому найпростішим радою буде замінити менш корисні продукти на кухні на більш корисні, ходити в магазин із заздалегідь складеним списком “потрібних” продуктів, це допоможе вибирати здорові продукти і економити бюджет. Зараз всі питають, як економити на продуктах, це дослідження показує, що змінив вершкове масло на кукурудзяне, ви збережете своє серце, а ще й виграєте в ціні », – прокоментував дослідження Олег Медведєв, Голова Національного дослідницького центру “Здорове харчування”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.