Е103, харчовий барвник алканін, користь і шкода

Алканін (Алканет) – він же харчова добавка Е103 – це барвник, який має колір від золотого до бордового (темно-червоного). Видобувають дану речовину з коріння рослини Алкана фарбувальна (Alkanna tinctoria), зростаючого, головним чином, в країнах Середземномор’я. Харчовий барвник Е103 є жиророзчинним. Алканін під дією сильних окислювачів розкладається на прості складові – оксиди азоту, вуглецю, сірки.

Е103, харчовий барвник алканін, користь і шкода

При контакті з очима, шкірою, слизовими оболонками, алканін призводить до сильних подразнень.

Під час двадцять першої доповіді ФАО / ВООЗ з харчових добавок, проведеної в Женеві в 1977 році, стали відомі результати масштабних досліджень харчового барвника Е103. Експерименти на щурах і мишах, що здійснювалися в 1955-1957 роках продемонстрували, що при нерегулярному вживанні алканін в малих дозах побічних ефектів у тварин не було. Але при регулярному вживанні Е103 викликає розвиток ракових пухлин.

Харчовий барвник Е103 не пройшов необхідні тести і перевірки, в результаті чого не допускається до застосування на території України. Крім цього, алканін заборонений у багатьох країнах, як небезпечна для здоров’я харчова добавка, що викликає появу ракових новоутворень. З 1984 Е103 заборонено використовувати на території Європи, а в 1988 році він потрапив під заборону і в Сполучених Штатах.

Харчовий барвник Е103 добре відновлює колір продуктів, втрачений в ході обробки. У промисловості Е103 застосовують для фарбування масел, мазей, настоянок і т. д.

У харчовій промисловості алканін виступає в ролі барвника для додання необхідного кольору кондитерським виробам та іншим продуктам.

В Україні та багатьох інших країнах харчовий барвник Е103 заборонений, як такий, що несе небезпеку для здоров’я людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.